Skatter & moms|Bokföring

Publicerad: 18 november 2019|Senast uppdaterad: 5 juli 2022

Allt du behöver veta om momsdeklaration

Pengar som symboliserar momsen som ska deklareras
Moms är en konsumtionsskatt som alla momspliktiga näringsverksamheter måste redovisa till Skatteverket i en momsdeklaration. Här förklarar vi hur du redovisar den och vad som påverkar hur ofta den ska redovisas.

Vad är moms?

Moms (mervärdeskatt) är en konsumtionsskatt på din försäljning och dina inköp som du som har ett momspliktigt företag måste redovisa till Skatteverket. I de flesta fall är momsen 25 procent, men det finns också momssatser på 12 respektive 6 procent, samt varor och tjänster som är momsfria. Momssatsen styrs alltså av vilken typ av vara eller tjänst du säljer eller köper. Momsen ska alltid finnas angiven på kvittot eller fakturan, i både kronor och procent. Läs vår guide om skatter och moms  om du vill lära dig mer till exempel momssatser, olika typer av moms, och vad som gäller om du till exempel säljer varor eller tjänster till utlandet.

Vad är skillnaden på utgående och ingående moms?

Enkelt förklarat är utgående moms skatt på din försäljning och ingående moms är skatt på dina inköp. Detta redovisar du till Skatteverket via en momsdeklaration. Mellanskillnaden mellan utgående och ingående moms avgör om du ska betala eller få tillbaka momspengar. Om den utgående momsen för den aktuella perioden är större än den ingående momsen, ska du betala till Skatteverket, och vice versa.

Vad är momsdeklaration?

Momsdeklaration är den rapportering av din utgående och ingående moms som du med jämna mellanrum lämnar in till Skatteverket. För att veta vilka uppgifter du ska redovisa ska du i din bokföring hålla koll på:

  • Din försäljning

  • Momsen på din försäljning (utgående moms)

  • Momsen på dina inköp (ingående moms)

I samband med att du skickar in din momsdeklaration ska du också betala in momsen.

Deklarera momsen årsvis, kvartalsvis eller månadsvis – detta avgör

Momsen kan redovisas olika ofta beroende på omsättningen i ditt företag och hur du valt att registrera dig för momsdeklaration (förutsatt att din omsättning tillåter dig att välja). Momsen kan antingen redovisas årsvis, kvartalsvis eller månadsvis. Detta gäller för de olika intervallerna:

  • Ett mindre företag med en omsättning på högst 1 miljon kronor per år kan välja att deklarera momsen antingen årsvis, kvartalsvis eller månadsvis.

  • Ett företag med en beräknad omsättning på 1–40 miljoner kronor per år kan välja att deklarera momsen kvartalsvis eller månadsvis.

  • Ett större företag med en omsättning över 40 miljoner kronor per år ska deklarera momsen en gång per månad.

Är du osäker när du ska redovisa ditt företags moms? Gå in på Skatteverket för att se när du ska redovisa .

Så gör du en momsdeklaration

Först skapar du en momsrapport för den momsperiod (ett år, ett kvartal eller en månad) du har i ditt företag. När du har skapat momsrapporten godkänner och bokför du den. Därefter sparar du rapporten som en eSKD-fil som du sedan laddar upp och skickar in till Skatteverket via e-tjänsten Lämna momsdeklaration .

Så gör du en momsrapport i Fortnox

Känner du dig osäker på hur du fixar inställningarna till din momsrapport? I Fortnox hjälper programmet dig så att det du bokfört hamnar på rätt rad i deklarationen tack vare att bokföringskontona är märkta med momskoder. På så sätt slipper du mycket manuellt arbete.


 

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.