AGI, Arbetsgivardeklaration på individnivå innebär att arbetsgivare ska redovisa de utbetalningar och skatteavdrag man har gjort per person varje månad, och för de anställda innebär det att de löpande kan se sina värden på bruttolön, skatt och förmåner direkt på Mina sidor på skatteverket.se.

Bakgrunden till de nya reglerna är att Skatteverket vill komma åt skattefusk genom att samla in mer korrekt redovisning från arbetsgivare, vilket samtidigt då underlättar och minskar kontrollbehov från Skatteverkets sida. Därtill kommer de nya reglerna också medföra en bättre service för den enskilde.
Malin Sköld är produktägare för Fortnox Lön och menar att alla som använder Fortnox kan vara trygga i att systemet och rutinerna är förberedda och anpassade för lagändringen.

– Vår uppgift är att göra alla våra användare medvetna om att de nya reglerna träder i kraft vid årsskiftet och kanske också förklara varför de förändras och hur det påverkar rapporteringen till Skatteverket.
 

Rapporteringen består av två delar

Den nya arbetsgivardeklarationen kommer att bestå av två delar: en där uppgifter som berör arbetsgivaren deklareras, och en där uppgifter som rör den anställde redovisas. Redovisning av arbete och skatteavdrag per betalningsmottagare ska göras, vid samma datum som tidigare, men via en ny tjänst.
– Redovisningen är alltså redan från början kopplad till en specifik betalningsmottagare och genom detta blir det enklare att upptäcka och rätt till fel i närtid, säger Malin Sköld.

Individuppgiften rapporteras tillsammans med arbetsgivaruppgifterna och lönebeskedet ersätter den årliga kontrolluppgiften. Den anställde kommer under våren 2019 kunna gå in på Mina sidor på skatteverket.se och se vilken lön och skatt som arbetsgivaren rapporterat in. I Fortnox kommer individrapporteringen fungera på samma sätt som dagens rapportering av Arbetsgivardeklaration.
 

Förberedelser för arbetsgivaren

Som användare av Fortnox kan man vara trygg i att lönesystemet är uppdaterat i enlighet med det nya redovisningssättet. Däremot kan det vara klokt att se över så att lönerutinerna passar och även behörigheter ansvariga har. Såklart kan ett annat tips också vara att ta en noggrann kontroll så att alla uppgifter blir korrekt redan från början.
– Var observant på rapporteringen av frånvaro så att man inte betalar ut för mycket bruttolön som sedan måste betalas tillbaka av den anställde då skatten är redovisad till SKV och inte går att justera.
 

Fördelar för löneadministratören

För dig som arbetar som löneadministratör blir det en fördel att du varje månad rapporterar löpande till Skatteverket och därmed får bättre koll på vad som rapporterats. Fortnox har uppdaterat allt som behövs för att uppgifterna kan överföras från lönesystemet direkt till Skatteverket, vilket innebär att det inte finns några hinder för en enkel och smidig hantering.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips!


Genom att skicka in din e-post godkänner du användandet av dina personuppgifter enligt Fortnox Integritetsmeddelande.

Fortnox Företagsguide

Funderar du på att starta företag eller vill du ta ditt företag till nästa nivå?

Fortnox företagsguide

Kom igång med Fortnox

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?

Välj ditt paket

Vad tyckte du om den här sidan?

Relaterade artiklar

Utdelning eller lön i aktiebolag – vad är mest gyn...

Tips inför det nya löneåret 2021

Allt du behöver veta om semester och semesterplane...

Vad kostar en anställd – och vad påverkar kostnade...

Så berörs ditt företag av AGI

Arbetsgivaravgiften för unga har sänkts