Bluffare tenderar att vara kreativa och nya sätt att utföra bedrägerier dyker upp hela tiden. Början av coronapandemin 2020 är ett exempel: under mars och april fördubblades antalet anmälda bluffakturor till Svensk Handels varningslista, jämfört med samma period föregående år.

I Företagarnas enkätundersökning Brott mot företagare 2021 (genomförd i november 2020 och publicerad i februari 2021) uppgav hälften av de företagare som blivit utsatta för brott, att de blivit utsatta för just bluffakturor. Det gör bluffakturor till den vanligaste typen av brott som företagare blir utsatta för, enligt undersökningen.
 

Exempel på bedrägerier

  • Du får en faktura som ser ut som ett erbjudande. Erbjudandet är utformat för att lura dig att tro att det är en faktura, och att det de facto är ett erbjudande framgår oftast i det finstilta.
  • Du får en faktura för något du inte beställt, ofta med kort betaldatum och det är inte ovanligt att bluffarna försöker efterlikna andra kända företag.
  • Du får en faktura från ett företag som du har varit i kontakt med, men fakturan stämmer inte överens med avtalet.

 

Så bestrider du en bluffaktura

Anders Ohlsson driver Ryssby Lackering AB, och företaget använder Fortnox. Den senaste tiden har de varit skonade från bluffakturor, men Anders upplevelse är att när de väl kommer – då kommer de ofta klumpvis.

– Det gäller att vara uppmärksam och verkligen läsa igenom fakturorna och se vad de gäller, särskilt under sommaren när all ordinarie personal kanske inte är på plats, säger Anders.

Ryssby Lackering kan i Fortnox program hela tiden stämma av inkomna fakturor mot vad de har beställt: En bluffaktura kan tidigt upptäckas eftersom leverantören inte är upplagd.

– Vi lägger upp alla våra leverantörer med organisationsnummer i programmet, och då får vi en påminnelse när det kommer en leverantörsfaktura som inte matchar något av de inlagda numren. Då får vi en indikation på att det inte står rätt till, och kan gå ett varv till och kolla vad det handlar om, säger Anders.
 

Anders tips – så gör du om du fått en bluffaktura

  • Bestrid fakturan: ”Jag skriver över hela fakturan: ’Jag bestrider denna faktura på grund av att detta inte är beställt’, eller den anledning som är aktuell. Om det finns en mejladress på fakturan så mejlar jag även dem. Därefter tar jag en kopia på fakturan.”

  • Polisanmäl: ”Jag stämmer av med Svensk Handels blufflista, och om företaget som skickat fakturan finns på listan så polisanmäler jag.”

  • Returnera fakturan med rek: ”Till sist skickar jag en kopia av både fakturan och polisanmälan till avsändaradressen, med rekommenderat brev. Fördelen med att skicka ett rekommenderat brev är att jag får ett kvitto på att jag har skickat fakturan och polisanmälan till den adress som står på fakturan. Då har jag gjort vad jag kan göra som mottagare av en bluffaktura.”

 

Fortnox skyddar dig

Om du använder Fortnox bokföringsprogram för dina leverantörsfakturor kan du vara lugn – vi har en koppling till Svensk Handels varningslista, så programmet kan varna dig när du försöker registrera en leverantör som finns med på varningslistan.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips!


Genom att skicka in din e-post godkänner du användandet av dina personuppgifter enligt Fortnox Integritetsmeddelande.

Fortnox Företagsguide

Funderar du på att starta företag eller vill du ta ditt företag till nästa nivå?

Fortnox företagsguide

Kom igång med Fortnox

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?

Välj ditt paket
4 5

Vad tyckte du om den här sidan?

Relaterade artiklar

Utdelning eller lön i aktiebolag – vad är mest gyn...

Representation – allt du behöver veta!

Viktiga datum för skatter och moms 2021

Nya lagar och regler 2021

Gåvor till anställda – detta ska du tänka på!...

Belopp och procentsatser för 2021