Vi förstår att det kan kännas som ett stort steg att byta bokföringsprogram. Du kanske har funderingar kring hur lång tid det tar, eller om tidigare bokföring och annan information går att få med dig från ditt nuvarande system. Dessutom är du förmodligen van vid ett visst arbetssätt, vilket inte förenklar beslutet.

Låt oss därför visa att ett byte av ekonomisystem inte behöver vara svårt – tvärtom!

För att underlätta själva bytesprocessen har vi ett helt team som är specialiserade på att flytta över kunder till Fortnox. De ser till att bytet går snabbt, smidigt och säkert, samt att du får med dig nödvändig historik och information från ditt nuvarande system. Det är helt kostnadsfritt, och allt som oftast är du igång inom bara någon arbetsdag.

Och att lära sig programmet? Inga problem, det heller!

Vårt ekonomisystem är enkelt och användarvänligt, där smarta, automatiserade lösningar ligger i fokus. Som hjälp längs vägen erbjuder vi pedagogiska kom igång-guider, fria webbutbildningar och fri personlig support så att du kommer igång på bästa möjliga vis.

Så går bytet till

Du börjar med att hämta ut den data som du vill flytta över till Fortnox. I vårt användarstöd listar vi vilka filer som behövs och hur du tar ut dem, vilket varierar lite från program till program. Från många program erbjuder vi automatisk konvertering, vilket innebär att vi hjälper till med själva inläsningsprocessen. Om ditt program saknas i användarstödet? Ingen fara – se här för hur du då går tillväga för att läsa in filerna.

När du hämtat ut dina filer är det dags att skaffa ett Fortnox-abonnemang. Med fördel väljer du ett av våra tre färdiga paket, skräddarsydda för olika behov.


Illustration på en flyttlåda med innehåll från ditt förra ekonomisystem som ska importeras till Fortnox

Byt idag med vår enkla 1-2-3-guide

Här byter du

Därefter är dina filer redo att laddas upp. Flyttar du från ett program med automatisk konvertering skickar du in filerna till oss så tar vi hand om resten.

– Vi hanterar varje ärende i turordning, och påbörjar bytet när filerna kommer in. Vi brukar säga att ett byte till Fortnox tar två till fyra arbetsdagar att genomföra, men oftast går det snabbare än så, säger Johan Bertilsson, en av våra konverteringsexperter på Fortnox.

För övriga program går det utmärkt att läsa in filerna med hjälp av SIE-filer för bokföringsdata och Excel-filer för olika typer av register såsom kunder och leverantörer. Självklart hjälper vi dig och ser till att allt blir korrekt om det uppstår några funderingar längs vägen.

När dina filer är inlästa är allt klart, och du kan fortsätta precis där du slutade i ditt förra program.


Carina Eriksson, vd och ekonomichef på Solelgrossisten
En som vet vad det innebär att byta programvaruleverantör är Carina Eriksson, vice vd och ekonomichef på Solelgrossisten. Innan bytet hade de ett affärssystem som inte riktigt levde upp till förväntningarna, vilket ledde till beslutet att testa Fortnox. Effekten blev omedelbar.

– Vi hade ingen bra lagerbokföring eller skanning av fakturor, och det blev verkligen bra från en dag till en annan och vi förstod hur mycket tid vi kommer spara, säger Carina.

– Vi sparar mycket tid tack vare effektivare flöden och bättre säkerhet. Att kunna digitalisera, och integrera Fortnox med andra system, är det som ger oss mest. Vi har byggt en motor i molnet där alla delar pratar med varandra.

Läs mer om Solelgrossistens upplevelser om att byta till Fortnox.


Redovisningsbyrå? Flytta flera kunder samtidigt

Arbetar du på en redovisningsbyrå, där ni idag har ett flertal kunder i ett annat program som ni vill flytta över till Fortnox? I så fall kan ni boka in en dag med våra konverteringsexperter – antingen digitalt, eller på plats på ert kontor när pandemin tillåter – så hjälper vi er att flytta över kunderna på ett säkert sätt.

– När dagen går mot sitt slut säkerställer vi att all data har flyttats över korrekt och att allt fungerar, säger Johan Bertilsson, som är specialiserad på den här typen av flyttar.

Unexa sysslar med ekonomisk rådgivning och redovisning och har genomgått ett byte till Fortnox program. Unexas vd, Ulf Nilsson, förväntade sig en tidskrävande process när flytten skulle genomföras.

– Jag har genom mina tidigare yrken varit med om flera stora omläggningar av IT-system och därför hade jag respekt inför vad som väntade oss. Men jag hade fel. Att flytta över till Fortnox gick väldigt smidigt och jag är faktiskt både imponerad och förvånad, säger Ulf.

Vänta inte med bytet

Nu kör vi – välkommen till Sveriges mest använda ekonomisystem online!Redo att låta ditt företag ta nästa steg tillsammans med oss? Kul!

Du behöver nämligen inte vänta med bytet till räkenskapsårets slut, vilket är en vanlig missuppfattning. Filerna läses in så att du kan påbörja arbetet där du slutade i ditt förra program – helt sömlöst.

Kontakta oss så berättar vi mer, eller kom igång med bytet redan idag via knappen nedan.

Välkommen till Sveriges mest använda ekonomisystem online!

Byt till Fortnox: Steg för steg-guide

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips!


Genom att skicka in din e-post godkänner du användandet av dina personuppgifter enligt Fortnox Integritetsmeddelande.

Fortnox Företagsguide

Funderar du på att starta företag eller vill du ta ditt företag till nästa nivå?

Fortnox företagsguide

Kom igång med Fortnox

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?

Välj ditt paket

Byt till Fortnox

Sveriges mest använda ekonomisystem online

Att byta till Fortnox går både snabbt och enkelt. Vi hjälper dig med flytten, och ser till att du får med dig nödvändig bokföringsdata från ditt tidigare ekonomisystem – helt kostnadsfritt.

Så fungerar det att byta till Fortnox.
4.1428571428571 5

Vad tyckte du om den här sidan?

Relaterade artiklar

Utdelning eller lön i aktiebolag – vad är mest gyn...

Representation – allt du behöver veta!

Viktiga datum för skatter och moms 2022

Belopp och procentsatser för 2022

Nya lagar och regler 2021

Tips inför det nya löneåret 2022