198
2019-09-12T14:32:55+02:00 2019-08-28T10:02:05+02:00 Företagande Fortnox Fortnox Fortnox
Fortnox
Fortnox 2019 sv

Så gör du enklast en affärsplan 

Bild som illustrerar blogginlägg

Företagande | 28 augusti, 2019

Har du kanske kommit på världens bästa företagsidé i sommar? Vill du nu utveckla den kläckta idén som värpts på stranden? Börja med att skriva en affärsplan innan du går vidare till nästa steg med företaget. Så hur skriver man en affärsplan egentligen? Vi ger dig 10 punkter att ta med i din plan.

En affärsplan är viktigare än vad du kanske tror. Det är ett viktigt steg som i längden kan göra att du sparar tid och pengar. Dessutom får du en väldigt bra överblick över vad som behövs göras för att nå dina mål. Det går såklart att starta ett företag utan en affärsplan. Men om du ska söka kapital vill de flesta investerare se en nedskriven plan. Känns det bättre för dig kan du gör en enkel version där du får med några av de viktigaste sakerna.

I en bra affärsplan bör du:

1. Berätta om själva affärsidén

Skriv ner en kort beskrivning av din tjänst eller produkt. Vad är det du ska sälja? Skriv även ner vilka kunderna är och varför de ska köpa av just dig.

 

2. Skriva lite om dig själv

Denna del är bra att ha med om du tänkt visa planen för investerare eller banker. Berätta lite om ditt nätverk, personliga egenskaper och erfarenheter.

 

3. Beskriva din produkt eller tjänst

Här beskriver du lite mer i detalj om din produkt eller tjänst. Vad utmärker den? Är det kvalité eller lågpris? Hur ska tillverkning och distribution gå till? Tänker du expandera utomlands framöver? Kommer du lägga till fler produkter eller tjänster framöver? Gör gärna en lista på fördelar med produkten/tjänsten, något som även kan vara en stor hjälp när du ska börja sälja.

 

4. Ta reda på mer om din marknad och kunder

Ta reda på hur marknaden ser ut, exempelvis om den är växande. Vilka är dina kunder och hur ska du nå dem? Ska du ha en hemsida, en Facebookprofil, eller kanske ett twitterkonto? Ta reda på hur du kan nå din målgrupp bäst och enklast. Gör en marknadsplan som tydligt beskriver detta. Har du stenkoll på dina kunder kommer det bli lättare att sälja. Skriv också ner hur mycket din produkt eller tjänst ska kosta.

 

5. Studera din konkurrens

Ta reda på allt du kan om dina konkurrenter och skriv ner detta. Du kan exempelvis ta reda på vad de har för svagheter och styrkor, eller vilka kunder de har.

 

6. Beskriva ekonomi, budget och finansiering

Skriv ner det uppskattade penningflödet, intäkter och kostnader i din plan. Få också med hur du ska finansiera företaget. Behöver du hjälp av banker och myndigheter för att starta och driva det? Eller ska du finansiera det själv? Skriv också ner vilka bidrag du kan få.

 

7. Berätta vilken bolagsform du valt

Vilken bolagsform passar ditt företag? Ska du ha en enskild firma, ekonomisk förening, aktiebolag eller kanske ett handelsbolag? Berätta lite kring detta i affärsplanen.

 

8. Skriva ner information om eventuell lokal, och utrustning

Behöver du en lokal för att driva företaget? Behövs ett lager? Är det någon särskild utrustning som behövs? exempelvis frisörstolar och bänkar? Skriv ner exakt information om vad du behöver.

 

9. Skriva ner ett tydligt mål

När ska du starta företaget och vart tror du att du är om exempelvis 3 eller 5 år? Du kan exempelvis skriva ner att du tänker att du kommer ha anställda, eller att du expanderat till fler städer, eller länder.

 

10. Undersöka dina svagheter och styrkor

Skriv ner vilka styrkor, svagheter, hot och möjligheter som finns. Utveckla och skriv hur svagheter och hot ska lösas och hur du ska ta tillvara på möjligheter och styrkor.

 

Har du fått en kanonidé som du vill förverkliga? Spana in våra paket för att sköta företagets ekonomi

Följ oss för fler nyheter och tips
Är du intresserad av Fortnox?
Läs mer om hur Fortnox behandlar personlig information här.

Läs vidare

Företagande | 11 mar, 2019

9 tips som kan få småföretag att växa

Känns det som att du står och stampar på ett och samma ställe med ditt företag? Är det kanske dags a...

Företagande | 19 mar, 2019

Glassigt sommarjobb ledigt? Tänk på det här!

Behöver du anställa sommarjobbare i sommar? I så fall finns det en hel del du bör tänka på. Om det ä...

Företagande |

Sänkt arbetsgivaravgift för unga

Från och med 1 augusti 2019 sänks arbetsgivaravgiften för ungdomar under 18 år. 2020 kommer avgi...