536
2019-07-10T09:12:52+02:00 2019-02-28T11:19:19+02:00 Digitalisering Fortnox Fortnox Fortnox
Fortnox
Fortnox 2019 sv

Tryggt, enkelt och effektivt med e-faktura

Bild som illustrerar blogginlägg

Digitalisering | 28 februari, 2019

Som småföretagare kan det vara svårt att få ihop tiden och hinna med allt man vill göra. Ett litet kliv som kan göra skillnad är att börja skicka e-fakturor, det är enkelt, effektivt och tryggt, och dessutom mer miljövänligt. “Det finns en större säkerhet och trygghet i att den elektroniska filen kommer fram jämfört med en pappersfaktura”, säger Georgios Vasiliagos på Crediflow.

Vad är en e-faktura?

En e-faktura skickas direkt till din kunds affärssystem eller internetbank, beroende på om den kund du skickar till är ett företag eller en privatperson, fakturan skickas alltså inte via e-post. Din faktura registreras automatiskt och det enda du behöver göra är att godkänna den för betalning. Detta gör att du slipper skriva ut, frankera, eller lägga fakturorna på posten.

Spara in tid

Medvetenheten om e-faktura har ökat de senaste åren. Allt fler har börjat inse vilka bra vinster det ger, bland annat hur mycket tid man som småföretagare kan spara. Alla kan skicka och ta emot e-fakturor, det spelar ingen roll hur stort eller litet ditt företag är, eller hur ofta du skickar. Du kan göra det oavsett om det gäller 10 eller 200 fakturor om året.

– Det är väldigt tryggt, enkelt och effektivt för dig som småföretagare. Det finns en större säkerhet och trygghet i att den elektroniska filen kommer fram jämfört med en pappersfaktura, säger Georgios Vasiliagos på Crediflow.

”Det går så mycket snabbare”

Skickar du dina e-fakturor via Fortnox kommer du inte märka av processen bakom då allt är integrerat i systemet. Det enda du behöver göra är att klicka på ”skicka via e-faktura”, i Fortnox Fakturering, sedan sköter Fortnox allt i samarbete med Crediflow. Deras system gör det möjligt för dig som kund att skicka iväg och ta emot e-fakturor.

– Det gynnar alla parter att skicka elektroniska fakturor, eftersom det går så mycket snabbare än att skicka pappersfakturor. Du och mottagaren slipper flera steg i fakturaprocessen, och du kommer därmed få mer tid över till annat.

Ny lag ställer större krav

Den 1 april 2019 träder en ny lag i kraft som innebär att du enbart ska skicka e-fakturor till offentlig sektor. Om du levererar till offentlig sektor är det därför ännu viktigare att du har koll på hur e-fakturor fungerar, och att du ser till att du kan skicka elektroniskt. Vill du veta mer om det nya lagkravet kan du läsa mer om det här.

– Det är bra att det nya lagkravet kommer nu, fler måste börja skicka e-fakturor istället för pappersfakturor. Om vi jämför med Norge och Danmark har de kommit mycket längre än oss i Sverige. Det är dags att vi också blir bättre på att skicka fakturor elektroniskt, bland annat ur ett miljöperspektiv, säger Georgios.

Dina e-fakturor måste även följa den europeiska standarden Peppol (Pan-European Public Procurment On-Line) om det inte finns något annat avtalat. Det är ett standardiserat sätt för att utbyta elektroniska dokument på, med syfte att göra e-handel och e-upphandlingar enklare.

– En standard för vad som gäller, och som du kan följa när du skickar iväg elektroniska dokument är väldigt bra. Det bestämda formatet kommer underlätta väldigt mycket för dig.

Georgios Vasiliagos på Crediflow

Georgios Vasiliagos, Kontorschef på Crediflow

 

Följ oss för fler nyheter och tips
Är du intresserad av Fortnox?
Läs mer om hur Fortnox behandlar personlig information här.

Läs vidare

Digitalisering | 04 feb, 2019

Obligatorisk e-faktura till offentlig sektor

Levererar du till offentlig sektor? Då är det ett krav att du skickar elektroniska fakturor från och...

Digitalisering | 22 jan, 2019

Marknadsföring du bör satsa på 2019

Det blir allt viktigare för företag att jobba med digital marknadsföring, för att synas och sticka u...

Digitalisering | 06 maj, 2019

Integrationer frigör redovisningsbyråns tid

De redovisningsbyråer som inte följer med på den digitala resan utan fortsätter ”stansa” kommer få d...