Enligt Datainspektionen finns ingenting som säger att lönespecifikationer kan undantas från kraven som ställs i dataskyddsförordningen. Behandlingen av lönespecifikationer ska därför göras på samma sätt som övrig personuppgiftsbehandling.

 • Lönespecifikationer ska behandlas på ett sätt som säkerställer lämplig säkerhet och bedömningen av vilken säkerhet som behövs beror bl a på vilka uppgifter som uppges i lönespecifikationen och om dessa uppgifter är av känslig och/eller integritetskänslig karaktär, enligt deras hemsida.
 • Lönespecifikationer som innehåller uppgifter om hälsa och facktillhörighet bör också hanteras extra varsamt då dessa uppgifter bedöms som känsliga. Vid hantering av känsliga personuppgifter måste den personuppgiftsansvarige i många fall vidta särskilda säkerhetsåtgärder för att säkerställa att rätt person får åtkomst till de uppgifterna och att de överförs på ett säkert sätt.
 •  

  Säker lösning via Fortnox

  Även om anställda samtycker till att lönespecifikationer fortsatt ska skickas ut via e-post, så uppfylls inte säkerhetskravet enligt dataskyddsförordningen – som säger följande: “De anställda kan inte samtycka till otillräcklig säkerhet”.

  Med Fortnox kan den anställde hämta sitt lönebesked via inloggning med BankID på webben och i appen. Detta är kostnadsfritt för alla användare av Fortnox löneprogram.

  Skärmavbild som illustrerar Fortnox Lön

  Ytterligare en säker lösning är via en egen inloggning till Fortnox Lön Personlig. I Fortnox Lön Personlig finns också en funktionalitet där de anställda kan rapportera in sina avvikelser som t ex sjukdom, övertid och semester. Här finns alla lönebesked och man kan se aktuellt saldo på flextid, komptid och antal semesterdagar som är kvar att ta ut. Priset för Fortnox Lön Personlig är 19 kr per månad och anställd.

  Den anställde får ett meddelande om att det finns ett nytt lönebesked när löneadministratören väljer att publicera det.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips!


Genom att skicka in din e-post godkänner du användandet av dina personuppgifter enligt Fortnox Integritetsmeddelande.

Fortnox Företagsguide

Funderar du på att starta företag eller vill du ta ditt företag till nästa nivå?

Fortnox företagsguide

Kom igång med Fortnox

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?

Välj ditt paket
1 5

Vad tyckte du om den här sidan?

Relaterade artiklar

Utdelning eller lön i aktiebolag – vad är mest gyn...

Tips inför det nya löneåret 2021

Allt du behöver veta om semester och semesterplane...

Vad kostar en anställd – och vad påverkar kostnade...

Så berörs ditt företag av AGI

Arbetsgivaravgiften för unga har sänkts