18 Okt, 2012

Nya bokföringsregler för små och medelstora AB

K-reglerna är det regelverk som i framtiden ska styra hur alla svenska företag hanterar sin bokföring. De är ett sorts komplement till bokföringslagen, BFL. K1 (kategori 1) avser enskilda firmor, handelsbolag samt föreningar och trossamfund. K2 & K3 avser de verksamheter som måste lämna årsredovisning, främst aktiebolag.

 

Bokföringsnämnden (BFN) har äntligen bestämt sig för hur de nya K3-reglerna ska se ut. Regelverket heter BFNAR 2012:1 (BFNAR = Bokföringsnämndens allmänna råd). Dock är två av kapitlen i de nya råden ute på remiss och BFN väntas ta beslut om innehållet i dessa under december 2012.

De nya reglerna i K3 gäller för samtliga företag i Sverige som måste upprätta en årsredovisning. Mindre aktiebolag har möjligheter till en förenklad redovisning enligt K2-reglerna.

Reglerna K2 omfattar företag med en omsättning upp till 80 Mkr, upp till 50 anställda samt en balansomslutning på högst 40 Mkr, dvs typ 95% av Sveriges aktiebolag.

 

I korthet står K2 för enklare regler som bygger på fasta standardiseringar medan K3 bygger på principer istället för fasta belopp och högre krav på redovisningen. K2 är enklare medan K3 ger en mer rättvisande bild av verksamheten.

 

Reglerna träder i kraft den 1 januari 2014 och då måste man välja, K2 eller K3.

Före 2014 kan man välja att frivilligt tillämpa de nya reglerna.

Verkar det invecklat ? Vad står K2 respektive K3 för ? Vad är det för skillnad ? Hur skiljer det sig mot dagens redovisning ?

 Andas, ta det lugnt. Många hetsar mot ett snabbt beslut i frågan. Undvik den fällan ! Det är viktigare med rätt än fort i detta fall.

Helt enkelt att välja är det inte, men då valet inte behöver ske förrän till 2014 rekommenderar vi att du utan att stressa sätter dig in i de olika bestämmelserna under året som ligger framför.

 

På våra Skatt- och Nyhetsdagar går vi igenom de viktigaste delarna. Kom gärna och lyssna !

 

Under våren och hösten 2013 planerar vi för seminarier som belyser ämnet tydligt och ger dig den information du behöver för att kunna ta ett beslut om K2 eller K3. Mycket information finns också via Google. Se även www.bfn.se .

 

Fortnox – din kajplats i regeldjungeln.

Vill du kontakta oss?

Har du frågor om våra program eller någon annan fundering? Vi har samlat alla kontaktuppgifter på en sida.

Kontakta oss     0470 - 78 50 00
Några av våra Partners
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av unika erbjudanden, information om vad som är på gång och få tips som förenklar ditt företagande.
© 2017 FORTNOX AB