Att ha respekt för rekryteringar är ett sundhetstecken, det gäller att räkna, räkna och åter räkna på de konsekvenser som följer. Dock är det i många fall just en rekrytering som kan sätta fart på affärerna. Att få en arbetskompis är också ett bra sätt att kunna bolla tankar och idéer, förutom en rad sociala vinster.

 

Men när man anställer en person är det inte bara lönen som kostar varje månad. Som arbetsgivare betalar du även semesterersättning och sociala avgifter, något som är reglerat i svensk lagstiftning och avtalsskrivelser.

 

Hur mycket du ska betala i lön beror ofta på den kompetens och utbildning personen har och för med sig. Åldern kan också spela en viss roll, men oftast är detta kopplat till yrkeserfarenheten. För småföretagare är de arbetssökandes sociala kompetens av yttersta vikt eftersom du är mycket beroende att det fungerar bra mellan er. Även om du känner personen privat kan detta skilja sig åt hur ni fungerar tillsammans i en arbetsrelation. Du ska alltid – alltid – ta referensuppgifter på den ska anställa från tidigare arbetsgivare.

På webbplatsen verksamt.se, som drivs gemensamt av myndigheterna Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket, finns massor av bra information och e-tjänster som du som ska starta eller driver företag kan ha nytta av. Bland annat finns en kalkylator där du kan räkna ut vad en anställd kommer att kosta dig. Tänk på att det är en ungefärlig uppskattning, men den fungerar bra som underlag för din budget.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips!


Genom att skicka in din e-post godkänner du användandet av dina personuppgifter enligt Fortnox Integritetsmeddelande.

Fortnox Företagsguide

Funderar du på att starta företag eller vill du ta ditt företag till nästa nivå?

Fortnox företagsguide

Kom igång med Fortnox

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?

Välj ditt paket

Vad tyckte du om den här sidan?

Relaterade artiklar

Tips inför det nya löneåret 2020

Allt du behöver veta om semester och semesterplane...

9 tips som kan få småföretag att växa

Nya lagar och regler 2020

Anställa sommarjobbare? Tänk på det här!

Marknadsföring du bör satsa på 2019