Många nyblivna företagare känner säkert igen sig. Oavsett om ditt nystartade företag är litet eller större så hänger just detta ofta som ett tungt ok över dig. Bokföringen. Det där man gärna skjuter upp så länge det bara går. Det är såklart den sämsta lösningen eftersom allt då läggs på hög och det krävs ännu mer arbete senare.

Det löpande arbetet med att registrera inköp och försäljning på olika konton är faktiskt ett av det viktigaste momenten i ditt företag. Och något du är skyldig att göra som näringsidkare.

Bokföringen ger dig också viktig information om läget i företaget. Med hjälp av den kan du ta fram aktuella lägesrapporter varje månad, du ser direkt hur månadens resultat är jämfört med tidigare månad och du ser hur mycket pengar du kan ta ut ur företaget.

Fem tips som gör din bokföring lättare

  1. Kom igång direkt. Skjut aldrig upp bokföringen och tänk att ”jag väntar lite till” utan ta dig an uppgiften direkt. Första månaden tar bokföringen lite längre tid men snart går det snabbare eftersom det ofta är samma löpande bokföring hela tiden.
  2. Bokför regelbundet. Bokför en gång i veckan. En vanlig miss som nystartade företag ofta gör är att bokföra för sällan. Om du väntar för länge med att bokföra en verifikation glömmer du lätt varifrån de olika kvittona kommer.
  3. Förenkla och använd sunt bondförnuft. Samla till exempel kvitton på småutgifter till en månadsrapport. Komplicera det inte på detaljnivå. (Fortnox har många smarta verktyg för att hantera sådana här moment, t ex Kvitto & Resa där du fotar dina kvitton direkt i mobilen.)
  4. Välj rätt program. Din tid är dyrbar och du ska välja ett program som är enkelt och smidigt med bra garantier och support.
  5. Våga fråga. Var aldrig rädd för att ställa frågor eller blotta din okunnighet som nybliven företagare. Det finns inga dumma frågor!

 
Läs mer om Fortnox bokföringsprogram

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips!


Genom att skicka in din e-post godkänner du användandet av dina personuppgifter enligt Fortnox Integritetsmeddelande.

Fortnox Företagsguide

Funderar du på att starta företag eller vill du ta ditt företag till nästa nivå?

Fortnox företagsguide

Kom igång med Fortnox

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?

Välj ditt paket

Vad tyckte du om den här sidan?

Relaterade artiklar

Så gör du bokslut och årsredovisning (steg för ste...

Deklaration – detta gäller 2021 för olika bolagsfo...

Allt du behöver veta om momsdeklaration

Representation – allt du behöver veta!

Våra bästa tips för en lyckad inventering (guide)...

Välja bokföringsprogram – att tänka på!