Dags för semesterårsavslut?

27 mar, 2018

Våren är här och det börjar dra ihop sig för semesterårsavslut för dig som har semesteråret från 1 april till 31 mars. Undrar du varför man ska göra ett semesterårsavslut och vad som är viktigt att tänka på? Då ska du fortsätta läsa - vi ger dig svaren!

Varför behöver du göra ett semesterårsavslut?

När semesteråret är slut är det dags att stämma av hur många nya semesterdagar de anställda har tjänat in och hur många semesterdagar som finns kvar av de betalda och sparade dagarna. Det är i semesterårsavslutet som lönesystemet omvandlar de intjänade och kvarvarande betalda dagarna per 31 mars till nya betalda och sparade dagar från 1 april.

Använder ni procentregeln så beräknas även värdet på den intjänade semestern utifrån semestergrundande lön från intjänandeåret och ger ett värde per semesterdag.

 

Vad är viktigt att tänka på?

Alla händelser och avvikelser fram till och med den 31 mars ska finnas registrerade i lönesystemet eftersom dessa påverkar intjänandeåret. Tar du med avvikelser för mars månad när du gör aprillönen så måste den avslutas innan semesterårsavslutet utförs.

Tänk på att ta ut och spara en semesterskuldlista för den intjänade semestern till och med den 31 mars innan du gör semesterårsavslutet och kontrollera så det ser rimligt ut. Använder du Fortnox löneprogram kan du dessutom ta ut ett underlag med det som är intjänat på varje anställd.

Följ oss för fler nyheter och tips

Vill du kontakta oss?

Har du frågor om våra program eller någon annan fundering? Vi har samlat alla kontaktuppgifter på en sida.

Kontakta oss     0470 - 78 50 00
Några av våra Partners
© 2019 FORTNOX AB