Nyheter i lagboken

 • Kravet på aktiekapital halveras

  Efter ett beslut av Riksdagen har kravet på aktiekapital halverats från och med den 1 januari 2020. Det lägst tillåtna aktiekapitalet i privata aktiebolag är nu 25 000 kronor. Läs mer om kravet här

 • Anställningsskyddet förlängs till 68 års ålder

  I takt med att medellivslängden ökar och pensionerna måste räcka längre behöver även arbetslivet förlängas. De som vill, kan och orkar arbeta längre bör därför enligt regeringen har möjlighet till det. Anställningsskyddet förlängs nu därför från 67 till 69 års ålder. Anställningsskyddet är till för att ge arbetstagaren en trygghet i sin anställning, till exempel att skydda personen från att bli uppsagd utan saklig grund. De nya reglerna börjar gälla stegvis. Den 1 januari 2020 höjdes åldersgränsen till 68 år och den 1 januari 2023 höjs den till 69 år.

 • Lägsta pensionsålder höjs

  Från och med 1 januari 2020 höjdes lägsta ålder för att ta ut allmän pension från 61 till 62 år. Ändringen gäller inte de som är födda 1958 eller tidigare.

 • Ny lag mot penningtvätt

  Den 1 januari 2020 infördes det femte penningtvättsdirektivet. Det nya direktivet handlar framförallt om ett bredare internationellt samarbete, där alla länder ska ha register över verkliga huvudmän och företrädare. Registren ska kunna delas mellan länderna. Läs mer om penningtvättslagen här

 • Elektronisk betalning krävs för rätt till rut- och rotavdrag

  Regeringen har infört ett krav på elektronisk betalning vid rut- och rottjänster. Detta för att motverka felaktiga utbetalningar och därmed försvåra för fusk. Kravet gör det möjligt att identifiera vem som gjort den aktuella betalningen, vem som mottagit den, vilken tidpunkt betalningen gjordes samt vilket belopp som betalats.

 • Beskattning vid försäljning av bostadsrätter

  Bostadsrätter som avyttrats av ett bolag har ansetts vara lagertillgångar. Enligt Högsta förvaltningsdomstolen ska därför den kapitalvinst som uppstod vid försäljningen beskattas.

En klubba som illustrerar kapitlet om styrelse

 

Lagändringar inom skatteområdet

 • Förstärkt avdrag för forskning och utveckling

  Ytterligare sänkta arbetsgivaravgifter för de personer som arbetar med forskning och utveckling i företag, det så kallade FoU-avdraget. Ändringen träder i kraft den 1 april 2020.

 • Värnskatten avskaffas

  Den övre skiktgränsen för statlig inkomstskatt, den så kallade värnskatten, tas bort helt. Värnskatt är den statliga extraskatten på 5% för personer som idag tjänar över 689 300 kr efter grundavdrag. Ändringarna trädde i kraft den 1 januari 2020 och tillämpas på inkomster som betalas ut efter den 31 december 2019.

 • Höjd skatt på plastkassar

  Beskattningen är ett steg för att nå EUs mål om att varje person ska förbruka max 40 plastbärkassar per år. Kravet innehåller också en så kallad grön skatteväxling då boende i vissa geografiska områden får en skattereduktion. Skattereduktionen gäller främst de som bor i Norrland och nordvästra Svealand.

 • Nya regler för inkomst på internet och sociala medier

  E-sportsutövare, influencers, youtubers och andra med inkomster via sociala medier och internet ska nu deklarera inkomster på över 19 670 kronor. Reglerna gäller även för produkter som man inte gör reklam för, samt produkter som till exempel lottas ut till ”följare”.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips!


Genom att skicka in din e-post godkänner du användandet av dina personuppgifter enligt Fortnox Integritetsmeddelande.

Fortnox Företagsguide

Funderar du på att starta företag eller vill du ta ditt företag till nästa nivå?

Fortnox företagsguide

Kom igång med Fortnox

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?

Välj ditt paket

4.1970802919708 137 5

Vad tyckte du om den här sidan?

Relaterade artiklar

Förslag på omsättningsbaserat stöd för enskilda fi...

Tips inför det nya löneåret 2020

Regeringens insatser för att stötta företagare

Vad kostar en anställd – och vad påverkar kostnade...

Allt du behöver veta om semester och semesterplane...

9 tips som kan få småföretag att växa