Se upp för bluffakturor

Bild som illustrerar blogginlägg

  21 jan, 2016

De dyker upp i brevlådan då och då. Bluffakturorna. Bluffbolagen gör stora pengar på stressade småföretagare som vid fel tillfälle råkat vara ouppmärksamma nog att betala bluffakturor eller på något sätt luras att ingå ett avtal. Enligt Brottsförebyggande rådet gjordes under 2015 14315 anmälningar om bluffakturor, vilket är en ökning med 21% jämfört med året innan. 

Vanligaste typerna av Bluffakturor

Bluffare har en tendens att vara väldigt kreativa och nya sätt att utföra bedrägerier dyker upp hela tiden, så det gäller att vara uppmärksam, både på vad som dimper ner i brevlådan och på samtal från telefonförsäljare.

Några exempel på skriftliga bedrägerier:

 • Faktura som ser ut som ett erbjudande
  Erbjudandet är utformat för att lura dig att tro att det är en faktura, och att det är ett erbjudande informeras det ofta om väl dolt och i väldigt liten text.
 • Falsk faktura
  Du får en faktura för något du inte beställt, ofta med kort betaldatum och det är inte ovanligt att bluffarna försöker efterlikna andra kända företag.
 • Blanketter för uppdatering av kontaktuppgifter
  Du uppmanas uppdatera dina adress- och telefonuppgifter till exempelvis en katalog eller nummerupplysningstjänst, även i detta fall är det vanligt att det ser ut som att blanketten kommer från något annat känt företag.

Du ska också vara uppmärksam på de samtal du får från telefonförsäljare eller undersökningsföretag. Ett muntligt avtal är enligt lagen lika bindande som ett skriftligt, men det är svårare att bevisa vad man kommit överens om.

Vanliga bedrägerier som sker muntligen:

 • Ringer och tackar för att du ställde upp i en undersökning
  En mycket trevlig röst i telefonen tackar dig för att du ställde upp och svarade på frågor och vill nu erbjuda dig en gåva som tack, och har även ett erbjudande att lura på dig.
 • Samtal till en tidigare kund
  En säljare ringer och låtsas att du är tidigare kund, och har ett erbjudande till dig för att du ska stanna kvar, eller bli kund igen. Ofta heter företaget något som lätt kan förväxlas med något annat känt företag.
 • Mer information
  Säljaren undrar om hen kan få skicka mer information till dig för att du ska kunna läsa igenom det i lugn och ro. Du uppmanas att bekräfta dina uppgifter, och med ditt ”ja” har du ingått ett avtal om något helt annat än att få information hemskickad.

I telefonsamtal är det väldigt vanligt att säljaren till en början upprepar sitt fantastiska erbjudande ett flertal gånger, och när du bestämt dig för att ta del av det, så ändras förutsättningarna då ordern ska spelas in, utan att du hinner uppfatta att det nu är något annat som gäller, och du upptäcker det först när du får fakturan i din hand.

Som företagare har du ingen ångerrätt när det gäller köp via nätet eller telefon, så det är av största vikt att du är uppmärksam och att du tar ansvar för att du förstår vad det är för villkor du accepterar.

Skydda dig mot Bluffakturor

För att skydda dig mot Bluffakturor är det viktigt att du är uppmärksam redan då du på något sätt blir kontaktad. Läs det finstilta på skriftliga erbjudanden och fakturor och sök efter företagsnamnet på nätet för att kontrollera vad andra sagt om företaget. Blir du uppringd, be att få telefonförsäljarens namn och nummer för att ringa tillbaka, nekas du – lägg på. Undvik att svara ”Ja” på frågor då avtal spelas in.

Fortnox skyddar dig

Bluffakturor eller fakturabedrägeri brukar ha sina toppar vid semestertider när ordinarie personal inte är på plats. Men du som använder Fortnox bokföringsprogram för dina leverantörsfakturor kan vara lugn! Vi har en koppling till Svensk Handels Varningslista, så programmet kommer att varna när du försöker registrera en leverantör eller faktura från en leverantör, som finns med på denna lista.

 

Följ oss för fler nyheter och tips

Läs vidare

9 tips som kan få småföretag att växa

Känns det som att du står och stampar på ett och samma ställe med ditt företag? Är det kanske dags att växa? Då måste du trampa upp nya vägar som kan leda dig dit du vill. Se till ...

 11 mar, 2019
Starta företag som nyanländ eller asylsökande

Är du asylsökande eller nyanländ med uppehållstillstånd? Funderar du på att starta eget företag? Precis som en svensk medborgare har du rätt starta företag i Sverige. Vi har samlat...

 08 mar, 2019
Glassigt sommarjobb ledigt? Tänk på det här!

Behöver du anställa sommarjobbare i sommar? I så fall finns det en hel del du bör tänka på. Om det är en ungdom du ska anställa är det viktigt att du har koll på vilka särskilda re...

 19 mar, 2019

Vill du kontakta oss?

Har du frågor om våra program eller någon annan fundering? Vi har samlat alla kontaktuppgifter på en sida.

Kontakta oss     0470 - 78 50 00
© 2019 FORTNOX AB