226
2017-12-08T09:27:10+02:00 2016-06-14T14:52:26+02:00 Driva företag Fortnox Fortnox Fortnox
Fortnox
Fortnox 2016 sv

Aktiebok i molnet minskar risk för företagskapning!

Bild som illustrerar blogginlägg

Driva företag | 14 juni, 2016

Att varje aktiebolag enligt aktiebolagslagen, är skyldigt att föra och uppdatera en aktiebok - är det förvånande få som faktiskt känner till. Upp till 90 procent av alla aktiebolag struntar i det eller är helt enkelt omedvetna om att de borde göra det. Därmed brister kontrollen över bolagets verkliga huvudman och det i kombination med luckor i det svenska systemet öppnar upp för kriminella att genomföra en så kallad företagskapning.

Antalet anmälda företagskapningar har ökat kraftigt på senare tid och angrepp mot företag är ett växande problem, enligt Polisens nationella bedrägericenter. Det går dock inte att säkert säga hur ofta ett företag blir stulet eftersom det i dagsläget inte förs någon sådan statistik. Men säkert är att fler och fler organiserade brottslingar lockas av möjligheten att genomföra brott och bedrägerier genom att ta sig in i ett företag – och det är väldigt enkelt!

Med förfalskade handlingar, skickas en ansökan in till Bolagsverket med en begäran om ändring av styrelse i ett företag. Om Bolagsverket inte har någon anledning att tro att handlingarna är falska, så godkänner de bytet av styrelsen. De ekonomiska konsekvenserna för den som drabbas kan bli förödande och att rensa upp i sviterna efter bedragaren – är sällan en angenäm historia…

Genom att digitalisera företagets värdepapper – aktiebrev och aktiebok – minskas risken för företagskapning och är ett säkert sätt att skydda sitt företag mot bedrägeriförsök. Hög tillgänglighet av aktieboken gör det dessutom enkelt för styrelsen att uppdatera och följa aktiebolagslagen samt hålla koll på ägarförhållanden, aktieslag och kapital.

Med DigitaI aktiebok från Fortnox i samarbete med UC, erbjuds nu möjligheten att försäkra sitt företag på detta sätt. Förutom att alla värdepapper och viktig information om företaget finns samlat på ett ställe, görs dagliga kontroller mot Bolagsverket. Det innebär att ett sms och ett mail går ut till de kontaktpersoner som registrerats, i det ögonblicket som ett ärende om ändring rörande företaget har inkommit till Bolagsverket – vilket kan stoppa en eventuell företagskapning i tid!

Läs mer om Fortnox Digital aktiebok

Följ oss för fler nyheter och tips
Är du intresserad av Fortnox?
Läs mer om hur Fortnox behandlar personlig information här.

Läs vidare

Driva företag | 11 mar, 2019

9 tips som kan få småföretag att växa

Känns det som att du står och stampar på ett och samma ställe med ditt företag? Är det kanske dags a...

Driva företag | 19 mar, 2019

Glassigt sommarjobb ledigt? Tänk på det här!

Behöver du anställa sommarjobbare i sommar? I så fall finns det en hel del du bör tänka på. Om det ä...

Driva företag |

Sänkt arbetsgivaravgift för unga

Från och med 1 augusti 2019 sänks arbetsgivaravgiften för ungdomar under 18 år. 2020 kommer avgi...