Har du ett byggföretag, en frisersalong, en restaurang eller ett tvätteri så är du säkert redan insatt i vad som gäller för just dig. Dessa branscher måste redan i dag föra personalliggare enligt Skatteverkets bestämmelser. För en småföretagare med en hektisk vardag med många arbetsuppgifter som måste utföras så kan personalliggaren lätt bli en börda.

För det är mycket information som ska finnas i liggaren. Allt från de anställdas personnummer till vilka tider de kommer och går varje dag. Även praktikanter och andra oavlönade ska föras in i personalliggaren och den ska föras löpande varje dag.

Kontroller

Skatteverket kan när som helst dyka upp och be att gå titta i personalliggaren för att kontrollera att allt är rätt ifyllt. Så det gäller att ha koll på pappren, och det kan bli dyrt att slarva. Har man inte fört personalliggare alls eller fyllt i den felaktigt så har Skatteverket rätt att ta ut en avgift, det kan handla om summor på flera tusen kronor. Snart kommer ännu fler småföretagare att behöva lära sig detta.

  • Från 1 juli måste även alla som driver en kropps- eller skönhetssalong, en bilverkstad eller är livsmedels- eller tobaksgrossister föra personalliggare.
  • En annan nyhet från 1 juli är att varje företagare ska anteckna uppgifter i personalliggaren för sig själv, för make/maka, sambo och för samtliga barn under 16 år.
  • Drivs det flera olika verksamheter i samma lokal och minst en av dessa omfattas av skyldigheten att föra personalliggare så ska samtliga som är verksamma i lokalen antecknas i personalliggaren. Detta är också nytt från 1 juli.
  • De nya reglerna från 1 juli gäller även gäller för de branscher som redan idag måste föra personalliggare enligt Skatteverkets bestämmelser.

Integrationer

Tycker du att det verkar krångligt och svårt? Det behöver det inte vara. Ett enkelt och tryggt sätt att ha total koll på personalliggaren varje dag är att låta någon av Fortnox certifierade integratörer Entré Office från Hantverksdata, Mowin och Next göra jobbet.

Via Fortnox väljer du enkelt den integratör som passar just din verksamhet bäst beroende på bransch, storlek och inriktning. Du hittar hela listan över certifierade integratörer här.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips!


Genom att skicka in din e-post godkänner du användandet av dina personuppgifter enligt Fortnox Integritetsmeddelande.

Fortnox Företagsguide

Funderar du på att starta företag eller vill du ta ditt företag till nästa nivå?

Fortnox företagsguide

Kom igång med Fortnox

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?

Välj ditt paket

Vad tyckte du om den här sidan?

Relaterade artiklar

Utdelning eller lön i aktiebolag – vad är mest gyn...

Viktiga datum för skatter och moms 2021

Nya lagar och regler 2021

Belopp och procentsatser för 2021

Förmånsbil – så fungerar bilförmån (Guide)

Deklaration – detta gäller 2021 för olika bolagsfo...