Så mycket kostar en anställd varje månad

Bild som illustrerar blogginlägg

  15 apr, 2016

Det finns ungefär 1 000 000 företag i Sverige och en stor majoritet, ungefär tre fjärdedelar av dessa är enmansföretag. Viljan att utöka sin verksamhet och anställa personal hindras ofta av rädslan för kostnader och utökad administration.

Att ha respekt för rekryteringar är ett sundhetstecken, det gäller att räkna, räkna och åter räkna på de konsekvenser som följer. Dock är det i många fall just en rekrytering som kan sätta fart på affärerna. Att få en arbetskompis är också ett bra sätt att kunna bolla tankar och idéer, förutom en rad sociala vinster.

 

Men när man anställer en person är det inte bara lönen som kostar varje månad. Som arbetsgivare betalar du även semesterersättning och sociala avgifter, något som är reglerat i svensk lagstiftning och avtalsskrivelser.

 

Hur mycket du ska betala i lön beror ofta på den kompetens och utbildning personen har och för med sig. Åldern kan också spela en viss roll, men oftast är detta kopplat till yrkeserfarenheten. För småföretagare är de arbetssökandes sociala kompetens av yttersta vikt eftersom du är mycket beroende att det fungerar bra mellan er. Även om du känner personen privat kan detta skilja sig åt hur ni fungerar tillsammans i en arbetsrelation. Du ska alltid – alltid – ta referensuppgifter på den ska anställa från tidigare arbetsgivare.

 

På webbplatsen verksamt.se, som drivs gemensamt av myndigheterna Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket, finns massor av bra information och e-tjänster som du som ska starta eller driver företag kan ha nytta av. Bland annat finns en kalkylator där du kan räkna ut vad en anställd kommer att kosta dig. Tänk på att det är en ungefärlig uppskattning, men den fungerar bra som underlag för din budget.

Följ oss för fler nyheter och tips

Läs vidare

9 tips som kan få småföretag att växa

Känns det som att du står och stampar på ett och samma ställe med ditt företag? Är det kanske dags att växa? Då måste du trampa upp nya vägar som kan leda dig dit du vill. Se till ...

 11 mar, 2019
Glassigt sommarjobb ledigt? Tänk på det här!

Behöver du anställa sommarjobbare i sommar? I så fall finns det en hel del du bör tänka på. Om det är en ungdom du ska anställa är det viktigt att du har koll på vilka särskilda re...

 19 mar, 2019
Så berörs ditt företag av AGI

Den stora nyheten just nu inom löneområdet är AGI, arbetsgivardeklaration på individnivå, och snart börjar den gälla för alla arbetsgivare - oavsett bransch eller antal anställda. ...

 13 Nov, 2018

Vill du kontakta oss?

Har du frågor om våra program eller någon annan fundering? Vi har samlat alla kontaktuppgifter på en sida.

Kontakta oss     0470 - 78 50 00
© 2019 FORTNOX AB