För redovisningsbyrån

Publicerad: 5 augusti 2019|Senast uppdaterad: 1 mars 2022

Åke Dahlblom – digital senior i frontlinjen

På sjunde våningen, en icingpuck från Globen och med utsikt över byggkranar och en ny tid sitter Karlén & Stavegren Ekonomikonsult AB. Elva konsulter utspridda över erfarenheter och generationer. Här träffar vi vd Ragna Karlén Stavegren, 23-åriga Emma, som är på god väg att bli Sveriges yngsta auktoriserade redovisningskonsult och branschens grand old man, snart 76-årige Åke Dahlblom.

Med medarbetare födda under varje decennium från fyrtiotal till nittiotal är Karlén & Stavegren en unik byrå och en dynamisk och vetgirig arbetsplats där kunskaper flödar mellan åldrar som genom ett öppet API.

– Vi är inte bara spridda över generationer. Vi har väldigt olika bakgrunder. Själv är jag jurist, några har drivit egna företag, någon har jobbat med trädgård, en annan som språklärare, vi har en som kommer från regeringskansliet och så vidare. Det ger oss en oerhört bred och djup kunskapsbrunn som vi kan ösa ur till våra kunder, säger Ragna Karlén- Stavegren.

Nyfikenhet och en vilja att lära sig

Åke Dahlblom är företagsekonom och var ansvarig på Globen Redovisning AB i många år innan byrån såldes till Karlén & Stavegren. Men någon lust att sluta jobba eller att med ålderns rätt stiga åt sidan för yngre och hungrigare krafter kände han inte då, och knappt nu heller. Tvärtom så drivs han av en vetgirighet och nyfikenhet som har fått honom att gå först in i nya arbetssätt.

– Digitalisering och utveckling är ingen generationsfråga, det handlar om att vara nyfiken och vilja lära sig nya saker. Det har gått otroligt fort och fortare går det, men jag har alltid velat hänga med. För 20 år sedan satt vi och skrev på skrivmaskiner, vi deklarerade på papper och skickade blanketter fram och tillbaka till Skatteverket. Det fanns inte ens skattekonto. Nu är det en helt annan värld, säger han.

Bland många stora skillnader nu mot då nämner Åke att man i dag jobbar närmare lagstiftningen, effektiviseringen har gjort kontrollfunktionerna bättre. I dag är redovisningen mer regelstyrd och handlar om vad man måste göra, förr var det mer så här kan man göra.

Åldern har aldrig varit ett hinder

Åke har aldrig sett sin ålder som något hinder i sin verksamhet. Trots att det har hänt mer de senare åren än kanske någonsin tidigare. Viljan att lära sig har varit större än rädslan inför nya rutiner.

– I dag ska alla branscher digitaliseras och jag förstår att många blir trötta och varken vill eller orkar lära sig nya arbetssätt. Men det finns enorma fördelar om man omfamnar dem. Visst, det finns barnsjukdomar i det mesta och jag har också svurit över appar och program som inte gör som jag vill, men när bitarna faller på plats så är mycket vunnet. Man ska inte vara rädd för att lära sig nytt. Ständig förbättring annars stagnerar man, säger Åke.

Just ständig förbättring är en ledstång för Karlén & Stavegren. Byrån är ISO-certifierad och är en av de byråer som var med och initierade det kvalitetscertifierade arbetssättet i Byråsverige. I detta är just ständig förbättring en hörnpelare.

– De som inte vill utvecklas eller bli bättre, utan sitter och tycker att allt är bra som det är, ja de får väl tycka det då. Det är möjligt att de till och med kan behålla sina kunder, men någon värdeskapande utveckling och kundnytta kommer de inte att bidra till, säger Ragna Karlén Stavegren.

Man måste gilla läget

För två år sedan började Karlén & Stavegren arbeta fullt ut med Fortnox. Tidigare hade man använt sig av flera andra redovisningsprogram. Den främsta orsaken till att valet föll på Fortnox var öppet API, vilket underlättar enormt för samarbetet mellan kunder och byrå. Även om man tycker att vissa delar haltar och borde produktutvecklas så har den struktur och ordning som Fortnox bidrar med visat sig vara bra för såväl kund som Karlén & Stavegren.

– Många är bekväma och digitaliseringströtta och orkar inte riktigt ta in nya rutiner. Digitaliseringen är ju som när internetbankerna kom, plötsligt blev man sin egen bankkassör och skötte allt hemma från datorn. Nu lägger vi över jobbet på vår kund, vilket är en utmaning för många byråer att kunna ta betalt för. Man måste flytta värdekedjan. Det finns ingen annan väg än att gilla läget. Redan den 1 april i år blev det exempelvis lag på e-faktura inom hela den offentliga sektorn. Sånt här gör ju att Fortnox tjänster ligger helt rätt i tiden, säger Ragna.

Åke Dahlblom är trots sina många år i branschen inte mätt. Nu har han börjat någon slags nertrappning, men viljan att lära nytt och följa med
i nya ekonomi-appar och smarta funktioner i programmen glöder ännu. Och som Ragna säger med en blinkning; Åke är inte den som går först hem från personalfesterna heller – det är väl egentligen det allt handlar om, viljan att lära, utvecklas och leva.