12 Okt, 2012

Avdragsgillt vid jul

En snabb blick i kalendern visar att jul i princip är imorgon och som vanligt ska kunderna få en present, personalen en julklapp och kanske även ett julbord eller en liknande happening. Men hur mycket kan du spendera och hur stor del är avdragsgill. Vi har såklart svaren.

Gåva till kunder är dessvärre inte avdragsgillt då de sker i samband med högtider som jul eller födelsedagar. Däremot är reklamgåvor avdragsgilla så passa på och låt ditt företag synas i samband med presenten till kunderna!

Vad gäller personalen kan du ge bort en gåva till ett värde av 450 kr (inkl moms). Överstiger du den summan är inte gåvan avdragsgill och din personal blir förmånsbeskattade för hela värdet.

Vill du bjuda personalen eller kunderna på något att äta så är den avdragsgilla delen 90 kr men om du även sätter samman det med något evenemang såsom konsert eller liknande får du dra av ytterligare 180 kr för biljetten. Beloppen är ex moms. Överstiger totalkalaset dessa gränser per person blir resterande del ej avdragsgill. Om den anställde vill ta med sin bättre hälft går det bra och du får göra avdrag för hans/hennes kostnad också. 

Gränserna för representation i Sverige är låga och det blir mer eller mindre alltid en del som är ej avdragsgill, kanske är det dags att justera dem uppåt ? Avseende julklappen till personalen så håll gränsen på 450 kr, det blir onödigt dyrt för både företaget och personalen om ni riskerar förmånsbeskattning.

Vill du kontakta oss?

Har du frågor om våra program eller någon annan fundering? Vi har samlat alla kontaktuppgifter på en sida.

Kontakta oss     0470 - 78 50 00
Några av våra Partners
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av unika erbjudanden, information om vad som är på gång och få tips som förenklar ditt företagande.
© 2017 FORTNOX AB