152
2018-11-14T12:03:39+02:00 2018-11-09T10:41:52+02:00 Digitalisering Fortnox Fortnox Fortnox
Fortnox
Fortnox 2018 sv

Mazars expanderar och samlar ihop sig

Bild som illustrerar blogginlägg

Digitalisering | 9 november, 2018

Mazars satsar offensivt. Samtidigt som företaget förvärvar byråer pågår arbetet med att etablera en ny, gemensam databas och ett tydligare digitalt arbetssätt. –Vår digitaliseringsresa har tagit fart, säger Pernilla Magnusson.

Mazars etablerade sig på den svenska marknaden år 2010 när man förvärvade den svenska byrån SET. Sedan dess har Mazars expanderat och finns i dag i hela södra Sverige med Eskilstuna som företagetsmest nordliga kontor.

Under förra året förvärvades två relativt stora byråer i Skåne och antalet anställda redovisningskonsulter dubblerades, från 30 till 60. Förvärvet skedde samtidigt somföretaget håller på att slopa alla gamla lokala databaser och ersätta dem med en gemensam – som ger större möjlighet till samarbete mellan kontoren.

Syftet är ökad effektivitet, mer automatisering och en tydligt digital approach. – Man ska inte sticka under stol med att det sker en stor omställning i branschen. Det handlar om allt från arbetsuppgifter till hur man tar betalt och hur man kommunicerar, säger Pernilla Magnusson som är affärsområdeschef för redovisning på Mazars i Sverige. Själv växlar hon mellan kontoren i Landskrona och Malmö.

Ett tydligt tecken på nya arbetssätt är hur nya medarbetare utbildas. Tidigare var det mycket fokus på skatt och moms, medan det nu handlar mer om dialogen med kund som kommunikation, retorik och coachning.

– Vi håller på att få ett roligare jobb. Det är mer kreativt och mindre att stansa in siffror. Framtidens redovisningskonsulter måste vara nyfikna, teknikintresserade och lösningsorienterade.

Måste man gilla digitalisering?

– På sikt, ja. Mycket av jobbet handlar om att rådgöra kunderna om system och kopplingar. Man måste vara intresserad av teknik och hänga med i utvecklingen.

I Mazars nya sätt att jobba är Fortnox en viktig komponent. Sedan de lokala databaserna skrotades och ett gemensamt system lanserades har Fortnox Digital byrå kopplats in. Det innebär att personalen har lättare att få en överskådlig bild av arbetet.

Varje gång det kommer material så får konsulten ett pling. Det genererar i sin tur en att-göra-lista och via notisen i datorn kan den anställde logga in och direkt hamna i rätt vy i systemet.

– Om en medarbetare är sjuk eller har semester är det lätt att styra om arbetet till en annan medarbetare. Som chef har man en mer samlad bild, säger Pernilla Magnusson.

Hon framhåller att att-göra-listorna snickras ihop utifrån deadline. Det innebär att konsulten får hjälp att prioritera och att inget missas innan deadline kommer.

– I vårt arbete är det mycket att hålla reda på och många deadlines. Att få bort hemmasnickrade listor på Excelark eller till och med post it-lappar är mycket värt.

Fortnox har hjälpt till konkret under uppstarten av Digital byrå. Mazars har startat en superusergrupp som jobbat tätt ihop med Fortnox. Enligt Pernilla Magnusson gynnar det även Fortnox då företaget får input från användarna och kan förbättra produkterna. Superanvändarna hos Mazars blir ambassadörer för produkten och kan sälja in det till de som är mer försiktiga.

– Många konsulter är vana vid att kunden kommer in med en plastpåse med kvitton, sen får man börja med att sortera. Men med det nya sättet att jobba så blir det som att ta ett steg bakåt och vi blir mer proaktiva. Det är ett annat sätt att förhålla sig till kunden.

Fakta om Mazars

Kontor: Finns på 15 orter i Sverige från Ystad till Eskilstuna
Anställda: I Sverige arbetar cirka 300 personer för Mazars.
Marzas bildades på 30-talet i Frankrike. År 2010 tog de över SET:s kontor i Sverige som i sin tur var en sammanslagning av en byrå i Skåne och en i Stockholm.

 

Pernilla Magnusson

Läs mer om hur du kan digitalisera din byrå här!

Följ oss för fler nyheter och tips
Är du intresserad av Fortnox?
Läs mer om hur Fortnox behandlar personlig information här.

Läs vidare

Digitalisering | 04 feb, 2019

Obligatorisk e-faktura till offentlig sektor

Levererar du till offentlig sektor? Då är det ett krav att du skickar elektroniska fakturor från och...

Digitalisering | 22 jan, 2019

Marknadsföring du bör satsa på 2019

Det blir allt viktigare för företag att jobba med digital marknadsföring, för att synas och sticka u...

Digitalisering | 06 maj, 2019

Integrationer frigör redovisningsbyråns tid

De redovisningsbyråer som inte följer med på den digitala resan utan fortsätter ”stansa” kommer få d...