Filip Nilsson i Strömsholm utanför Västerås jobbar både inom de gröna näringarna och inom hantverksbranschen som snickare via sitt företag Filip Nilsson Entreprenad AB.

– En vanlig dag kan se väldigt skiftande ut eftersom jag håller på i två branscher. Jag är snickare i grund och botten, och så håller jag på med gröna näringar hemma på gården.

– Just nu när det är skörd går jag upp i ottan och så håller jag på att skörda hela dagen. När vi är klara med detta kommer det bli mer snickerijobb.

Filip startade sitt företag för tre år sedan. Att han skulle arbeta inom bägge branscherna var klart från början. Däremot funderade han länge på hur han skulle lösa ekonomidelen.
 

Fortnox blev lösningen

– Det var just allt pappersarbete, som jag inte har så jättestort intresse för, som avskräckte lite när jag skulle starta företaget. Jag tänkte mest på det och hur man skulle lösa det.

Lösningen blev Fortnox tjänster ihop med en redovisningsbyrå som hjälper till med den löpande bokföringen medan Filip själv sköter alla fakturor.

– Att det blev Fortnox var en självklarhet då jag fick det rekommenderat av många. Min pappa använde det och även min tidigare arbetsgivare. Sedan var det ett plus att allt var digitaliserat. Det var heller inte krångligt att komma igång.
 

90 procent i mobilen

– Den kontakten jag har med min redovisningsbyrå brukar vara ungefär två gånger i månaden, via telefon eller mail. Då går vi igenom lön, moms och lite allmänt om hur det går för mig i företaget. Någon gång kanske jag får åka förbi med något papper, men det slipper jag gärna utan tar det hellre digitalt.

Filip uppskattar att han nu lägger 5-10 timmar varje månad på att sköta ekonomin. Oftast sköter han den direkt i telefonen, oavsett var han befinner sig, men det blir också lite fix framför datorn.

– Ibland när det ösregnar ute är det faktiskt skönt att slå sig ner framför datorn och slippa vara ute. Själva faktureringen när jag ska summera ihop alla timmar är också lättare att sköta i datorn. Fast jag använder mobilen varje dag och tidredovisar direkt på varje kund. I slutet av varje månad eller när projektet är slut blir tiderna och utgifter som jag redovisat sammanställda av Fortnox till en faktura som jag kan finjustera och skicka direkt till kund.
 
 
Filp Nilsson tidredovisar på mobilen
 

Vad betyder det att du kan fixa företagets ekonomi i mobilen?

– Framförallt att jag slipper hålla på och sitta som kontorstjänst, vilket jag inte gillar, när jag kan vara ute och jobba med det jag tycker är kul.

– Att jag får pushnotiser när en leverantörsfaktura kommit in innebär också att jag sparar tid. Nu kan jag kolla direkt om det är en faktura som stämmer så att jag kan godkänna den och hålla koll. Jag ser också när kunder betalat sina fakturor till mig.

När Filip startade sitt företag för tre år sedan hade Fortnox inte utvecklat tidrapporteringen i telefonen. Sedan den kom för drygt två år sedan märker Filip en stor skillnad på hur han jobbar och hanterar företagets ekonomi.

– Sedan jag började kunna tidredovisa i telefonen har jag börjat sköta mycket mer via den och med appen. Nu sköter jag 90 procent av ekonomijobbet via telefonen.

 

Läs mer om hur du kan driva ditt byggföretag enklare och effektivare här

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips!


Genom att skicka in din e-post godkänner du användandet av dina personuppgifter enligt Fortnox Integritetsmeddelande.

Fortnox Företagsguide

Funderar du på att starta företag eller vill du ta ditt företag till nästa nivå?

Fortnox företagsguide

Kom igång med Fortnox

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?

Välj ditt paket

Vad tyckte du om den här sidan?

Relaterade artiklar

Utdelning eller lön i aktiebolag – vad är mest gyn...

Viktiga datum för skatter och moms 2021

Nya lagar och regler 2021

Belopp och procentsatser för 2021

Förmånsbil – så fungerar bilförmån (Guide)

Deklaration – detta gäller 2021 för olika bolagsfo...