168
2019-06-10T13:40:44+02:00 2018-02-23T13:45:46+02:00 Kundberättelser Fortnox Fortnox Fortnox
Fortnox
Fortnox 2018 sv

Fredagsfika med en småföretagare

Bild som illustrerar blogginlägg

Kundberättelser | 23 februari, 2018

Den här veckan har vi tagit en kaffe med småföretagaren Martin Rognefall som driver flera olika bolag. Vad är det bästa respektive svåraste med att driva eget, och vad bör man egentligen lägga sin tid på? Läs och inspireras!

Namn: Martin Rognefall

Ålder: 35 år

Företag: Delägare i stjärnkrogen och hotellet PM & Vänner i Växjö, driver konsultbolaget Dimanche AB, dryckesimporten Bevalta AB och Brewmaster Sweden AB som tillverkar malt för ölindustrin.

 

 

Hej Martin, vad fick dig att börja driva företag och hur länge har du gjort det?

Jag startade mitt första bolag 2012 tillsammans med min bror. Det var faktiskt tillfälligheter som gjorde att det blev så, det var aldrig ett mål för mig innan men nu känns det som en självklarhet.

 

Vad är det roligaste med livet som småföretagare, och vilken är den största utmaningen?

Jag skulle säga att det roligaste är den konstanta omväxlingen och friheten jag har att styra över min egen tid. Det svåraste är att disponera sin tid och prioritera rätt projekt samt att balansera privatliv och jobb. Att hitta och knyta till sig kompetenta personer är också en ständig utmaning.

 

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

Mina dagar är väldigt omväxlande, men generellt börjar jag jobba tidigt på morgonen och jobbar ganska långa dagar. Sen försöker jag unna mig minst en kul aktivitet om dagen, som t.ex. träning, tennis eller liknande. Jag spenderar ganska mycket tid med olika typer av projektledning.

 

Var får du dina idéer ifrån?

Huvudsakligen kommer de från kreativa medarbetare. Att resa och besöka kollegor i de branscher jag verkar i ger också mycket idéer och inspiration.

 

Berätta om ett otippat jobb du haft.

Jag sorterade julkort i min ungdom, på den tiden kunde jag alla Sveriges postnummer utantill.

 

Vilket var ditt första jobb?

Jag delade ut reklam när jag var i tioårsåldern. Det var kul att tjäna egna pengar tidigt, några hundra kronor innebar ekonomisk frihet i den åldern.

 

Om du fick blicka tillbaka och göra något annorlunda, vad skulle det i så fall vara?

Det finns projekt som jag ångrar men det finns fler som jag tycker har landat väl. I vissa fall skulle jag kanske varit mer eftertänksam, men jag gillar snabba beslut, och då går det inte alltid vägen. Jag testar mycket saker och oftast blir det bra, det är det som tar mig framåt.

 

Vad är ditt bästa tips till den som vill starta företag?

Våga göra saker på ditt eget sätt. Lägg inte för mycket tid på administration och affärsplaner. Fokusera på din kärnverksamhet och köp in tjänster som är tråkiga och tidskrävande, i mitt fall redovisning, bokföring och bokslut.

 

Hur samlar du energi?

Över god mat, gott vin och bra sällskap.

 

Vad händer i helgen?

Jag ska laga italiensk mat och planera bröllop.

 

Vad äter du för fika?

Jag tar bara en kaffe, jag gillar inte fika!

Följ oss för fler nyheter och tips
Är du intresserad av Fortnox?
Läs mer om hur Fortnox behandlar personlig information här.

Läs vidare

Kundberättelser | 19 jun, 2019

Den digitala småföretagaren på åkern

Willy Svensson driver en gård på den mysiga, småländska landsbyggden mellan Växjö och Alvesta. Redan...

Kundberättelser | 08 feb, 2019

GET RAW utmanar sötsakerna på fikabordet

En utlandsresa till latinamerika blev starten till GET RAW, företaget som förser Sverige med nyttigt...

Kundberättelser | 27 maj, 2019

Kopplingen dubblade omsättningen

Sandbergs Järn gick från en butik till att öppna webbshop 2016. De kopplade ihop WooCommerce och For...