Fredagsfika med en småföretagare

Bild som illustrerar blogginlägg

  23 feb, 2018

Den här veckan har vi tagit en kaffe med småföretagaren Martin Rognefall som driver flera olika bolag. Vad är det bästa respektive svåraste med att driva eget, och vad bör man egentligen lägga sin tid på? Läs och inspireras!

Namn: Martin Rognefall

Ålder: 35 år

Företag: Delägare i stjärnkrogen och hotellet PM & Vänner i Växjö, driver konsultbolaget Dimanche AB, dryckesimporten Bevalta AB och Brewmaster Sweden AB som tillverkar malt för ölindustrin.

 

 

Hej Martin, vad fick dig att börja driva företag och hur länge har du gjort det?

Jag startade mitt första bolag 2012 tillsammans med min bror. Det var faktiskt tillfälligheter som gjorde att det blev så, det var aldrig ett mål för mig innan men nu känns det som en självklarhet.

 

Vad är det roligaste med livet som småföretagare, och vilken är den största utmaningen?

Jag skulle säga att det roligaste är den konstanta omväxlingen och friheten jag har att styra över min egen tid. Det svåraste är att disponera sin tid och prioritera rätt projekt samt att balansera privatliv och jobb. Att hitta och knyta till sig kompetenta personer är också en ständig utmaning.

 

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

Mina dagar är väldigt omväxlande, men generellt börjar jag jobba tidigt på morgonen och jobbar ganska långa dagar. Sen försöker jag unna mig minst en kul aktivitet om dagen, som t.ex. träning, tennis eller liknande. Jag spenderar ganska mycket tid med olika typer av projektledning.

 

Var får du dina idéer ifrån?

Huvudsakligen kommer de från kreativa medarbetare. Att resa och besöka kollegor i de branscher jag verkar i ger också mycket idéer och inspiration.

 

Berätta om ett otippat jobb du haft.

Jag sorterade julkort i min ungdom, på den tiden kunde jag alla Sveriges postnummer utantill.

 

Vilket var ditt första jobb?

Jag delade ut reklam när jag var i tioårsåldern. Det var kul att tjäna egna pengar tidigt, några hundra kronor innebar ekonomisk frihet i den åldern.

 

Om du fick blicka tillbaka och göra något annorlunda, vad skulle det i så fall vara?

Det finns projekt som jag ångrar men det finns fler som jag tycker har landat väl. I vissa fall skulle jag kanske varit mer eftertänksam, men jag gillar snabba beslut, och då går det inte alltid vägen. Jag testar mycket saker och oftast blir det bra, det är det som tar mig framåt.

 

Vad är ditt bästa tips till den som vill starta företag?

Våga göra saker på ditt eget sätt. Lägg inte för mycket tid på administration och affärsplaner. Fokusera på din kärnverksamhet och köp in tjänster som är tråkiga och tidskrävande, i mitt fall redovisning, bokföring och bokslut.

 

Hur samlar du energi?

Över god mat, gott vin och bra sällskap.

 

Vad händer i helgen?

Jag ska laga italiensk mat och planera bröllop.

 

Vad äter du för fika?

Jag tar bara en kaffe, jag gillar inte fika!

Följ oss för fler nyheter och tips

Läs vidare

9 tips som kan få småföretag att växa

Känns det som att du står och stampar på ett och samma ställe med ditt företag? Är det kanske dags att växa? Då måste du trampa upp nya vägar som kan leda dig dit du vill. Se till ...

 11 mar, 2019
Glassigt sommarjobb ledigt? Tänk på det här!

Behöver du anställa sommarjobbare i sommar? I så fall finns det en hel del du bör tänka på. Om det är en ungdom du ska anställa är det viktigt att du har koll på vilka särskilda re...

 19 mar, 2019
Så berörs ditt företag av AGI

Den stora nyheten just nu inom löneområdet är AGI, arbetsgivardeklaration på individnivå, och snart börjar den gälla för alla arbetsgivare - oavsett bransch eller antal anställda. ...

 13 Nov, 2018

Vill du kontakta oss?

Har du frågor om våra program eller någon annan fundering? Vi har samlat alla kontaktuppgifter på en sida.

Kontakta oss     0470 - 78 50 00
© 2019 FORTNOX AB