Mazars etablerade sig på den svenska marknaden år 2010 när man förvärvade den svenska byrån SET. Sedan dess har Mazars expanderat och finns i dag i hela södra Sverige med Eskilstuna som företagetsmest nordliga kontor.

Under förra året förvärvades två relativt stora byråer i Skåne och antalet anställda redovisningskonsulter dubblerades, från 30 till 60. Förvärvet skedde samtidigt somföretaget håller på att slopa alla gamla lokala databaser och ersätta dem med en gemensam – som ger större möjlighet till samarbete mellan kontoren.

Syftet är ökad effektivitet, mer automatisering och en tydligt digital approach. – Man ska inte sticka under stol med att det sker en stor omställning i branschen. Det handlar om allt från arbetsuppgifter till hur man tar betalt och hur man kommunicerar, säger Pernilla Magnusson som är affärsområdeschef för redovisning på Mazars i Sverige. Själv växlar hon mellan kontoren i Landskrona och Malmö.

Ett tydligt tecken på nya arbetssätt är hur nya medarbetare utbildas. Tidigare var det mycket fokus på skatt och moms, medan det nu handlar mer om dialogen med kund som kommunikation, retorik och coachning.

– Vi håller på att få ett roligare jobb. Det är mer kreativt och mindre att stansa in siffror. Framtidens redovisningskonsulter måste vara nyfikna, teknikintresserade och lösningsorienterade.

Måste man gilla digitalisering?

– På sikt, ja. Mycket av jobbet handlar om att rådgöra kunderna om system och kopplingar. Man måste vara intresserad av teknik och hänga med i utvecklingen.

I Mazars nya sätt att jobba är Fortnox en viktig komponent. Sedan de lokala databaserna skrotades och ett gemensamt system lanserades har Fortnox Digital byrå kopplats in. Det innebär att personalen har lättare att få en överskådlig bild av arbetet.

Varje gång det kommer material så får konsulten ett pling. Det genererar i sin tur en att-göra-lista och via notisen i datorn kan den anställde logga in och direkt hamna i rätt vy i systemet.

– Om en medarbetare är sjuk eller har semester är det lätt att styra om arbetet till en annan medarbetare. Som chef har man en mer samlad bild, säger Pernilla Magnusson.

Hon framhåller att att-göra-listorna snickras ihop utifrån deadline. Det innebär att konsulten får hjälp att prioritera och att inget missas innan deadline kommer.

– I vårt arbete är det mycket att hålla reda på och många deadlines. Att få bort hemmasnickrade listor på Excelark eller till och med post it-lappar är mycket värt.

Fortnox har hjälpt till konkret under uppstarten av Digital byrå. Mazars har startat en superusergrupp som jobbat tätt ihop med Fortnox. Enligt Pernilla Magnusson gynnar det även Fortnox då företaget får input från användarna och kan förbättra produkterna. Superanvändarna hos Mazars blir ambassadörer för produkten och kan sälja in det till de som är mer försiktiga.

– Många konsulter är vana vid att kunden kommer in med en plastpåse med kvitton, sen får man börja med att sortera. Men med det nya sättet att jobba så blir det som att ta ett steg bakåt och vi blir mer proaktiva. Det är ett annat sätt att förhålla sig till kunden.

Fakta om Mazars

Kontor: Finns på 15 orter i Sverige från Ystad till Eskilstuna
Anställda: I Sverige arbetar cirka 300 personer för Mazars.
Marzas bildades på 30-talet i Frankrike. År 2010 tog de över SET:s kontor i Sverige som i sin tur var en sammanslagning av en byrå i Skåne och en i Stockholm.

 

Pernilla-Magnusson-e1541680609617.jpg

Pernilla Magnusson

Läs mer om hur du kan digitalisera din byrå här!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips!


Genom att skicka in din e-post godkänner du användandet av dina personuppgifter enligt Fortnox Integritetsmeddelande.

Fortnox Företagsguide

Funderar du på att starta företag eller vill du ta ditt företag till nästa nivå?

Fortnox företagsguide

Kom igång med Fortnox

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?

Välj ditt paket

Vad tyckte du om den här sidan?

Relaterade artiklar

Fortnox + Agoy = komplett erbjudande till Sveriges...

Integrationer frigör redovisningsbyråns tid

Så jobbar du rätt i Digital byrå (guide)

“Jag jobbar inte med siffror längre. Jag jobbar me...

Coronapandemins påverkan på branschen

Våga vara säljande!