Just nu har vi driftstörningar som påverkar en del av våra användare.
Se aktuell driftstatus
12 Apr, 2013

Nya regler för SMS-låneföretagen

SMS-lånemarknaden fortsätter att breda ut sig och problemen med oseriösa långivare fortsätter att öka. Det finns redan regelverk för hur långivare ska prövas men det bryr sig många långivare inte om utan fortsätter att ge lån till personer med svag kreditvärdighet.

 

Kronofogdemyndigheten rapporterar om en kraftig ökning av ärenden avseende obetalda snabblån, dvs SMS-lån.

 

Konsumentkreditlagen från 2011 förutsätter en kreditprövning innan lån medges. Detta efterlevs alltför dåligt. Snabblåneföretagen ignorerar helt enkelt lagen.

Regeringen lägger nu ett förslag som innebär att Konsumentverket (KV) får rätt att bötfälla långivare som inte sköter sig. Den nya huvudregeln blir att en varning alltid åtföljs av en straffavgift på mellan 5.000 kr och 5 miljoner kr. KV kommer också att få möjlighet att förbjuda kreditverksamhet i företag som bryter mot reglerna.

 

Förändringarna föreslås träda i kraft 1 januari 2014.

 

Riksdag & Departement 15 mars 2013

Peter och Petter tycker:

 

Ett bra initiativ från regeringen som länge suttit på åskådarplats och undvikit att ta detta stora samhällsproblem på allvar. En fungerande kapital- och lånemarknad är ett måste för Sverige, men frågan är om SMS-lån borde vara tillåtna över huvud taget. Snabblåneföretagen siktar likt rovdjur in sig på de svagaste i samhället och orsakar betydligt större skador än de hjälper.

Vill du kontakta oss?

Har du frågor om våra program eller någon annan fundering? Vi har samlat alla kontaktuppgifter på en sida.

Kontakta oss     0470 - 78 50 00
Några av våra Partners
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av unika erbjudanden, information om vad som är på gång och få tips som förenklar ditt företagande.
© 2017 FORTNOX AB