Så vinner du tid i bokslutsarbetet

Nu är det hög tid att fundera på vad som kan förberedas inför bokslutsarbetet. Här kommer några tips på vad du kan göra redan nu för att snabba på processen och vinna tid!

Veckorna före

Redan flera veckor före bokslutsdagen kan du förbereda årshantering, kontrollera styrelse och att alla grunddata finns samt är korrekta i bokslutsprogrammet.

  • Börja med avstämning av konton med få transaktioner och där det inte kommer att vara några fler rörelser.
  • Samla ihop fakturor för nyanskaffade inventarier och uppdatera anläggningsregistret.
  • Har du ett lager som måste inventeras är det bra att planera arbetet i god tid. Lägg upp rutiner och förbered de medarbetare som ska vara med vid inventeringen.
  • Håll dina leverantör- och kundreskontralistor uppdaterade. Finns det gamla fakturor som inte är betalade trots upprepade påminnelser bör dessa kanske reserveras som osäkra? Finns det gamla kreditfakturor i leverantörsreskontran bör du kontakta leverantören och få det utagerat i god tid innan balansdagen.
  • Håll koll på skattereglerna! Är det ett fåmansbolag? Hur ser gränsvärdena ut? Vad är mest förmånligt.

Dagarna före

Var uppmärksam på de fakturor som kommer i år, men som avser kommande räkenskapsår. Periodisera dina fakturor direkt.

  • Rensa anläggningsregistret  – kanske finns det fullt avskrivna inventarier som inte längre finns kvar i verksamheten som bör rensas bort?
  • Finns det anställda med pensionsförsäkringar? Samla ihop underlag för dina pensionsinbetalningar och håll koll på vilka av dessa som är löneskattegrundande. Spara en kopia på underlagen till beräkningen av löneskatt vid bokslutsdagen.

 

Nu finns ett nytt smartare sätt att göra bokslut – i en enda vy! Fortnox och Wolters Kluwer har länkat samman sina program för bokslut och årsredovisning i molnet. Lättanvänt och komplett med allt du behöver! Läs mer om samarbetet här

Följ oss för fler nyheter och tips

Vill du kontakta oss?

Har du frågor om våra program eller någon annan fundering? Vi har samlat alla kontaktuppgifter på en sida.

Kontakta oss     0470 - 78 50 00
Några av våra Partners
© 2019 FORTNOX AB