1. Lär känna din målgrupp

Börja med att få riktigt bra koll på din målgrupp. Vilka är det egentligen som är, eller kan vara intresserade av dina produkter eller tjänster? Om du har bra koll på din målgrupp kommer det bli mycket enklare att anpassa ditt budskap, vilket är mycket mer effektivt än ett generellt säljbudskap. Se alltså till att lägga mycket tid på att lära känna din målgrupp.

 

2. Samarbeta med partnerföretag

Ett annat bra sätt att skaffa nya kunder är att samarbeta med partnerföretag, de som delar samma målgrupp men som inte är dina konkurrenter. Då kan ni exempelvis rekommendera varandras företag för kunder, eller länka till varandra från era webbplatser. Om du jobbar som frisör skulle du kunna samarbeta med en makeup-artist, eller om du driver ett gym skulle du kunna slå dig ihop med en sportbutik.

 

3. Sponsra organisationer och föreningar

För att hitta nya kunder kan sponsring vara ett bra sätt. Du kan exempelvis sponsra en idrottsförening. Det är dock viktigt att du inte enbart nöjer dig med loggan på deras kläder eller vattenflaskor, ta också chansen att nätverka på event som de anordnar – gå på den där fotbollsmatchen och snacka med folk.

 

4. Glöm inte bort dina befintliga kunder

Dina redan befintliga kunder är superviktiga, glöm inte bort dem bara för att du vill skaffa nya. Om dina kunder är nöjda och sprider ett gott rykte kan det leda till många nya kunder. De kan dels sprida det via ord till sina vänner, men du kan också använda deras recensioner i marknadsföring.

 

5. Ta hjälp av affiliates

Det innebär att någon annan marknadsför dina produkter eller tjänster på sin webbplats. Enda gången som du betalar provision är när kunden köper eller beställer något. Det finns flertal affiliatesnätverk men det går också bra att bygga upp det själv, exempelvis med några samarbetspartners.

 

6. Nätverka med andra företagare

Det finns oftast nätverk för företagare i staden där man bor. Träffarna går ut på att skapa affärer till varandra, och få tillbaka sedan. Du kan exempelvis hitta bra event hos Företagarna eller Nyföretagarcentrum. Så se till att gå på en massa nätverkskvällar!

 

7. Skicka nyhetsbrev

Nyhetsbrev skickas oftast främst till befintliga kunder, men det går även att vinna nya kunder på detta sätt. Du kan exempelvis ha en ruta i brevet som gör att prenumeranten lätt kan skicka vidare det till en vän. Du kan också se till att fylla nyhetsbrevet med annat än reklam för din tjänst eller produkt, det kan exempelvis vara en artikel eller fem snabba tips. Innan du skickar iväg nyhetsbrevet är det bra om du döper det till något intressant i ämnesraden, något som lockar till att öppna mailet.

 

8. Ta hjälp av en återförsäljare

Genom att ta hjälp av en återförsäljare eller flera, kan du få fler kunder. Något som är bra med just detta är att återförsäljaren redan hunnit etablera sitt varumärke och redan har en trogen kundkrets. På så sätt kan du snabbt nå ut till nya kunder. Fundera ut vilka återförsäljare som du tror kan hjälpa ditt eget varumärke framåt, de ska representera dina produkter eller tjänster på ett bra sätt. Några av de frågor du kan ställa dig är vilken målgrupp vänder de sig till? Hur marknadsför de sig? Vad har de för omsättning och resultat? Vilket utbud och varumärken har de?

 

9. Var där potentiella kunder söker efter hjälp

Se till att synas på ställen där potentiella kunder söker efter hjälp, och som du kan hjälpa dem med. Det kan exempelvis vara köp- och säljsajter på Facebook. På så sätt kan du direkt komma i kontakt med nya kunder. Se till att vara först och beskriv tydligt hur du kan hjälpa dem.

 

10. Bli en expert

Genom att vara expert på ditt område kan du lättare och snabbare få fler kunder. Varför? Jo, för det väger tungt att vara kund hos någon som är mest kunnig inom ett område. Kanske låter det svårt, men det du behöver göra är att bli riktigt bra på ditt område som gäller din produkt eller tjänst. Du kan exempelvis hålla ett seminarium inom ditt företags huvudområde eller blogga om det.

 

11. Ta hjälp av influencers

Att ta hjälp av influencers är ett väldigt bra marknadsföringsknep. Oftast är det lite kändare personer som fungerar bäst, många lyssnar på dem när de ska köpa något. Hitta personer som andra följer och låt de använda dina tjänster eller produkter gratis, samtidigt som de berättar om ditt företag, tjänster eller produkter i sina sociala kanaler. Vilka personer skulle kunna fungera i din bransch?

 

12. Skaffa bra referenskunder

För att få nya kunder att inte tveka på dina produkter eller tjänster är det värdefullt att ha bra referenskunder. Placera positiva utlåtande av befintliga kunder på din hemsida och i andra kanaler, exempelvis sociala medier eller nyhetsbrev. Nya kunder litar mer på andra kunder än om det kommer från dig. Du kan också ge kunder möjlighet att ge omdöme på ditt företag, produkter eller tjänster, exempelvis på Google, Facebook eller på rejtingsajter.

 

För att hinna göra allt detta så kanske man inte vill ha en massa administration samtidigt att sköta. Fortnox minskar din administration genom att automatisera mer. Du får då tid för att göra andra saker, som att hitta nya kunder, exempelvis gå på den där mässan och nätverka, eller ringa företag att samarbeta med. Spana in våra program och paket här, som kan underlätta din företagarvardag och ger dig mer tid över.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips!


Genom att skicka in din e-post godkänner du användandet av dina personuppgifter enligt Fortnox Integritetsmeddelande.

Fortnox Företagsguide

Funderar du på att starta företag eller vill du ta ditt företag till nästa nivå?

Fortnox företagsguide

Kom igång med Fortnox

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?

Välj ditt paket

Vad tyckte du om den här sidan?

Relaterade artiklar

Förslag på omsättningsbaserat stöd för enskilda fi...

Tips inför det nya löneåret 2020

Regeringens insatser för att stötta företagare

Vad kostar en anställd – och vad påverkar kostnade...

Allt du behöver veta om semester och semesterplane...

9 tips som kan få småföretag att växa