26 Mar, 2013

Inkludera inte Semesterersättning i lönen

Vi närmar oss vår och sommar och alla de extraanställningar/säsongsanställningar som förekommer särskilt under de varma månaderna.

Det är populärt bland företag som har extrapersonal timanställd, att inkludera semesterersättningen i timlönen. Enligt svensk lagstiftning har alla anställda rätt till semesterersättning. Alla. Det är inte tillåtet att undanta några grupper, t.ex ungdomar, äldre etc. Alla ska ha semesterersättning på intjänad lön. OM anställningen är längre än tre månader har också den anställde rätt till semesterdagar. Detta kan avtalas bort vid kortare anställning, men rätten till semesterersättning kvarstår.

 

Det finns flera rättsfall i Arbetsdomstolen (AD) där semesterersättning tilldöms arbetstagaren trots att arbetsgivaren anser sig ha meddelat att denna skulle ingå i timlönen.

 

AD 1989:68, AD 1991:90

Peter & Petter kommenterar:

 

Undvik att inkludera semesterersättningen i timlönen, för alla anställda. Specificera den särskilt på lönebeskedet för timanställd extrapersonal. Då uppstår aldrig tveksamheter.


Om semesterersättning ska ingå, ska det finnas ett skriftligt avtal undertecknat av både arbetsgivare och arbetstagare där det klart och tydligt framgår att semesterersättning ingår i timlön.

Detta kan INTE användas vid fast anställd personal. Där ska semesterersättningen utbetalas i samband med semesterledighet.

Vill du kontakta oss?

Har du frågor om våra program eller någon annan fundering? Vi har samlat alla kontaktuppgifter på en sida.

Kontakta oss     0470 - 78 50 00
Några av våra Partners
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av unika erbjudanden, information om vad som är på gång och få tips som förenklar ditt företagande.
© 2017 FORTNOX AB