261
2017-12-08T09:27:48+02:00 2016-04-15T13:43:21+02:00 Driva företag Fortnox Fortnox Fortnox
Fortnox
Fortnox 2016 sv

Så mycket kostar en anställd varje månad

Bild som illustrerar blogginlägg

Driva företag | 15 april, 2016

Det finns ungefär 1 000 000 företag i Sverige och en stor majoritet, ungefär tre fjärdedelar av dessa är enmansföretag. Viljan att utöka sin verksamhet och anställa personal hindras ofta av rädslan för kostnader och utökad administration.

Att ha respekt för rekryteringar är ett sundhetstecken, det gäller att räkna, räkna och åter räkna på de konsekvenser som följer. Dock är det i många fall just en rekrytering som kan sätta fart på affärerna. Att få en arbetskompis är också ett bra sätt att kunna bolla tankar och idéer, förutom en rad sociala vinster.

 

Men när man anställer en person är det inte bara lönen som kostar varje månad. Som arbetsgivare betalar du även semesterersättning och sociala avgifter, något som är reglerat i svensk lagstiftning och avtalsskrivelser.

 

Hur mycket du ska betala i lön beror ofta på den kompetens och utbildning personen har och för med sig. Åldern kan också spela en viss roll, men oftast är detta kopplat till yrkeserfarenheten. För småföretagare är de arbetssökandes sociala kompetens av yttersta vikt eftersom du är mycket beroende att det fungerar bra mellan er. Även om du känner personen privat kan detta skilja sig åt hur ni fungerar tillsammans i en arbetsrelation. Du ska alltid – alltid – ta referensuppgifter på den ska anställa från tidigare arbetsgivare.

 

På webbplatsen verksamt.se, som drivs gemensamt av myndigheterna Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket, finns massor av bra information och e-tjänster som du som ska starta eller driver företag kan ha nytta av. Bland annat finns en kalkylator där du kan räkna ut vad en anställd kommer att kosta dig. Tänk på att det är en ungefärlig uppskattning, men den fungerar bra som underlag för din budget.

Följ oss för fler nyheter och tips
Är du intresserad av Fortnox?
Läs mer om hur Fortnox behandlar personlig information här.

Läs vidare

Driva företag | 11 mar, 2019

9 tips som kan få småföretag att växa

Känns det som att du står och stampar på ett och samma ställe med ditt företag? Är det kanske dags a...

Driva företag | 19 mar, 2019

Glassigt sommarjobb ledigt? Tänk på det här!

Behöver du anställa sommarjobbare i sommar? I så fall finns det en hel del du bör tänka på. Om det ä...

Driva företag |

Sänkt arbetsgivaravgift för unga

Från och med 1 augusti 2019 sänks arbetsgivaravgiften för ungdomar under 18 år. 2020 kommer avgi...