”Stockholmsfixeringen skadlig för tillväxten”

01 okt, 2018

För att Sverige ska bli ett föregångsland med stark BNP-tillväxt krävs att Stockholmsfixeringen bryts och att resten av landet får uppmärksamhet. Annars kommer den ekonomiska tillväxten tappa i både takt och uthållighet, skriver Nils Carlsson, vd för Fortnox.

En femtedel av Sveriges befolkning bor i Stockholmsregionen, som står för en tredjedel av ekonomin. Samtidigt går nära 95 procent av riskkapitalet till Storstockholm. Det ekonomiska och politiska fokuset på regionen skapar en snedfördelning över landet. Konsekvensen blir ohållbar tillväxt i Stockholm och en outtömd tillväxtpotential i andra delar av landet.

Den svenska ekonomin uppvisar många friskhetstecken. Vi rankas som världens tredje mest innovativa land i Global innovation index, sysselsättningsgraden har slagit all-time high, arbetslösheten ligger på drygt 6 procent och BNP beräknas i år växa med cirka 3 procent. Det är högkonjunktur och bland utvecklade länder ser det makroekonomiska läget vid en första anblick särskilt gynnsamt ut i Sverige.

Samtidigt har den svenska ekonomin underliggande problem som ännu inte kommit upp till ytan. Problem som i en annalkande lågkonjunktur riskerar att syresättas. Som John Hassler, tidigare ordförande i Finanspolitiska rådet och professor vid Institutet för internationell ekonomi på Stockholms universitet, påpekat i år är svensk BNP per capita-utveckling exceptionellt låg. Den starka totala BNP-tillväxten är driven av befolkningsökning, men urvattnad per capita. Sedd per invånare är BNP-utvecklingen i stället svagast i EU, till och med svagare än brexithärjade Storbritannien…….

 

Läs hela debattartikeln på SvD Näringsliv här.

Följ oss för fler nyheter och tips

Vill du kontakta oss?

Har du frågor om våra program eller någon annan fundering? Vi har samlat alla kontaktuppgifter på en sida.

Kontakta oss     0470 - 78 50 00
Några av våra Partners
© 2019 FORTNOX AB