11 Feb, 2013

Omvänd momsskyldighet på skrot

Den 1 juli 2007 infördes omvänd momsskyldighet för byggbranschen innebärande att underleverantörer av byggtjänster inte ska debitera moms på de fakturor som sänds till beställare som fakturerar arbetet vidare. Endast den som fakturerar slutkund debiterar moms på sin faktura. Skattebortfallet uppskattades av Skatteverket till cirka 500 milj kr /år.

 

Nu går man vidare och riksdagen har beslutat att införa omvänd momsskyldighet även vid handel med avfall och skrot av vissa metaller.  Även här räknar man med att cirka 500 milj kr / år har kommit på villovägar pga ett organiserat momsfuskande.

De flesta EU-medlemmarna har infört sådan skattskyldighet för skrot mm.

 

Definitionen på avfall och skrot finns i SKV:s broschyr 564 utgåva 1 

Reglerna gäller från och med 1 januari 2013.

Prop. 2012/2013:1 

Momsen är en ständig huvudvärk för många svenska företag. En helt onödig företeelse i handeln företag till företag, som dessutom uppenbarligen inbjuder till skattefifflande i miljardklassen.

 Att man nu avskaffar detta affärshinder i ännu en bransch kan man inte annat än glädjas åt. Vi ser fram mot den dag momsen helt avskaffas, företag till företag.

Vill du kontakta oss?

Har du frågor om våra program eller någon annan fundering? Vi har samlat alla kontaktuppgifter på en sida.

Kontakta oss     0470 - 78 50 00
Några av våra Partners
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av unika erbjudanden, information om vad som är på gång och få tips som förenklar ditt företagande.
© 2017 FORTNOX AB