1085
2019-07-10T09:15:02+02:00 2019-02-04T08:27:33+02:00 Digitalisering Fortnox Fortnox Fortnox
Fortnox
Fortnox 2019 sv

Obligatorisk e-faktura till offentlig sektor

Bild som illustrerar blogginlägg

Digitalisering | 4 februari, 2019

Levererar du till offentlig sektor? Då är det ett krav att du skickar elektroniska fakturor från och med 1 april 2019. Riksdagen har nämligen fattat beslut om en ny lag, som betyder att leverantörer till offentlig sektor enbart får skicka e-fakturor. Lagen gäller även offentliga organisationer, som måste kunna ta emot e-fakturor.

Mot elektroniskt mål år 2020

Det som ligger till grund för den nya lagen är ett EU-direktiv. Målsättningen är att majoriteten av all fakturering i Europa ska skickas elektroniskt 2020. Det nya kravet på e-faktura gäller endast de offentliga upphandlingar som du gör efter den 1 april 2019. Det gäller alltså inte dina befintliga ramavtal och kontrakt, som inte har något krav på e-faktura.

Tänk på att du inte kan skicka skannade pappersfakturor eller Pdf-fakturor, eftersom det inte räknas som elektroniska fakturor och inte kommer bli godkända. Du skickar alltså inte e-fakturor via e-post, dina fakturor skickas digitalt till din kunds affärssystem. Det går att jämföra med privata e-fakturor som skickas direkt till din internetbank. Kolla upp vad som gäller och följ det nya lagkravet, annars kan du få betala vitesbelopp. Vite betyder att domstol eller annan myndighet kan kräva att du betalar för att du inte följt reglerna.

Standarden PEPPOL

Peppol (Pan-European Public Procurement On-Line) är ett standardiserat sätt att utbyta elektroniska dokument inom och över EU:s gränser. Med standarden förenklas handeln inom landet och över landsgränser. Det minimerar även antalet nekade fakturor och höga kostnader. Dina e-fakturor måste följa den nya europeiska standarden om ingen annan standard är avtalad. PEPPOL BIS Billing 3 är standarden i Sverige som lever upp till lagkraven, och som SFTI rekommenderar dig.

Hur förbereder du dig?

Offentlig sektor har sedan länge arbetat med att införa e-faktura. Sedan 2008 har myndigheter haft ett krav på sig att kunna ta emot e-fakturor, därmed väntas offentlig sektor vara väl förberedda inför det nya lagkravet. Du som levererar till offentlig sektor, förbereder dig på bästa sätt genom att kolla med din systemleverantör vilka lösningar som finns för e-fakturering.

Fortnox är redo

Fortnox har redan stöd för elektroniska fakturor, då det finns inbyggt i vårt system. Det du behöver göra är att gå in under inställningar i programmet, och aktivera tjänsten för e-fakturor. Efter aktiveringen skapar du en koppling med företagen som du vill skicka e-fakturor till. Du kontaktar dina kunder direkt i Fortnox, och därefter får de ett mail om kopplingen. Om dina kunder precis som du, använder Fortnox, får de ett meddelande direkt i systemet. När kopplingen sedan är klar är det bara att köra igång direkt. Du skapar en faktura, och väljer att skicka med e-faktura. Läs gärna mer om Fortnox e-faktura här. Fortnox har även stöd för standarden PEPPOL, som är som ett gemensamt nätverk. Genom Fortnox kan du skicka till anslutna i nätverket.

 

Följ oss för fler nyheter och tips
Är du intresserad av Fortnox?
Läs mer om hur Fortnox behandlar personlig information här.

Läs vidare

Digitalisering | 22 jan, 2019

Marknadsföring du bör satsa på 2019

Det blir allt viktigare för företag att jobba med digital marknadsföring, för att synas och sticka u...

Digitalisering | 06 maj, 2019

Integrationer frigör redovisningsbyråns tid

De redovisningsbyråer som inte följer med på den digitala resan utan fortsätter ”stansa” kommer få d...

Digitalisering | 06 mar, 2019

Så startar du en e-handel

Två av tre personer handlar på internet under en genomsnittlig månad. Om ditt företag finns på nätet...