Arbetsgivarintyg

Vad ska ett arbetsgivarintyg innehålla?

Ett arbetsgivarintyg är ett bevis på att en person har varit anställd hos en arbetsgivare under en viss period. Arbetsgivarintyget ska bland annat innehålla information om den anställdas arbetsuppgifter, anställningsform, lön, arbetad tid, frånvaro och varför anställningen upphört.

Ett arbetsgivarintyg utfärdas vanligen för de senaste tolv månaderna räknat från anställningens slutdatum, i vissa fall längre än så om mottagaren kräver. I och med att intyget ska innehålla information om faktisk arbetad tid kan det i regel tidigast utfärdas samma dag som anställningen upphör.

Varför arbetsgivarintyg?

Att som arbetsgivare kunna utfärda ett korrekt arbetsgivarintyg till anställda vid avslutad anställning är lagstadgat enligt lagen om arbetslöshetsförsäkring. Ett arbetsgivarintyg används av den anställda för att han eller hon ska ha möjlighet att söka ersättning från a-kassan. Uppgifterna på intyget ligger nämligen till grund för att pröva den anställdas rätt till ersättning samt omfattningen av denna.

Skillnad på arbetsgivarintyg och anställningsbevis

En inte helt ovanlig missuppfattning är att arbetsgivarintyg är samma sak som anställningsbevis. Dessa ska dock inte blandas ihop, då de används till och innehåller olika saker. Ett arbetsgivarintyg styrker hur mycket den anställda faktiskt har arbetat och vad han eller hon har tjänat under tidsperioden, och utfärdas vanligtvis i samband med att anställningen upphör. Ett anställningsbevis reglerar arbetsvillkoren mellan arbetsgivare och arbetstagare, och visar exempelvis anställningstyp och arbetsuppgifter. En arbetstagare har rätt enligt lag att få ett anställningsbevis från arbetsgivaren senast en månad efter anställningens startdatum.

Automatiskt arbetsgivarintyg med Fortnox Lön

Att som arbetsgivare ta fram och fylla i ett arbetsgivarintyg manuellt är tidskrävande. Inte sällan behöver intygen dessutom skickas fram och tillbaka till a-kassan på grund av ofullständiga eller felaktiga uppgifter. Med Fortnox Lön skapar du enkelt förifyllda arbetsgivarintyg med information hämtad direkt från programmet. Tack vare det slipper du det manuella arbetet och säkerställer samtidigt att intyget innehåller korrekt och fullständig information. Intygen utfärdas tillsammans med arbetsgivarintyg.nu, som är en tjänst från Sveriges a-kassor.

Är du redan Fortnox-kund och vill läsa mer om hur du utfärdar ett arbetsgivarintyg från programmet? Kika närmare i vårt hjälpavsnitt för en fullständig guide!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips!


Genom att skicka in din e-post godkänner du användandet av dina personuppgifter enligt Fortnox Integritetsmeddelande.

Fortnox Företagsguide

Funderar du på att starta företag eller vill du ta ditt företag till nästa nivå?

Fortnox företagsguide

Kom igång med Fortnox

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?

Välj ditt paket
5 5

Vad tyckte du om den här sidan?

Relaterade artiklar

Utdelning eller lön i aktiebolag – vad är mest gyn...

Tips inför det nya löneåret 2022

Allt du behöver veta om semester och semesterplane...

Vad kostar en anställd – och vad påverkar kostnade...

Så berörs ditt företag av AGI

Arbetsgivaravgiften för unga har sänkts