Påverkas ditt företag av 24-månadersregeln för inhyrd personal?
Vad innebär uthyrningslagen?
Uthyrningslagen, eller lagen om uthyrning av arbetstagare, finns till för att skydda arbetstagare som hyrs ut av bemanningsföretag . Lagen innehåller bland annat skyddsregler, informationsskyldighet och visselblåsarskydd. Syftet är att personen inte ska hamna i en sämre position än personer som är anställda direkt av företaget.
Nu får 24-månadersregeln effekt
I oktober 2024 har det gått två år sedan 24-månadersregeln trädde i kraft. Regeln innebär att företag som hyrt in en arbetstagare från ett bemanningsföretag i sammanlagt mer än 24 månader (under en period på 36 månader) måste erbjuda personen en tillsvidareanställning . Om företaget inte kan eller vill erbjuda en tillsvidareanställning måste företaget betala en ersättning på två månadslöner till arbetstagaren.
Regeln togs fram i samband med LAS-reformen (lagen om anställningsskydd ) och det är först nu som den kan ge effekt.
Vilka omfattas av 24-månadersregeln?
24-månadersregeln omfattas bland annat av personer som har ett bemanningsuppdrag och hyrs in för att fylla en vakans hos ett företag. Lagen gäller dock inte samtliga arbetstagare som hyrs in av ett företag. Det görs en bedömning i varje enskilt fall. Nedan är några som omfattas av 24-månadersregeln:
Företag som hyr in arbetstagare från bemanningsföretag för att utföra arbete under sin kontroll och ledning.
Företag som har arbetstagare som anställda i syfte att hyra ut till företag för att arbeta under det inhyrande företagets kontroll och ledning.
Alla som har en anställning hos ett bemanningsföretag i syfte att hyras ut till ett företag för att arbeta under företagets kontroll och ledning.
Vad gäller om mitt företag omfattas av 24-månadersregeln?
Det är du som inhyrande företag som ansvarar för att gränsen på 24 månader inte överskrids. Ibland kan det vara svårt att bedöma om lagen gäller eller inte – speciellt om du inte har koll på arbetstagarens anställning. Därför är det viktigt att du håller koll på och lagrar information om arbetstagarens sammanlagda tid på ditt företag – oavsett om arbetstagaren har gått via olika bemanningsföretag . Om din arbetstagare omfattas av 24-månadersregeln har du två alternativ:
Erbjud en tillsvidareanställning
Du kan välja att erbjuda den inhyrda arbetstagaren en tillsvidareanställning. Om arbetstagaren då tackar nej till erbjudandet kan uppdraget fortsätta som tidigare. Skulle arbetstagaren tacka ja till erbjudandet stoppas personens anställning hos bemanningsföretaget samma dag som tillsvidareanställningen startar på ditt företag.
Ersätt arbetstagaren
Ditt andra alternativ är att ersätta arbetstagaren med två aktuella månadslöner. Det vill säga den månadslön som arbetstagaren får av sin arbetsgivare. När du har betalat ersättningen kan uppdraget fortsätta som tidigare.
Oavsett om du väljer att erbjuda en tillsvidareanställning eller om du ersätter arbetstagaren så ska beskedet ges senast en månad efter att tidsgränsen överskridit. Om du bryter mot dina skyldigheter kan du bli allmänt och ekonomiskt skadeståndsskyldig.
Vad gäller för konsulter?
Ett konsultuppdrag omfattas i regel inte av 24-månadersregeln. Konsulter hyrs vanligtvis in för att leverera en specifik tjänst. Arbetet kan sträcka sig över lång tid och konsulten kan befinna sig ute hos företaget, men det är inte en uthyrning i lagens mening. Till skillnad från bemanningsföretag, där syftet är att hyra ut arbetstagare till företag under deras kontroll och ledning. Men se alltid till att avtalet tydliggör om det handlar om ett konsultuppdrag eller en inhyrning av arbetskraft.
Andra verksamheter som inte omfattas av 24-månadersregeln
Bortsett från konsulter finns det andra verksamheter som i regel inte omfattas av 24-månadersregeln:
Rekryterings- och entreprenadverksamhet
Utlåning av arbetstagare
Arbetstagare med särskilt anställningsstöd
Tips till dig som ska hyra in eller är inhyrande företag idag
Funderar du på att hyra in personal eller har du redan kollegor som är inhyrda från ett bemanningsföretag? Då har vi en lista på saker som är värda att fundera över.
Kolla upp om personen omfattas av 24-månadersregeln
Dokumentera start- och slutdatum
För en dialog med personen och bemanningsföretaget
Håll dig uppdaterad om kraven och hur de kan påverka din verksamhet
Dokumentera start- och slutdatum för inhyrd personal
För en dialog med personen och bemanningsföretaget
Definiera uppdragets omfattning och krav innan du hyr in personen
Är det ett tidsbegränsat uppdrag? Se till att det finns med i avtalet då
Mer om att driva företag
Som företagare finns det en hel del att hålla reda på. Vi har sammanställt en guide – allt om att driva företag. Här hittar du svar på vanliga frågor och tips som gör din vardag enklare.