Lön eller utdelning i ditt AB

Bild som illustrerar blogginlägg

  11 Dec, 2012

Äger du ett aktiebolag kan du i de flesta fall välja hur stor lön du ska ta ut samt om du vill ta en utdelning från bolagets vinster. Men hur ska du tänka kring dessa delar och vad är rätt lön för just dig? I december är det hög tid att tänka till runt ditt eget löneuttag. Om du tänker dig att ditt bolag under året har genererat ett överskott på 100 kr blir skatteffekterna följande beroende på om du väljer lön eller utdelning.

Ett överskott i rörelsen på 100 kr tas ut som LÖN

Belastas med arbetsgivaravgifter (31,42%)

Kvar efter denna kostnad blir (100/1,3142) = 76 kr

Därutöver får du betala kommunal skatt på cirka 26 % (Japp, den blir inte högre tack vare jobbskatteavdragen.

Kvar i din plånbok blir således (76*0,74) = 56 kr dvs en skattesats på 44 %

Ovanstående beräkning gäller på löner upp till brytpunkten för statlig inkomstskatt.

Ett överskott i rörelsen på 100 kr tas ut som UTDELNING

För att ta utdelning behöver vi först skatta fram ett resultat. Därför belastas 100-lappen med bolagsskatt om 26,3 %. Det innebär att vi får kvar 73,7 kr efter bolagsskatt.

Om du väljer att dela ut vinsten tillkommer en privat beskattning hos mottagaren. Under vissa förutsättningar är den 20 procent. Således drar vi av 20 procent på 73,7 och får behålla 59 kr. Dvs en total skattesats på 41 %.

 

Obs! När bolagsskatten sänks under nästa år blir den totala skattesatsen på utdelning 37,6 % mot 41 % nu. Utdelningen blir alltså billigare.

Jämför vi lön med en skattesats på 44 % och utdelning med en skattesats på 41 % framstår utdelning som mer attraktivt. MEN i lön får vi ett skyddsnät som vi inte erhåller vid utdelning. Nämligen avsättning till pension, försäkringskassa mm vilket väl motiverar dessa extra %-enheter i skatt.

När vi passerar brytpunkten för statlig skatt blir det betydligt ”dyrare” med lön då staten vill ha in 20 % extra i skatt på våra löneuttag, 44 % ökar till 63 %. Grundrekommendationen är därmed alltid att ta ut lön upp till brytpunkten för statlig skatt och därefter titta på utdelning.

Följ oss för fler nyheter och tips

Läs vidare

9 tips som kan få småföretag att växa

Känns det som att du står och stampar på ett och samma ställe med ditt företag? Är det kanske dags att växa? Då måste du trampa upp nya vägar som kan leda dig dit du vill. Se till ...

 11 mar, 2019
Glassigt sommarjobb ledigt? Tänk på det här!

Behöver du anställa sommarjobbare i sommar? I så fall finns det en hel del du bör tänka på. Om det är en ungdom du ska anställa är det viktigt att du har koll på vilka särskilda re...

 19 mar, 2019
Så berörs ditt företag av AGI

Den stora nyheten just nu inom löneområdet är AGI, arbetsgivardeklaration på individnivå, och snart börjar den gälla för alla arbetsgivare - oavsett bransch eller antal anställda. ...

 13 Nov, 2018

Vill du kontakta oss?

Har du frågor om våra program eller någon annan fundering? Vi har samlat alla kontaktuppgifter på en sida.

Kontakta oss     0470 - 78 50 00
© 2019 FORTNOX AB