Skattenyheter 2019

Bild som illustrerar blogginlägg

  03 maj, 2019

Under 2019 dyker det upp några nyheter och förändringar på skatteområdet. Skatteverket kommer att fortsätta granska svartjobb, bolagsskatten sänks och rådgivning för pensioner blir skattefri.

Skatteverket granskar svartjobb

I år fortsätter Skatteverket granskningen av byggbranschen och andra branscher där risken för svartarbete är stor. Hit räknas bilverkstäder, restauranger och skönhetsbranschen. I år kommer man också att särskilt granska handeln med kryptovalutor, spelbolags vinster och förekomsten av falska identiteter. Stort fokus kommer också att läggas på att i samarbete med sju andra myndigheter upptäcka och begränsa osund konkurrens, arbetsmiljöfusk och exploatering av arbetskraft.

 

Sänkt bolagsskatt från årsskiftet

2019 sänks bolagsskatten till 21,4 % från nuvarande 22 % och år 2021 sker ytterligare en sänkning till 20,6 %. Även expansionsfondskatten, som följer bolagsskatten sänks, dock inte förrän 2021. Villkoren för ränteavdrag i bolagssektorn begränsas också liksom reglerna för återföring av periodiseringsfonder.

 

Skattefri rådgivning för pensioner

I de fall arbetsgivaren bekostar pensionsförmåner är rådgivningen kring dessa skattebefriad enligt en dom i förvaltningsdomstolen. Däremot om rådgivningen även omfattar den anställdes privatekonomi så bedöms den som skattepliktig.

 

Läs även om två andra nyheter och förändringar som kan påverka dig som företagare – nya momsregler för vouchers och uttag av obetald semester är inte sjukpenninggrundande.

Följ oss för fler nyheter och tips

Läs vidare

9 tips som kan få småföretag att växa

Känns det som att du står och stampar på ett och samma ställe med ditt företag? Är det kanske dags att växa? Då måste du trampa upp nya vägar som kan leda dig dit du vill. Se till ...

 11 mar, 2019
Glassigt sommarjobb ledigt? Tänk på det här!

Behöver du anställa sommarjobbare i sommar? I så fall finns det en hel del du bör tänka på. Om det är en ungdom du ska anställa är det viktigt att du har koll på vilka särskilda re...

 19 mar, 2019
Så berörs ditt företag av AGI

Den stora nyheten just nu inom löneområdet är AGI, arbetsgivardeklaration på individnivå, och snart börjar den gälla för alla arbetsgivare - oavsett bransch eller antal anställda. ...

 13 Nov, 2018

Vill du kontakta oss?

Har du frågor om våra program eller någon annan fundering? Vi har samlat alla kontaktuppgifter på en sida.

Kontakta oss     0470 - 78 50 00
© 2019 FORTNOX AB