164
2019-02-13T16:09:25+02:00 2019-02-12T12:59:34+02:00 Driva företag Fortnox Fortnox Fortnox
Fortnox
Fortnox 2019 sv

Så går småföretagande och vabruari ihop

Bild som illustrerar blogginlägg

Driva företag | 12 februari, 2019

Februari, även kallat vabruari, är känt som den värsta månaden för småbarnsföräldrar. Är du dessutom småföretagare är du sannolikt extra sårbar under sjukdomstider. Därför går vi igenom hur vård av barn (vab) fungerar för dig som driver eget, och saker du kan tänka på för att få ihop livspusslet.

Vabba som företagare

Enligt studie av Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) vabbar småföretagare mycket mer sällan än anställda personer, vilket kan bero på att företag med många anställda lättare kan täcka upp för varandra. I mindre företag kan det bli mycket svårare att få ihop pusslet.

Som egenföretagare har du lika stor rätt att vabba, som vilken anställd som helst när det kommer till ersättning från Försäkringskassan. Se till att ha en back-up om sjukdom skulle inträffa, genom att timanställa en person som hoppar in för dig under tillfällen som vab. Ett annat alternativ kan vara att du hyr in tillfällig hjälp av en kollega eller en annan företagare under den tid du vabbar. Kanske kan ni hjälpas åt, och du hjälper den personen vid ett annat tillfälle.
 

Vobba – jobba hemma?

Kan du jobba hemifrån och samtidigt ta hand om ditt sjuka barn? Som småföretagare har du kanske en större flexbilitet, och det spelar kanske ingen roll var och när du utför ditt arbete, bara det blir gjort. Att vobba ska dock inte styras av din inkomst och ska heller inte kännas som ett tvång, utan vara ett sätt för dig att lösa situationen i företaget om det absolut inte går att få ihop det. Om ditt barn behöver ständig tillsyn ska du självklart inte vobba – då är det vab som gäller. Men om du anser att du har en situation som möjliggör att du kan vara hemma med ditt sjuka barn och samtidigt jobba, är det inga problem, så länge du inte begär full ersättning från den tillfälliga föräldrapenningen.
 

Planering underlättar

Att planera är A och O! Har du en partner kan vi rekommendera att du pratar igenom hur den kommande veckan ser ut och vem som enklast kan vabba. Är du däremot ensamstående blir allt lite mer komplicerat och utmanande. När det gäller vab kan du överlåta din tillfälliga föräldrapenning till en närstående, vän eller släkting, som i sin tur avstår från sin lön. Ett annat tips är att lägga upp en plan med andra föräldrar, det kanske finns det en möjlighet att ni hjälper varandra om era barn är sjuka samtidigt.
 

Sköt ekonomin vart du än är

Om du använder Fortnox kan du sköta ditt företags ekonomi och administration smidigt hemifrån. Det är en molnbaserad plattform som gör att du kan skapa ordning och reda på ditt företag, både på eller utanför kontoret, samtidigt som all din data är skyddad och säkerhetskopierad på säkra servrar hos oss. Läs mer om Fortnox plattform här.

 

Följ oss för fler nyheter och tips
Är du intresserad av Fortnox?
Läs mer om hur Fortnox behandlar personlig information här.

Läs vidare

Driva företag | 11 mar, 2019

9 tips som kan få småföretag att växa

Känns det som att du står och stampar på ett och samma ställe med ditt företag? Är det kanske dags a...

Driva företag | 19 mar, 2019

Glassigt sommarjobb ledigt? Tänk på det här!

Behöver du anställa sommarjobbare i sommar? I så fall finns det en hel del du bör tänka på. Om det ä...

Driva företag |

Sänkt arbetsgivaravgift för unga

Från och med 1 augusti 2019 sänks arbetsgivaravgiften för ungdomar under 18 år. 2020 kommer avgi...