Willy Svensson började driva sin gård 1998 när han var 23 år gammal. Han driver den i Småland, mellan Växjö och Alvesta, där han främst jobbar med mjölk- och köttproduktion, men även lite spannmål. 

– Jag ville ta över en släktgård som skulle läggas ner och säljas, men jag fick uppmaningen att inte göra det. Husen var slitna och jag skulle få stå på egna ben, helt utan hjälp, om jag tog över gården. Men jag gjorde det ändå eftersom det varit en dröm. Jag har testat att jobba inom industri tidigare men det var inte något för mig. Jag visste vad jag ville och sa till mig själv att jag skulle fixa det. Allt har varit en resa för mig efter det, men nu omsätter verksamheten omkring 4,5-5 miljoner kronor, och jag har två anställda. 

Engaholmskött är en del av Willys företag. Genom att teckna upp sig på köttet på hans hemsida kan man sedan hämta ut det vid utlämningstillfälle en gång i månaden. Främst är det privatpersoner som köper köttet då de vill ha extra hög kvalitet som är närproducerat. Mjölkproduktionen som han bedriver är för Arla och den övriga verksamheten är främst för egen produktion, men han säljer lite foder till hästägare. En vanlig dag på jobbet skiljer sig lite beroende på vilken årstid det är.

– En vanlig dag stiger jag upp klockan 6, och runt 9 äter jag lite frukost. På morgonen jobbar jag med djuren och resten av dagen är det utearbete som gäller. Jag sköter åkrar, djur som ska släppas ut, kör traktor, inseminerar kor och hjälper till med kalvningar. Det kan vara väldigt varierande, man vet inte alltid vad som kommer att hända under dagen.

 

Appen ger han mer kontroll över företaget

För att få mer tid för det han tycker är kul har han valt att bli väldigt digital.

– Jag använder Fortnox app dagligen, där jag bland annat brukar titta på rapporter för att se hur det går för företaget, exempelvis alla pengar som går in och ut. När det uppstod en mjölkkris här på gården kände jag att jag ville ha lite mer kontroll över pengar och sådant. Nu har vi detta upplägg som funkar bra. Min fru bokför och stämmer av allt. Sedan har jag en redovisningsbyrå som gör resten, deklarationer, löner, och bokslut. Det är smidigt att man kan hjälpas åt när det är på webben, det har varit ett jättelyft. 

 

kalv-1-e1559133049227.jpg

 

Willy ser ingen anledning till att ta fram datorn när han har sin mobiltelefon.

– Jag vill sköta allt via mobilen, eller möjligtvis iPaden. För mig fungerar det väldigt bra. Det gäller även mjölkroboten, den har jag också koll på via mobilen. Jag har också GPS i mobilen där jag kan se på en traktor vart den befinner sig, och hur mycket diesel den drar när den kör på åkern. Nu har jag allt i mobilen istället för i en pärm som är såhär tjock, säger han och visar med händerna. Största fördelen är att det blir gjort och det ryms mer än i en pärm. Det är också smidigt och användarvänligt i telefonen. Man kan helt enkelt göra mycket i mobilen, vart man än är. Jag kan jag kolla Fortnox i en traktor om jag får tio minuter över, när jag är på språng mellan två jobb, vid köksbordet när jag ätit klart, eller vid en kaffepaus. Jag lägger in det jag behöver då för att få det gjort, istället för att skjuta upp det till dagen efter.

 

Problemlösning, teknik och mer fritid

Det bästa med jobbet tycker han är friheten och utmaningen.

– Mitt jobb är väldigt fritt och det gillar jag. Att ha allt uppstyrt skulle jag inte klara av, trots det vet jag vad jag ska göra hela tiden och vad jag måste prioritera. Djuren och allt det går alltid först. Jag gillar också att jag varje dag får vara en problemlösare, det driver mig verkligen. Självklart är det bästa med mitt jobb även djuren och maskinerna. Jag har tidigare varit anställd men det är mycket skönare att ha frihet att kunna bestämma över sig själv. Hade jag inte drivit gården hade jag nog ändå varit egen företagare på ett eller annat sätt. 

Det som inspirerar Willy i hans företagande är att jobba med djur, men även utveckling och teknik.

– Det inspirerar mig att varje dag jobba med levande varelser. Jag inspireras även av utveckling och att följa tekniken framåt, så som lösningar som kan göra företagandet och livet enklare. Exempelvis som att jobba i mobilen med Fortnox vart jag än är, det har varit ett stort lyft för mig.

Utöver företagandet hinner Willy med mycket annat när han är så digital.

– Jag har alltid spelat lite innebandy, det är ett stort intresse, och nu när det digitala underlättat för mig hinner jag med mer fritid. Jag tycker också om att springa lopp utan att ha tränat innan. Jag gillar mest att stå vid startlinjen och komma i mål. Kolla på fotboll är också ett stort intresse.

 

willy-e1559132134886.jpg

Willy Svensson 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips!


Genom att skicka in din e-post godkänner du användandet av dina personuppgifter enligt Fortnox Integritetsmeddelande.

Fortnox Företagsguide

Funderar du på att starta företag eller vill du ta ditt företag till nästa nivå?

Fortnox företagsguide

Kom igång med Fortnox

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?

Välj ditt paket

Vad tyckte du om den här sidan?

Relaterade artiklar

“Jag jobbar inte med siffror längre. Jag jobbar me...

Matz kopplade ihop Boxnet Kassasystem med Fortnox

Coronapandemins påverkan på branschen

Win Win – en vinnande framtidsbyrå

“Vi ser stor potential med Fortnox även i större b...

Bättre överblick och kontroll med Fortnox Lager