Bluffare har en tendens att vara väldigt kreativa och nya sätt att utföra bedrägerier dyker upp hela tiden, så det gäller att vara uppmärksam, både på vad som dimper ner i brevlådan och på samtal från telefonförsäljare.

Några exempel på skriftliga bedrägerier:

  • Du får en faktura som ser ut som ett erbjudande. Erbjudandet är utformat för att lura dig att tro att det är en faktura, och att det är ett erbjudande informeras det ofta om väl dolt och i väldigt liten text.
  • Du får en faktura för något du inte beställt, ofta med kort betaldatum och det är inte ovanligt att bluffarna försöker efterlikna andra kända företag.
  • Du får blanketter och uppmanas att uppdatera dina adress- och telefonuppgifter till exempelvis en katalog eller nummerupplysningstjänst. Även i detta fall är det vanligt att det ser ut som att blanketten kommer från något annat känt företag.

Du ska också vara uppmärksam på de samtal du får från telefonförsäljare eller undersökningsföretag. Ett muntligt avtal är enligt lagen lika bindande som ett skriftligt, men det är svårare att bevisa vad man kommit överens om.

Vanliga bedrägerier som sker muntligen:

  • En mycket trevlig röst i telefonen tackar dig för att du ställde upp och svarade på frågor och vill nu erbjuda dig en gåva som tack, och har även ett erbjudande att lura på dig.
  • En säljare ringer och låtsas att du är tidigare kund, och har ett erbjudande till dig för att du ska stanna kvar, eller bli kund igen. Ofta heter företaget något som lätt kan förväxlas med något annat känt företag.
  • Säljaren undrar om hen kan få skicka mer information till dig för att du ska kunna läsa igenom det i lugn och ro. Du uppmanas att bekräfta dina uppgifter, och med ditt ”ja” har du ingått ett avtal om något helt annat än att få information hemskickad.

I telefonsamtal är det väldigt vanligt att säljaren till en början upprepar sitt fantastiska erbjudande ett flertal gånger, och när du bestämt dig för att ta del av det, så ändras förutsättningarna då ordern ska spelas in, utan att du hinner uppfatta att det nu är något annat som gäller, och du upptäcker det först när du får fakturan i din hand.

Som företagare har du ingen ångerrätt när det gäller köp via nätet eller telefon, så det är av största vikt att du är uppmärksam och att du tar ansvar för att du förstår vad det är för villkor du accepterar.
 

Skydda dig mot bluffakturor

För att skydda dig mot bluffakturor är det viktigt att du är uppmärksam redan då du på något sätt blir kontaktad. Läs det finstilta på skriftliga erbjudanden och fakturor och sök efter företagsnamnet på nätet för att kontrollera vad andra sagt om företaget. Blir du uppringd, be att få telefonförsäljarens namn och nummer för att ringa tillbaka, nekas du – lägg på. Undvik att svara ”Ja” på frågor då avtal spelas in.
 

Fortnox skyddar dig

Bluffakturor eller fakturabedrägeri brukar ha sina toppar vid semestertider när ordinarie personal inte är på plats. Men du som använder Fortnox bokföringsprogram för dina leverantörsfakturor kan vara lugn! Vi har en koppling till Svensk Handels varningslista, så programmet kommer att varna när du försöker registrera en leverantör eller faktura från en leverantör, som finns med på denna lista.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips!

Fortnox Företagsguide

Funderar du på att starta företag eller vill du ta ditt företag till nästa nivå?

Fortnox företagsguide

Kom igång med Fortnox

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?

Välj ditt paket

Vad tyckte du om den här sidan?

Relaterade artiklar

Så fungerar e-faktura (och så kommer du igång)

Factoring – sälj eller belåna företagets fak...

Fakturera digitalt i sommar

Alla fakturatjänster samlas på ett och samma ställ...

Fakturaservice sparar tid åt Clean Drink

Fakturaköp är räddningen vid långa ledtider