Det som vi idag kallar för AI, artificiell intelligens, startade redan 1950. Engelsmannen Alan Turing resonerade då kring om maskiner kan tänka och om det är möjligt att skapa tänkande maskiner. För att undersöka hur bra maskiner kunde tänka skapade han ett test, Turingtestet, där deltagarna skulle avslöja om de kommunicerade i text med en dator eller en människa. Sedan dess har forskarna gjort stora framsteg, men vi har inte riktigt klarat testet än.

Runt år 2000 började Fortnox AI-doktor Johan Hagelbäck intressera sig för AI. Det var en uppgift på universitetet som väckte hans nyfikenhet. Datorn kunde lära sig att känna igen bilder på handskrivna siffror, utan att någon människa berättade för programmet hur den skulle göra.

– På den vägen är det. Sedan dess har jag har använt och tillämpat den på många olika områden.
 

AI gör Fortnox enklare

Sedan februari 2020 arbetar Johan Hagelbäck på Fortnox och hjälper till med att utveckla användandet av AI i de olika programmen. Genom att använda den i Fortnox program blir produkten både enklare och mer anpassad för varje enskild användare.

– Vi använder artificiell intelligens för att förenkla för användarna genom att automatisera saker som har behövt göras manuellt tidigare. Den används också för att tolka kvitton och fakturor. Fortnox kommer börja använda AI till ännu mer saker, både för att göra programvaran ännu lättare och säkrare att använda och för att underlätta användandet. Framöver kommer den till exempel kunna användas för att ge användare tips på program och partner-appar som anpassas just för dem.

 

”Vi kan fokusera på vad vi är bra på”

Användandet av AI utvecklas inom de flesta områdena idag. Sjukvården, ekonomi och självklart teknik är exempel på branscher där AI redan används och förbättrar verksamheterna. Inom naturvetenskap används den bland annat för att kunna förutspå naturkatastrofer.
 

Vad är det häftigaste man kan göra med AI idag?

– Självkörande bilar känner de flesta till och det är imponerande att de faktiskt fungerar så bra som de gör. Den har också använts för att få fram en ny typ av antibiotika som verkar vara effektiv mot multiresistenta bakterier. Flera AI-system förutspådde också coronautbrottet innan det officiellt bekräftades.

– AI smyger sig ofta in i produkter utan att vi alltid är medvetna om att det är just artificiell intelligens som ligger bakom vissa funktioner.
 

Hur ser framtiden ut?

Om fem, tio år tror Johan inte att AI kommer att ersätta människor, utan jobba tillsammans med oss för att kunna lösa uppgifter bättre.

– Datorer är bra på vissa saker, människor på andra. Tillsammans finns oanade möjligheter. Behovet av vissa jobb som industriarbetare, kassapersonal och chaufförer kommer troligen att minska på grund av automatisering och robotisering. Dock kommer säkerligen behovet av andra jobb som tekniker och utvecklare att öka.

– Överlåt till datorerna att göra det de är bra på, så kan vi fokusera på det vi är bra på.

Läs mer om hur AI gör bokföringen blixtsnabb i Fortnox.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips!


Genom att skicka in din e-post godkänner du användandet av dina personuppgifter enligt Fortnox Integritetsmeddelande.

Fortnox Företagsguide

Funderar du på att starta företag eller vill du ta ditt företag till nästa nivå?

Fortnox företagsguide

Kom igång med Fortnox

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?

Välj ditt paket
4.5 5

Vad tyckte du om den här sidan?

Relaterade artiklar

Bakom dig och ditt företag även i tuffa tider

Brexit – nu händer det

Megatrender som påverkar småföretag i Sverige, del...

Megatrender som påverkar småföretag i Sverige, del...

Megatrender som påverkar småföretag i Sverige, del...

Mindre handpåläggning för framtidens redovisningsk...