– Fortnox har ju en lång tradition av att sponsra idrott, hälsa och välmående. På många sätt är ett seglingsteam lite som ett företag – de kämpar, har milstolpar mot gemensamma mål och lyckas genom ständiga förbättringar. Samarbete är nyckeln till framgång både i idrott och företagande, säger Johan Lundgren, COO/Affärsområdeschef på Fortnox, som är med och delar ut glasstatyetten.

Fortnox har en historia att sponsra idrott och hälsa över tid. Framför allt har våra samarbeten haft fokus på Växjö och Kronoberg. Det grundar sig i ett engagemang att stötta människors välmående och rörelse. 

Dahlberg och Bergström tävlar i vad som kallas 470-segling, en slags kappsegling med tvåmannajollar som max får vara 4,7 meter långa. Det är i allra högsta grad en lagsport där samarbete är centralt, lite som företagande. Det är en energisk och positiv Anton Dahlberg som vi träffar på Fortnox huvudkontor i Växjö, en regnig dag i september. 

Man kan argumentera att ni har en del gemensamt med många företagare. Ser ni på er själva mer som idrottsmän eller småföretagare? 

– I grund och botten så trumfar det sportsliga, men jag ser många likheter med att vara företagare och olympisk seglare. Gör du inte jobbet helhjärtat så lyckas du inte, förklarar Anton Dahlberg.

Anton Dahlberg understryker hur viktigt det är att göra saker tillsammans, och att stå upp för att samarbetet är centralt – både som företagare och idrottsman. Han har ju inte vunnit OS-silvret ensam, utan med sin kompanjon Fredrik Bergström. Och utan långsiktig planering hade det varit omöjligt att få vind i seglen, så är det också som företagare. 

– Det är viktigt att veta vad man står för, annars tappar man bort sig. Både företagare och seglare måste förstå lagets betydelse. Fredrik och jag har verkligen lärt oss det, att man måste vårda relationen med den eller de man jobbar med. Samarbete är centralt för att nå framgång, fortsätter Anton Dahlberg.

Om man ändå tänker att ni har en del gemensamt med entreprenörer, kan ni inte ni ge tips till andra företagare hur man lyckas med att nå sina mål? 

– Att förstå värdet av repetition. Den småländska envetenheten är viktigt i det långsiktiga för både företagare och seglare, uppmanar Anton Dahlberg. 

– Långsiktighet, även för att lyckas kortsiktigt, är en nyckel. Har man ett femårsperspektiv eller längre så kommer man nå framgång, tillägger Anton Dahlberg. 

Nu har ni vunnit OS-silver. Större än såhär kan det kanske inte bli, förutom möjligtvis OS-guld. Vad är planerna framåt? 

– Kolla på Sportnytt på fredag så får ni reda på det, avslutar Anton Dahlberg kryptiskt.

Och till SVT meddelade Dahlberg att han satsar på guld under OS i Paris 2024.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips!


Genom att skicka in din e-post godkänner du användandet av dina personuppgifter enligt Fortnox Integritetsmeddelande.

Fortnox Företagsguide

Funderar du på att starta företag eller vill du ta ditt företag till nästa nivå?

Fortnox företagsguide

Kom igång med Fortnox

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?

Välj ditt paket

Vad tyckte du om den här sidan?

Relaterade artiklar

Bakom kulisserna med Team Nature

Bakom kulisserna med Team Försäkring

Fortnox poppar upp i din stad

Bakom kulisserna med Team Experience

Byråavdelningen finns för att hjälpa dig

Alla har vi varit små