Aktiebok i molnet minskar risk för företagskapning!

Att varje aktiebolag enligt aktiebolagslagen, är skyldigt att föra och uppdatera en aktiebok - är det förvånande få som faktiskt känner till. Upp till 90 procent av alla aktiebolag struntar i det eller är helt enkelt omedvetna om att de borde göra det. Därmed brister kontrollen över bolagets verkliga huvudman och det i kombination med luckor i det svenska systemet öppnar upp för kriminella att genomföra en så kallad företagskapning.

Antalet anmälda företagskapningar har ökat kraftigt på senare tid och angrepp mot företag är ett växande problem, enligt Polisens nationella bedrägericenter. Det går dock inte att säkert säga hur ofta ett företag blir stulet eftersom det i dagsläget inte förs någon sådan statistik. Men säkert är att fler och fler organiserade brottslingar lockas av möjligheten att genomföra brott och bedrägerier genom att ta sig in i ett företag – och det är väldigt enkelt!

Med förfalskade handlingar, skickas en ansökan in till Bolagsverket med en begäran om ändring av styrelse i ett företag. Om Bolagsverket inte har någon anledning att tro att handlingarna är falska, så godkänner de bytet av styrelsen. De ekonomiska konsekvenserna för den som drabbas kan bli förödande och att rensa upp i sviterna efter bedragaren – är sällan en angenäm historia…

Genom att digitalisera företagets värdepapper – aktiebrev och aktiebok – minskas risken för företagskapning och är ett säkert sätt att skydda sitt företag mot bedrägeriförsök. Hög tillgänglighet av aktieboken gör det dessutom enkelt för styrelsen att uppdatera och följa aktiebolagslagen samt hålla koll på ägarförhållanden, aktieslag och kapital.

Med DigitaI aktiebok från Fortnox i samarbete med UC, erbjuds nu möjligheten att försäkra sitt företag på detta sätt. Förutom att alla värdepapper och viktig information om företaget finns samlat på ett ställe, görs dagliga kontroller mot Bolagsverket. Det innebär att ett sms och ett mail går ut till de kontaktpersoner som registrerats, i det ögonblicket som ett ärende om ändring rörande företaget har inkommit till Bolagsverket – vilket kan stoppa en eventuell företagskapning i tid!

Läs mer om Fortnox Digital aktiebok

Följ oss för fler nyheter och tips

Vill du kontakta oss?

Har du frågor om våra program eller någon annan fundering? Vi har samlat alla kontaktuppgifter på en sida.

Kontakta oss     0470 - 78 50 00
Några av våra Partners
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av unika erbjudanden, information om vad som är på gång och få tips som förenklar ditt företagande.
© 2017 FORTNOX AB