Digitalisering eller digifiering? Alla dessa begrepp…

Det är inte bara redovisningsbranschen som genomgår en omfattande digitalisering, utan i princip allt i vårt samhälle möter nya innovationer och teknikutveckling. Med detta följer begrepp som ibland kan vara lite svåra att förstå. Vi gör ett försök att reda ut några av de mest populära just nu.

Digitalisering eller digifiering?

Digitalisering handlar inte enbart om att gå från analogt till digitalt. Begreppet omfattar hela processen för att utnyttja och omfamna digitala teknikers möjligheter. På så sätt kan organisationer anpassa sina befintliga affärsmodeller eller utveckla helt nya för att skapa kundvärde. T ex att man i GPS:en kan hitta att ett fik bara ligger tio minuter bort.
Digifiering är ett begrepp som ofta kan förväxlas med digitalisering. Digifiering är själva aktiviteten av konvertering från analog till digital form, exempelvis att gå från fysiska vägkartor till digitala GPS:er, fysiska brev till elektronisk mail eller fysiska böcker till ljudböcker och/eller e-böcker.

 

IOT – Internet of things

”Sakernas Internet” är ett samlingsbegrepp för den utveckling som innebär att maskiner, fordon, gods, hushållsapparater, kläder och andra saker samt varelser (inklusive människor), förses med små inbyggda sensorer och datorer. Dessa kan uppfatta sin omvärld och kommunicera med den och på så sätt skapa ett situationsanpassat beteende och medverka till att skapa smarta, attraktiva och hjälpsamma miljöer, varor och tjänster.

 

AR – augmented reality

Kan kort beskrivas som en digital presentation som förstärker verkligheten omkring dig. Mobilspelet Pokémon Go är ett bra exempel på vad det går ut på. Med hjälp av mobilens positionering, kartfunktion med mera känner spelet av var du befinner dig och kan därpå lägga ett digitalt lager ”ovanpå” verkligheten. Ditt bekanta grannskap blir plötsligt – i mobilens skärm – befolkat av olika figurer som är delar av spelet och som du kan interagera med. IKEAs app är ett annat bra exempel på AR.

 

Ai – artificiell intelligens

Bygger på att lära maskiner att känna igen mönster, så kallad maskininlärning. I korthet handlar det om att låta en dator ta den av en bit information upprepade gånger med en tillhörande förklaring till dess att datorn själv lär sig upprepa den.

Följ oss för fler nyheter och tips

Vill du kontakta oss?

Har du frågor om våra program eller någon annan fundering? Vi har samlat alla kontaktuppgifter på en sida.

Kontakta oss     0470 - 78 50 00
Några av våra Partners
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av unika erbjudanden, information om vad som är på gång och få tips som förenklar ditt företagande.
© 2017 FORTNOX AB