En femtedel av Sveriges befolkning bor i Stockholmsregionen, som står för en tredjedel av ekonomin. Samtidigt går nära 95 procent av riskkapitalet till Storstockholm. Det ekonomiska och politiska fokuset på regionen skapar en snedfördelning över landet. Konsekvensen blir ohållbar tillväxt i Stockholm och en outtömd tillväxtpotential i andra delar av landet.
Den svenska ekonomin uppvisar många friskhetstecken. Vi rankas som världens tredje mest innovativa land i Global innovation index, sysselsättningsgraden har slagit all-time high, arbetslösheten ligger på drygt 6 procent och BNP beräknas i år växa med cirka 3 procent. Det är högkonjunktur och bland utvecklade länder ser det makroekonomiska läget vid en första anblick särskilt gynnsamt ut i Sverige.
Samtidigt har den svenska ekonomin underliggande problem som ännu inte kommit upp till ytan. Problem som i en annalkande lågkonjunktur riskerar att syresättas. Som John Hassler, tidigare ordförande i Finanspolitiska rådet och professor vid Institutet för internationell ekonomi på Stockholms universitet, påpekat i år är svensk BNP per capita-utveckling exceptionellt låg. Den starka totala BNP-tillväxten är driven av befolkningsökning, men urvattnad per capita. Sedd per invånare är BNP-utvecklingen i stället svagast i EU, till och med svagare än brexithärjade Storbritannien…….