När du anställer en person är det inte bara lönen som kostar varje månad. Som arbetsgivare betalar du även semesterlön och sociala avgifter, något som är reglerat i svensk lagstiftning och avtal. Därför är det viktigt att räkna ut vad en anställd kostar.
 

Lön

Den mest självklara kostnaden som är förknippad med en anställd är lönen. Lönen varierar beroende på yrke, bransch och efterfrågan, men också beroende på hur mycket erfarenhet och kunskap de anställda har. Som anställd kan man ha månadslön eller lön per timme (timlön). Lönen är avgörande för den löpande kostnaden, eftersom semesterlön och sociala avgifter beräknas på vad den anställde har i lön före skatt (bruttolön).
 

Semesterlön

Anställda har rätt till en semesterlön som är 12 procent av all semestergrundande lön (till exempel månadslön, timlön, och övertid). Vissa kollektivavtal kan ha en högre procentsats.
 

Arbetsgivaravgift

Arbetsgivaravgiften baseras på en procentsats av den anställdes totala lönesumma och betalas av arbetsgivaren. Avgiften kan variera beroende på arbetstagarens ålder men den vanligaste satsen är 31,42 procent. Läs mer om arbetsgivaravgiften.
 

Försäkring

Försäkringskostnaden beräknas enligt schablon till 5 procent av den totala lönesumman. Ålder och avgifter som finns i kollektivavtal kan påverka kostnaden.

På den del av försäkringen som utgör pensionsavgift tillkommer särskild löneskatt på 24,26 procent. För tjänstemän innebär det att ca 4,7 procent av den totala lönesumman respektive ca 4,5 procent för arbetare, ska ligga till grund för den särskilda löneskatten.
 
En hög med mynt som visar en kostnad

Exempel på uträkning

I exemplet använder vi schablonen på 5 procent för försäkringskostnaden, den anställde är en arbetare (4,5 procent av den totala lönesumman ligger till grund för särskild löneskatt), och full arbetsgivaravgift betalas. Den anställde har 30 000 kronor i månadslön.

Vad en anställd kostar

Lön (semestergrundande lön): 30 000 kronor
Semesterlön: 12 % x 30 000 = 3 600 kronor
Försäkringskostnad: 5 % x (30 000 + 3 600) = 1 680 kronor
Arbetsgivaravgifter: 31,42 % x (30 000 + 3 600) = 10 557 kronor
Särskild löneskatt: 24,26% x (30 000 + 3 600) x 4,5 % = 367 kronor

Totalsumma = 46 204 kronor
Påslag = 16 204 kronor (ca 54 procent av lönen)

Andra kostnader som påverkar

Utöver detta påslag tillkommer kostnader för sådant som krävs för att utföra arbetet, till exempel eventuella arbetskläder, utrustning, kontorsmaterial, telefonabonnemang, och så vidare. Kostnader för eventuella förmåner – till exempel friskvårdsbidrag – tillkommer också. Dessa kostnader varierar så klart från företag till företag, men är värda att ta med i beräkningen av kostnaden för en anställd. Fundera på vad som är aktuellt för ditt företag att räkna på.

Så, vad kostar en anställd? Lägg på 54 procent på månadslönen och väg in andra specifika kostnader för arbetet, så får du en bra uppfattning om den totala kostnaden.

I vår Företagsguide kan du läsa mer om vad du ska tänka på om du funderar på att anställa.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips!


Genom att skicka in din e-post godkänner du användandet av dina personuppgifter enligt Fortnox Integritetsmeddelande.

Fortnox Företagsguide

Funderar du på att starta företag eller vill du ta ditt företag till nästa nivå?

Fortnox företagsguide

Kom igång med Fortnox

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?

Välj ditt paket

Enkelt löneprogram online!

Kom igång med en enklare lönehantering.

Med Fortnox Lön blir det enkelt att själv ta hand om lönerna i ditt företag. Automatiserade lösningar för lönebesked, arbetsgivardeklaration och kontrolluppgifter gör att inga större förkunskaper behövs. Testa nu med 30 dagars öppet köp.

Pengar som symboliserar lön
5 5

Vad tyckte du om den här sidan?

Relaterade artiklar

Utdelning eller lön i aktiebolag – vad är mest gyn...

Representation – allt du behöver veta!

Viktiga datum för skatter och moms 2022

Nya lagar och regler 2021

Gåvor till anställda – detta ska du tänka på!...

Belopp och procentsatser för 2022