Namn: Martin Rognefall

Ålder: 35 år

Företag: Delägare i stjärnkrogen och hotellet PM & Vänner i Växjö, driver konsultbolaget Dimanche AB, dryckesimporten Bevalta AB och Brewmaster Sweden AB som tillverkar malt för ölindustrin.

 

 

Hej Martin, vad fick dig att börja driva företag och hur länge har du gjort det?

Jag startade mitt första bolag 2012 tillsammans med min bror. Det var faktiskt tillfälligheter som gjorde att det blev så, det var aldrig ett mål för mig innan men nu känns det som en självklarhet.

 

Vad är det roligaste med livet som småföretagare, och vilken är den största utmaningen?

Jag skulle säga att det roligaste är den konstanta omväxlingen och friheten jag har att styra över min egen tid. Det svåraste är att disponera sin tid och prioritera rätt projekt samt att balansera privatliv och jobb. Att hitta och knyta till sig kompetenta personer är också en ständig utmaning.

 

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

Mina dagar är väldigt omväxlande, men generellt börjar jag jobba tidigt på morgonen och jobbar ganska långa dagar. Sen försöker jag unna mig minst en kul aktivitet om dagen, som t.ex. träning, tennis eller liknande. Jag spenderar ganska mycket tid med olika typer av projektledning.

 

Var får du dina idéer ifrån?

Huvudsakligen kommer de från kreativa medarbetare. Att resa och besöka kollegor i de branscher jag verkar i ger också mycket idéer och inspiration.

 

Berätta om ett otippat jobb du haft.

Jag sorterade julkort i min ungdom, på den tiden kunde jag alla Sveriges postnummer utantill.

 

Vilket var ditt första jobb?

Jag delade ut reklam när jag var i tioårsåldern. Det var kul att tjäna egna pengar tidigt, några hundra kronor innebar ekonomisk frihet i den åldern.

 

Om du fick blicka tillbaka och göra något annorlunda, vad skulle det i så fall vara?

Det finns projekt som jag ångrar men det finns fler som jag tycker har landat väl. I vissa fall skulle jag kanske varit mer eftertänksam, men jag gillar snabba beslut, och då går det inte alltid vägen. Jag testar mycket saker och oftast blir det bra, det är det som tar mig framåt.

 

Vad är ditt bästa tips till den som vill starta företag?

Våga göra saker på ditt eget sätt. Lägg inte för mycket tid på administration och affärsplaner. Fokusera på din kärnverksamhet och köp in tjänster som är tråkiga och tidskrävande, i mitt fall redovisning, bokföring och bokslut.

 

Hur samlar du energi?

Över god mat, gott vin och bra sällskap.

 

Vad händer i helgen?

Jag ska laga italiensk mat och planera bröllop.

 

Vad äter du för fika?

Jag tar bara en kaffe, jag gillar inte fika!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips!


Genom att skicka in din e-post godkänner du användandet av dina personuppgifter enligt Fortnox Integritetsmeddelande.

Fortnox Företagsguide

Funderar du på att starta företag eller vill du ta ditt företag till nästa nivå?

Fortnox företagsguide

Kom igång med Fortnox

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?

Välj ditt paket

Vad tyckte du om den här sidan?

Relaterade artiklar

“Jag jobbar inte med siffror längre. Jag jobbar me...

Matz kopplade ihop Boxnet Kassasystem med Fortnox

Coronapandemins påverkan på branschen

Den digitala småföretagaren på åkern

Win Win – en vinnande framtidsbyrå

“Vi ser stor potential med Fortnox även i större b...