309
2018-06-27T08:36:00+02:00 2018-06-27T08:27:13+02:00 Företagande Fortnox Fortnox Fortnox
Fortnox
Fortnox 2018 sv

Nya regler för personalliggare

Bild som illustrerar blogginlägg

Företagande | 27 juni, 2018

Har du koll på vilka företag som måste föra personalliggare? Från 1 juli införs nya regler och då måste ännu fler branscher börja anteckna vilka som är verksamma i lokalen eller på byggarbetsplatsen varje dag och när de kommer och går.

Har du ett byggföretag, en frisersalong, en restaurang eller ett tvätteri så är du säkert redan insatt i vad som gäller för just dig. Dessa branscher måste redan i dag föra personalliggare enligt Skatteverkets bestämmelser. För en småföretagare med en hektisk vardag med många arbetsuppgifter som måste utföras så kan personalliggaren lätt bli en börda.

För det är mycket information som ska finnas i liggaren. Allt från de anställdas personnummer till vilka tider de kommer och går varje dag. Även praktikanter och andra oavlönade ska föras in i personalliggaren och den ska föras löpande varje dag.

 

Kontroller

Skatteverket kan när som helst dyka upp och be att gå titta i personalliggaren för att kontrollera att allt är rätt ifyllt. Så det gäller att ha koll på pappren, och det kan bli dyrt att slarva. Har man inte fört personalliggare alls eller fyllt i den felaktigt så har Skatteverket rätt att ta ut en avgift, det kan handla om summor på flera tusen kronor. Snart kommer ännu fler småföretagare att behöva lära sig detta.

  • Från 1 juli måste även alla som driver en kropps- eller skönhetssalong, en bilverkstad eller är livsmedels- eller tobaksgrossister föra personalliggare.
  • En annan nyhet från 1 juli är att varje företagare ska anteckna uppgifter i personalliggaren för sig själv, för make/maka, sambo och för samtliga barn under 16 år.
  • Drivs det flera olika verksamheter i samma lokal och minst en av dessa omfattas av skyldigheten att föra personalliggare så ska samtliga som är verksamma i lokalen antecknas i personalliggaren. Detta är också nytt från 1 juli.
  • De nya reglerna från 1 juli gäller även gäller för de branscher som redan idag måste föra personalliggare enligt Skatteverkets bestämmelser.

 

Integrationer

Tycker du att det verkar krångligt och svårt? Det behöver det inte vara. Ett enkelt och tryggt sätt att ha total koll på personalliggaren varje dag är att låta någon av Fortnox certifierade integratörer Entré Office från Hantverksdata, Mowin och Next göra jobbet.

Via Fortnox väljer du enkelt den integratör som passar just din verksamhet bäst beroende på bransch, storlek och inriktning. Du hittar hela listan över certifierade integratörer här.

Vill du veta mer i detalj vad Skatteverkets nya regler innebär just för dig? Du hittar all information du behöver på skatteverket.se.

 

Följ oss för fler nyheter och tips
Är du intresserad av Fortnox?
Läs mer om hur Fortnox behandlar personlig information här.

Läs vidare

Företagande | 11 mar, 2019

9 tips som kan få småföretag att växa

Känns det som att du står och stampar på ett och samma ställe med ditt företag? Är det kanske dags a...

Företagande | 19 mar, 2019

Glassigt sommarjobb ledigt? Tänk på det här!

Behöver du anställa sommarjobbare i sommar? I så fall finns det en hel del du bör tänka på. Om det ä...

Företagande |

Sänkt arbetsgivaravgift för unga

Från och med 1 augusti 2019 sänks arbetsgivaravgiften för ungdomar under 18 år. 2020 kommer avgi...