262
2018-05-28T16:30:06+02:00 2018-05-28T16:30:06+02:00 Driva företag Fortnox Fortnox Fortnox
Fortnox
Fortnox 2018 sv

Ny som företagare? Så fixar du bokföringen på enklaste sätt

Bild som illustrerar blogginlägg

Driva företag | 28 maj, 2018

Har du precis startat företag? Och kanske oroar du dig för bokföringen? Gör inte det. Här får du några smarta tips som gör det enkelt för dig att bokföra.

Många nyblivna företagare känner säkert igen sig. Oavsett om ditt nystartade företag är litet eller större så hänger just detta ofta som ett tungt ok över dig. Bokföringen. Det där man gärna skjuter upp så länge det bara går. Det är såklart den sämsta lösningen eftersom allt då läggs på hög och det krävs ännu mer arbete senare.

Det löpande arbetet med att registrera inköp och försäljning på olika konton är faktiskt ett av det viktigaste momenten i ditt företag. Och något du är skyldig att göra som näringsidkare.

Bokföringen ger dig också viktig information om läget i företaget. Med hjälp av den kan du ta fram aktuella lägesrapporter varje månad, du ser direkt hur månadens resultat är jämfört med tidigare månad och du ser hur mycket pengar du kan ta ut ur företaget.

Fem tips som gör din bokföring lättare

  1. Kom igång direkt. Skjut aldrig upp bokföringen och tänk att ”jag väntar lite till” utan ta dig an uppgiften direkt. Första månaden tar bokföringen lite längre tid men snart går det snabbare eftersom det ofta är samma löpande bokföring hela tiden.
  2. Bokför regelbundet. Bokför en gång i veckan. En vanlig miss som nystartade företag ofta gör är att bokföra för sällan. Om du väntar för länge med att bokföra en verifikation glömmer du lätt varifrån de olika kvittona kommer.
  3. Förenkla och använd sunt bondförnuft. Samla till exempel kvitton på småutgifter till en månadsrapport. Komplicera det inte på detaljnivå. (Fortnox har många smarta verktyg för att hantera sådana här moment, t ex Kvitto & Resa där du fotar dina kvitton direkt i mobilen.) 
  4. Välj rätt program. Din tid är dyrbar och du ska välja ett program som är enkelt och smidigt med bra garantier och support.
  5. Våga fråga. Var aldrig rädd för att ställa frågor eller blotta din okunnighet som nybliven företagare. Det finns inga dumma frågor!

Läs mer om Fortnox bokföringsprogram här.

Följ oss för fler nyheter och tips
Är du intresserad av Fortnox?
Läs mer om hur Fortnox behandlar personlig information här.

Läs vidare

Driva företag | 11 mar, 2019

9 tips som kan få småföretag att växa

Känns det som att du står och stampar på ett och samma ställe med ditt företag? Är det kanske dags a...

Driva företag | 19 mar, 2019

Glassigt sommarjobb ledigt? Tänk på det här!

Behöver du anställa sommarjobbare i sommar? I så fall finns det en hel del du bör tänka på. Om det ä...

Driva företag |

Sänkt arbetsgivaravgift för unga

Från och med 1 augusti 2019 sänks arbetsgivaravgiften för ungdomar under 18 år. 2020 kommer avgi...