Hanna Montoya är skolad i det amerikanska bolaget Accenture, där hon jobbade som managementkonsult. Där var det digitala självklart. Så när hon startade redovisningsbyrå för nio år sedan tänkte hon att allt arbete med kunderna skulle ske digitalt.

– Jag ville ha en digital redovisningsbyrå. Jag visste att behovet fanns, säger hon.

Men det gick trögare än hon hade anat. För även om vissa kunder ville digitalisera så fanns det en stor, tyst majoritet som gärna jobbade på som innan. Dessutom var bokföringsprogrammen på den tiden mindre utvecklade än vad hon önskade. Men efter nio år tycker hon att resan är i princip fullbordad. Därmed var det dags för nästa stora förändring. Att byta till fast pris.

Keeper satte som mål att minst hälften av kunderna skulle vara över på fast pris på ett kvartal. För att få en uppfattning om vilket pris de skulle ta fick de titta på hur de historiskt debiterat kunden. Sen fick de sätta pris efter genomsnittet.

– Knepet är att först sätta ett fast pris. Sedan får man sätta igång med effektiviseringen. Jobbar man per timme är man inte speciellt mån om att optimera sitt flöde, säger hon.
 

Vad sa kunderna?

– De flesta tyckte att det var jättebra. Det ger dem trygghet, kostnaden fluktuerar inte från en månad till en annan. Men det klart att vi lär oss under processen. Vi blir duktigare på att räkna på fast pris ju mer vi gjort det. Det kunde kännas svårt att ta in nya kunder på fast pris i början men tittar man noggrant på kunden så är det inget större problem.

Med förändringarna på Keeper har hennes arbete blivit allt mer tillfredsställande. Långa dagar utan att det syns på företagets marginaler har
försvunnit.

– I Sverige har redovisningsbyråer dåliga marginaler, runt fem procent. Ändå jobbar ägarna ihjäl sig. Vad sänder det för signaler till kunderna när de vill ha rådgivning för att nå trettio procent? Min arbetsglädje är mycket större nu.
 

Vad är Fortnox för er?

– Vårt främsta verktyg för att driva en framgångsrik redovisningsbyrå. Om fem år kanske vi inte längre har något som heter redovisning. Då pratar systemen med varandra och Skatteverket hämtar automatiskt de siffror de vill ha.

 

kvinna som ler
Hanna Montoya – vd, Keeper

 

Vill du också digitalisera din byrå? Läs mer här om hur du blir byråpartner.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips!


Genom att skicka in din e-post godkänner du användandet av dina personuppgifter enligt Fortnox Integritetsmeddelande.

Fortnox Företagsguide

Funderar du på att starta företag eller vill du ta ditt företag till nästa nivå?

Fortnox företagsguide

Kom igång med Fortnox

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?

Välj ditt paket
5 5

Vad tyckte du om den här sidan?

Relaterade artiklar

Fortnox + Agoy = komplett erbjudande till Sveriges...

Integrationer frigör redovisningsbyråns tid

Så jobbar du rätt i Digital byrå (guide)

“Jag jobbar inte med siffror längre. Jag jobbar me...

Coronapandemins påverkan på branschen

Våga vara säljande!