Ny som företagare? Så fixar du bokföringen på enklaste sätt

Bild som illustrerar blogginlägg

  28 maj, 2018

Har du precis startat företag? Och kanske oroar du dig för bokföringen? Gör inte det. Här får du några smarta tips som gör det enkelt för dig att bokföra.

Många nyblivna företagare känner säkert igen sig. Oavsett om ditt nystartade företag är litet eller större så hänger just detta ofta som ett tungt ok över dig. Bokföringen. Det där man gärna skjuter upp så länge det bara går. Det är såklart den sämsta lösningen eftersom allt då läggs på hög och det krävs ännu mer arbete senare.

Det löpande arbetet med att registrera inköp och försäljning på olika konton är faktiskt ett av det viktigaste momenten i ditt företag. Och något du är skyldig att göra som näringsidkare.

Bokföringen ger dig också viktig information om läget i företaget. Med hjälp av den kan du ta fram aktuella lägesrapporter varje månad, du ser direkt hur månadens resultat är jämfört med tidigare månad och du ser hur mycket pengar du kan ta ut ur företaget.

Fem tips som gör din bokföring lättare

  1. Kom igång direkt. Skjut aldrig upp bokföringen och tänk att ”jag väntar lite till” utan ta dig an uppgiften direkt. Första månaden tar bokföringen lite längre tid men snart går det snabbare eftersom det ofta är samma löpande bokföring hela tiden.
  2. Bokför regelbundet. Bokför en gång i veckan. En vanlig miss som nystartade företag ofta gör är att bokföra för sällan. Om du väntar för länge med att bokföra en verifikation glömmer du lätt varifrån de olika kvittona kommer.
  3. Förenkla och använd sunt bondförnuft. Samla till exempel kvitton på småutgifter till en månadsrapport. Komplicera det inte på detaljnivå. (Fortnox har många smarta verktyg för att hantera sådana här moment, t ex Kvitto & Resa där du fotar dina kvitton direkt i mobilen.) 
  4. Välj rätt program. Din tid är dyrbar och du ska välja ett program som är enkelt och smidigt med bra garantier och support.
  5. Våga fråga. Var aldrig rädd för att ställa frågor eller blotta din okunnighet som nybliven företagare. Det finns inga dumma frågor!

Läs mer om Fortnox bokföringsprogram här.

Följ oss för fler nyheter och tips

Läs vidare

9 tips som kan få småföretag att växa

Känns det som att du står och stampar på ett och samma ställe med ditt företag? Är det kanske dags att växa? Då måste du trampa upp nya vägar som kan leda dig dit du vill. Se till ...

 11 mar, 2019
Glassigt sommarjobb ledigt? Tänk på det här!

Behöver du anställa sommarjobbare i sommar? I så fall finns det en hel del du bör tänka på. Om det är en ungdom du ska anställa är det viktigt att du har koll på vilka särskilda re...

 19 mar, 2019
Så berörs ditt företag av AGI

Den stora nyheten just nu inom löneområdet är AGI, arbetsgivardeklaration på individnivå, och snart börjar den gälla för alla arbetsgivare - oavsett bransch eller antal anställda. ...

 13 Nov, 2018

Vill du kontakta oss?

Har du frågor om våra program eller någon annan fundering? Vi har samlat alla kontaktuppgifter på en sida.

Kontakta oss     0470 - 78 50 00
© 2019 FORTNOX AB