793
2019-11-14T13:10:01+01:00 2018-11-13T15:29:41+01:00 Lön Fortnox Fortnox Fortnox
Fortnox
Fortnox 2018 sv

Så berörs ditt företag av AGI

Elektriker skickar in arbetsgivardeklaration på individnivå (AGI) i mobilen.

Lön | 13 november, 2018

Den stora nyheten just nu inom löneområdet är AGI, arbetsgivardeklaration på individnivå, och snart börjar den gälla för alla arbetsgivare - oavsett bransch eller antal anställda. För att du ska ha de bästa förutsättningarna att möta det nya kravet, ger vi dig här lite mer kunskap om månadsvis rapportering av arbetsgivaravgift och uppgifter per anställd.

AGI, vad är det?

AGI står för arbetsgivardeklaration på individnivå och innebär att den som är arbetsgivare ska redovisa löneutbetalningar och gjorda skatteavdrag per anställd varje månad, istället för de årliga kontrolluppgifter som hittills varit gällande. Lagen, som införs i två steg, trädde i kraft redan den 1 juli 2018, men omfattade då endast företag inom restaurang, bygg (med SNI-kod 41), tvätteri och frisör som är skyldiga att föra personalliggare och har 16 anställda eller fler.

Från och med den 1 januari 2019 börjar lagförändringen att gälla samtliga arbetsgivare i Sverige – oavsett bransch eller antal anställda.
 

Vad innebär AGI för dig som arbetsgivare?

Regeln innebär helt enkelt att du som arbetsgivare ska tala om exakt hur mycket du har betalat ut i bruttolön, förmåner, skatt etc. och till vem pengarna har betalats. Så förutom de uppgifter som berör arbetsgivaren, ska nu även redovisning ske på individnivå – varje månad. Med det nya sättet att redovisa blir det enklare att göra rätt direkt. Första redovisningen för dig som berörs av förändringen per den 1 januari 2019, sker den 12 februari 2019.
 

Hur möter Fortnox det nya kravet?

I Fortnox finns det självklart stöd i dag för att hantera det nya lagkravet för dem som redan berörs, via en inställning i Fortnox Lön. Vid årskiftet kommer programmet automatiskt vara anpassat till de nya reglerna, som då gäller för alla.

Följ oss för fler nyheter och tips
Är du intresserad av Fortnox?
Läs mer om hur Fortnox behandlar personlig information här.

Läs vidare

Lön | 19 mar, 2019

Glassigt sommarjobb ledigt? Tänk på det här!

Behöver du anställa sommarjobbare i sommar? I så fall finns det en hel del du bör tänka på. Om det ä...

Lön |

Sänkt arbetsgivaravgift för unga

Från och med 1 augusti 2019 sänks arbetsgivaravgiften för ungdomar under 18 år. 2020 kommer avgi...

Lön | 21 nov, 2018

Tips inför det nya löneåret

Om du har anställda i ditt bolag börjar det bli dags att förbereda inför det nya löneåret 2019. Det ...