Svensk Handel utsåg för några veckor sedan mobillådan till årets julklapp, men jag vågar påstå att det snarare är tid som är årets gåva! Tid i januari mer specifikt. Den får nämligen vi som jobbar med ekonomi eller driver egen verksamhet. Eftersom Skatteverket ändrade redovisningen av kontrolluppgifterna till varje månad från och med 2019, mot tidigare en gång om året, så är januaris jobb faktiskt redan gjort.

Men visst kändes det konstigt att fylla i arbetsgivardeklarationen i januari i år, då regeln infördes? Helt plötsligt skulle det dit en massa namn  och personnummer och även om exempelvis program som Fortnox Lön såg till att rätt sak hamnade på rätt plats så var det ändå en omställning. Förändringar är ju oftast det, en omställning. För löner som redovisas manuellt tog det ytterligare en stund innan vanan satt. Men det finns något riktigt bra med det här – nu slipper du ju göra kontrolluppgifter i januari 2020! Tänk så mycket tid du sparar, inte undra på att det är årets julklapp.

Många är vi som har räknat löner på längden och tvären i januari varje år. Både konsulter, ekonomimedarbetare och företagare. Stämt av mot Skatteverkets sammanställningar och bokföringen. Sedan skriva ut, packa och skicka till alla berörda. Självklart arkivera till nästa år. Är det många anställda och flera bolag så är det minst sagt bråda tider. Det slipper vi nu! Det är faktiskt på tiden att vi får tillbaka en del av all den möda och besvär som vi lagt ner på framför allt administrationen. Flyttat papper hit och dit, prickat listor och kopierat maskiner varma. För att inte tala om den energi och det engagemang vi lägger ner på att tänka på deklarationer,  rapporter och månadsresultat! Det nu det händer – payback!

Jobbar du med eller driver ett företag som också generellt börjat arbeta mer digitalt under 2019? I så fall växer din julklapp med råge! Om företaget dessutom har bokslut per den 31 december, kommer du känna av det på riktigt. Tänk så smidigt att sammanställa underlag till konsulten med scannade leverantörsfakturor och digitala kundfakturor och automatiska in- och utbetalningsfiler från banken samt reskontralistor med betaldatum för uppföljning till revisorn. Och kvittona, de som kanske kan ha saknats ibland – de finns där redan! 


Frågan är bara vad du ska göra med din nya julklapp. Lite extra nyårsledig kanske och börja 2020 i den takt du själv vill? Eller hinna med det där du tänker på men inte blir av. En uppföljning, en prognos eller ett spännande kundmöte. Ta vara på tiden – den är värdefull!

Cecilia 

 

 

Om Cecilia Andersson: 

Cecilia Andersson

Att hitta sätt att underlätta vardagen för företag blev Cecilia Anderssons passion, när hon efter ekonomistudierna blev headhuntad av en av Sveriges största redovisnings- och revisionsbyråer – PwC (numera Aspia). När den första molnbaserade kundplattformen kom, fick hon vara med från allra första början. Redovisning och rådgivning var sedan Cecilias stora intresse i nästan 18 år, speciellt i rollen som auktoriserad redovisningskonsult. 2016 bytte Cecilia siffrorna mot bokstäver och frilansar numera som storyteller. Som krönikör på Fortnox blogg kombinerar hon sina roller och berättar om företagande, digitalisering, redovisning och allt däremellan förstås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips!


Genom att skicka in din e-post godkänner du användandet av dina personuppgifter enligt Fortnox Integritetsmeddelande.

Fortnox Företagsguide

Funderar du på att starta företag eller vill du ta ditt företag till nästa nivå?

Fortnox företagsguide

Kom igång med Fortnox

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?

Välj ditt paket

Vad tyckte du om den här sidan?

Relaterade artiklar

Fortnox + Agoy = komplett erbjudande till Sveriges...

Integrationer frigör redovisningsbyråns tid

Så jobbar du rätt i Digital byrå (guide)

“Jag jobbar inte med siffror längre. Jag jobbar me...

Coronapandemins påverkan på branschen

Våga vara säljande!