I dag ser det helt annorlunda ut – nu sköter Företagsplatsen arbetet åt dem. Här finns allt samlat på ett och samma ställe. Att göra rapporter åt kunder går snabbt och och resultatet är säkert och snyggt.

– Det sparar mycket tid för oss. Det är överskådligt och smidigt att snabbt få fram rapporter och förstå informationen, säger de. LR Revision och Redovisning i Örebro och Vingåker har ett hundratal kunder. Mest små och medelstora företagare inom olika branscher – snickare, trafikskolor, frisörer, butiker, åkerier. De flesta är enskilda firmor och aktiebolag.

För redovisningskonsulterna Louise Hagberg och Elin Viitanen innebär det dagliga arbetet att serva kunden med allt från löpande bokföring och rapporter om hur de går i bolaget, till att göra bokslut och inkomstdeklarationer. Att skriva rapporter är en av arbetsuppgifterna som tar en stor del av deras tid. Och länge löste de arbetet med olika program och ”sydde ihop” rapporteringen själva till en bra lösning som fungerade för kunden. Men den tiden är ett minne blott på LR Revision i Örebro. Med en knapp- tryckning hämtar de via Fortnox den information de behöver för att uppdatera alla grafer, nyckeltal och rapporter inom loppet av några sekunder.

Får mer tillförlitliga rapporter

– Skillnaden är att nu kan vi få mer tillförlitliga rapporter, det finns ingen mänsklig faktor som kan fylla i fel siffror helt enkelt. Det blir också mer enhetlig eftersom rapporteringen ser likadan ut varje månad. Kunden kan också själv gå in och se sina diagram, säger Elin Viitanen. En av de stora vinsterna med Företagsplatsen är tillgängligheten – att flera kan ha tillgång till samma material samtidigt.

– Vi använder dokumentarkivet tillsammans med kunden och vi kan lägga upp gemensamma dokument så att man har allt viktigt på samma ställe digitalt. Kunden kan lägga upp dokument där och vi kan göra det också. Vi kan få fram rapporter hela tiden oavsett var kunden är, logga in på företagsplatsen och leta upp gamla periodrapporter, balans- och resultaträkningar, nyckeltalsanalyser och annat, säger Louise Hagberg.

Alla kunder i företagsplatsen

– Vi har lagt in alla våra kunder i företagsplatsen. Nu blir rapporteringen alltid likadan oavsett vem som jobbar löpande just då och det är en stor fördel. För även om vi ska vara personliga och har ett stort klientansvar så kommer det ju sjukdom och annat som gör att vi måste ta över varandras jobb ibland. Kunden behöver inte, som det var tidigare, vara beroende av sina kontakter på LR Revision via mail eller telefoner. Kanske sitta och vänta på att Louise eller Elin ska kontakta dem i ett ärende som rör deras ekonomi. Nu kan kunden själv hämta rapporter via Företagsplatsen.

– Ta en situation hos banken till exempel där kunden ska ta ett banklån, då behöver man inte vänta på ett mail från oss utan kan direkt ta fram rapporterna som banken kräver från Företagsplatsen. Och eftersom vi bara lägger ut det som är färdigavstämt av oss och först då skickar över siffror till Företagsplatsen så betyder det att rapporterna är tillförlitliga, säger Elin Viitanen.

Programmen pratar med varandra

En annan smart lösning är att Fortnox och Företagsplatsen ”pratar med” varandra.

– Det är jättesmidigt, man bara klickar och uppdaterar eftersom programmen pratar med varandra. Det finns en integration mellan dem som gör att Föregatsplatsen hämtar data från Fortnox. Det innebär att man inte behöver göra någon manuell hantering av sie-filer, säger Louise Hagberg.

Enkelt att bygga sin egen resultatrapport

På Företagsplatsen är det också enkelt att bygga sin egen skräddarsydd resultatrapport.

– Om kunden till exempel vill ha en rapport som visar olika nyckeltal och resultat som man inte kan få fram normalt så kan vi bygga en egen specialanpassad rapport efter kundens önskemål och den kan man sedan spara, säger Elin Viitanen.

– Ta ett exempel med en kund inom åkeribranschen som vill se hur mycket drivmedel den gör av med. Då kan vi spara den informationen som en mall och använda den på alla åkerier, en jättesmart funktion som sparar tid.

Vinsten med Företagsplatsen är stor för Louise Hagberg och Elin Viitanen i deras arbete som redovisningskonsulter på LR Revision. Men de ser också en stor vinst för kunden.

– De får en lättare översikt över hela året och de kan följa sitt resultat på ett mycket bättre sätt. För många kunder har det tidigare varit svårt att tyda en balans och resultatrapport med mycket siffror. När de får en rapport på Företagsplatsen så blir det mycket mer lättöverskådligt med tydliga staplar och grafer. Kunden ska ju ha nytta av bokföringen också. Det är ju tanken, säger Elin Viitanen. Kunden loggar in via LR:s hemsida, vilket gör att det inte behöver leta sig in på andra sidor för att komma åt sina rapporter.

Om Företagsplatsen

Företagsplatsen lanserade sin tjänst redan 2006 och har sedan dess servat över 200 redovisningsbyråer och 40 000 företag med sina rapporter.

  • Med en knapptryckning hämtas den avstämda perioden från Fortnox för att uppdatera alla grafer, nyckeltal och rapporter inom loppet av några sekunder.
  • För de som har behov av specialrapporter finns möjlighet att klicka ihop det själv genom att enkelt välja vilka kolumner och rader rapporten ska innehålla.
  • Via dokumentarkivet får redovisningsbyrån en samlad yta för kundernas dokument, enkelt att komma åt för de som ges tillgång. Inget material behöver längre skickas via epost.
  • Som kund till Företagsplatsen finns också möjlighet att anpassa tjänsten till redovisningsbyråns egna färger och logga. Samt att kunderna får logga in till tjänsten via byråns egen hemsida.

Läs mer här

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips!


Genom att skicka in din e-post godkänner du användandet av dina personuppgifter enligt Fortnox Integritetsmeddelande.

Fortnox Företagsguide

Funderar du på att starta företag eller vill du ta ditt företag till nästa nivå?

Fortnox företagsguide

Kom igång med Fortnox

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?

Välj ditt paket

Vad tyckte du om den här sidan?

Relaterade artiklar

Fortnox + Agoy = komplett erbjudande till Sveriges...

Integrationer frigör redovisningsbyråns tid

Så jobbar du rätt i Digital byrå (guide)

“Jag jobbar inte med siffror längre. Jag jobbar me...

Coronapandemins påverkan på branschen

Våga vara säljande!