En femtedel av Sveriges befolkning bor i Stockholmsregionen, som står för en tredjedel av ekonomin. Samtidigt går nära 95 procent av riskkapitalet till Storstockholm. Det ekonomiska och politiska fokuset på regionen skapar en snedfördelning över landet. Konsekvensen blir ohållbar tillväxt i Stockholm och en outtömd tillväxtpotential i andra delar av landet.

Den svenska ekonomin uppvisar många friskhetstecken. Vi rankas som världens tredje mest innovativa land i Global innovation index, sysselsättningsgraden har slagit all-time high, arbetslösheten ligger på drygt 6 procent och BNP beräknas i år växa med cirka 3 procent. Det är högkonjunktur och bland utvecklade länder ser det makroekonomiska läget vid en första anblick särskilt gynnsamt ut i Sverige.

Samtidigt har den svenska ekonomin underliggande problem som ännu inte kommit upp till ytan. Problem som i en annalkande lågkonjunktur riskerar att syresättas. Som John Hassler, tidigare ordförande i Finanspolitiska rådet och professor vid Institutet för internationell ekonomi på Stockholms universitet, påpekat i år är svensk BNP per capita-utveckling exceptionellt låg. Den starka totala BNP-tillväxten är driven av befolkningsökning, men urvattnad per capita. Sedd per invånare är BNP-utvecklingen i stället svagast i EU, till och med svagare än brexithärjade Storbritannien…….

 

Läs hela debattartikeln på SvD Näringsliv här.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips!


Genom att skicka in din e-post godkänner du användandet av dina personuppgifter enligt Fortnox Integritetsmeddelande.

Fortnox Företagsguide

Funderar du på att starta företag eller vill du ta ditt företag till nästa nivå?

Fortnox företagsguide

Kom igång med Fortnox

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?

Välj ditt paket

Vad tyckte du om den här sidan?

Relaterade artiklar

Utdelning eller lön i aktiebolag – vad är mest gyn...

Representation – allt du behöver veta!

Nya lagar och regler 2022

Viktiga datum för skatter och moms 2022

Belopp och procentsatser för 2022

Nya lagar och regler 2021