Vad är moms?

Moms (mervärdeskatt) är en konsumtionsskatt på din försäljning och dina inköp som du som har ett momspliktigt företag måste redovisa till Skatteverket. I de flesta fall är momsen 25 procent, men det finns också momssatser på 12 respektive 6 procent, samt varor och tjänster som är momsfria. Momssatsen styrs alltså av vilken typ av vara eller tjänst du säljer eller köper. Momsen ska alltid finnas angiven på kvittot eller fakturan, i både kronor och procent. Läs vår guide om skatter och moms om du vill lära dig mer till exempel momssatser, olika typer av moms, och vad som gäller om du till exempel säljer varor eller tjänster till utlandet.
 

Vad är skillnaden på utgående och ingående moms?

Enkelt förklarat är utgående moms skatt på din försäljning och ingående moms är skatt på dina inköp. Detta redovisar du till Skatteverket via en momsdeklaration. Mellanskillnaden mellan utgående och ingående moms avgör om du ska betala eller få tillbaka momspengar. Om den utgående momsen för den aktuella perioden är större än den ingående momsen, ska du betala till Skatteverket, och vice versa.
 

Vad är momsdeklaration?

Momsdeklaration är den rapportering av din utgående och ingående moms som du med jämna mellanrum lämnar in till Skatteverket. För att veta vilka uppgifter du ska redovisa ska du i din bokföring hålla koll på:

  • Din försäljning
  • Momsen på din försäljning (utgående moms)
  • Momsen på dina inköp (ingående moms)

 
I samband med att du skickar in din momsdeklaration ska du också betala in momsen.
 

Deklarera momsen årsvis, kvartalsvis eller månadsvis – detta avgör

Momsen kan redovisas olika ofta beroende på omsättningen i ditt företag och hur du valt att registrera dig för momsdeklaration (förutsatt att din omsättning tillåter dig att välja). Momsen kan antingen redovisas årsvis, kvartalsvis eller månadsvis. Detta gäller för de olika intervallerna:

  • Ett mindre företag med en omsättning på högst 1 miljon kronor per år kan välja att deklarera momsen antingen årsvis, kvartalsvis eller månadsvis.
  • Ett företag med en beräknad omsättning på 1–40 miljoner kronor per år kan välja att deklarera momsen kvartalsvis eller månadsvis.
  • Ett större företag med en omsättning över 40 miljoner kronor per år ska deklarera momsen en gång per månad.

 
Är du osäker när du ska redovisa ditt företags moms? Gå in på Skatteverket för att se när du ska redovisa.
 

Så gör du en momsdeklaration

Först skapar du en momsrapport för den momsperiod (ett år, ett kvartal eller en månad) du har i ditt företag. När du har skapat momsrapporten godkänner och bokför du den. Därefter sparar du rapporten som en eSKD-fil som du sedan laddar upp och skickar in till Skatteverket via e-tjänsten Lämna momsdeklaration.
 

Så gör du en momsrapport i Fortnox

Känner du dig osäker på hur du fixar inställningarna till din momsrapport? I Fortnox hjälper programmet dig så att det du bokfört hamnar på rätt rad i deklarationen tack vare att bokföringskontona är märkta med momskoder. På så sätt slipper du mycket manuellt arbete.
 
Här visar vi steg för steg hur du tar fram en momsrapport i Fortnox

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips!


Genom att skicka in din e-post godkänner du användandet av dina personuppgifter enligt Fortnox Integritetsmeddelande.

Fortnox Företagsguide

Funderar du på att starta företag eller vill du ta ditt företag till nästa nivå?

Fortnox företagsguide

Kom igång med Fortnox

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?

Välj ditt paket

Enkelt bokföringsprogram online!

Kom igång med Sveriges mest använda molnbaserade ekonomisystem.

Med Fortnox Bokföring blir det svåra enkelt. Tack vare smarta och automatiserade lösningar behöver du inte vara expert på bokföring för att driva företag.

Testa nu – 30 dagars öppet köp.

Illustrerad bild av Fortnox bokföringsprogram
3.56 5

Vad tyckte du om den här sidan?

Relaterade artiklar

Representation – allt du behöver veta!

Så gör du bokslut och årsredovisning (steg för ste...

Deklaration – detta gäller 2021 för olika bolagsfo...

Vad är en avdragsgill kostnad – och vad är avdrags...

Våra bästa tips för en lyckad inventering (guide)...

Välja bokföringsprogram – att tänka på!