Så gör du för att starta företag som frisör


Fortnox AB Fortnox AB Fortnox AB
Fortnox AB
fortnox_logo_black.jpg
Fortnox AB 2021 sv

Kort om branschen

Att vara frisör är ett kreativt och socialt yrke, där du möter och behandlar mängder av människor dagligen. I en värld som blir allt mer digitaliserad är frisöryrket fortfarande förhållandevis traditionellt.

Illustration av sax, kam och hårprodukter som symboliserar frisör

Wiveka Gillow, marknadschef på branschorganisationen Frisörföretagarna, berättar:
Bild på Wiveka Gillow
– Det kommer alltid finnas ett behov av frisörer. Det är en tjänst som en dator inte kan göra. Inom frisörbranschen i Sverige finns möjligheten att hyra stol på en salong. Fördelen är att du kan välja dina tider och vara flexibel, vilket många uppskattar.

Många frisörer fortsätter att utbilda sig inom ledarskap, ekonomi och marknadsföring. Man kan också ställa upp i tävlingar och komma vidare i karriären.

Inriktningar

 • Frisör

 • Barberare

 • Perukmakeri

 • Stylist

Andra yrken på samma tema:

 • Hudterapeut

 • Manikyrist

 • Nagelterapeut

 • Makeupartist

Vad krävs för att starta?

För att arbeta som behörig frisör krävs grundutbildning och en färdigutbildning som avslutas med gesällprov. Färdigutbildningen är en praktisk yrkesutövning i 1,5 till 2 år.

Fragor_och_svar-190x179.png

Material, inventarier och lokaler

Viktigast av allt är att du har en välutrustad lokal där du kan bedriva din verksamhet. Det är vanligt att man hyr in sig hos en befintlig frisörsalong om man inte har kapital nog eller möjlighet att ha en hel lokal för sig själv.

Arbetsmiljöverket har föreskrifter om lokaler, belysning, golv, kundstol, arbetsstol och arbetsutrymme. Det finns även regler för kemiska preparat och hur man hanterar dem. Allt farligt avfall som slängs måste enligt Avfallslagen antecknas och det ska finnas personalliggare över vilka som är verksamma i din lokal och när.

– Många lägger ner tid och pengar på att rena luften för att skapa en hållbar arbetsmiljö i salongen, säger Wiveka Gillow. Kommunernas miljöförvaltning gör årliga kontroller för att se att allt är rätt dokumenterat.

Ekonomi och juridik

Har du inte tillgång till rätt material till en början är det lätt att kostnaderna sticker iväg. Det finns möjlighet att ta in externa finansiella medel genom exempelvis banklån för att komma igång och kunna investera i verksamheten. Ett tips är även att ta kontakt med Almi eller Nyföretagarcentrum i uppstartsfasen.

Glöm heller inte bort försäkringen – många småföretagare saknar ett fullgott försäkringsskydd. Teckna en företagsförsäkring och eventuellt ett medlemskap i en a-kassa. Se också över din sjukförsäkring, som täcker inkomstbortfall vid eventuell sjukfrånvaro.

Branschorganisationen Frisörföretagarna uppmanar dig att teckna en hyrstolsförsäkring eller salongsförsäkring.

Programvara

I samband med företagets första affärshändelse träder bokföringsplikten i kraft, vilket innebär att du behöver någon form av programvara för din ekonomi. Eftersom du med största sannolikhet även kommer att ha ett kassasystem så väljer du med fördel ett bokföringsprogram som går att integrera med kassasystemet.

Fortnox är Sveriges mest valda ekonomiprogram online, och gör det både enkelt och roligt för dig att hantera företagets administration.

Vi bjuder dig som startar nytt företag på programavgiften de första sex månaderna. Gäller nystartade företag som startats under de senaste tre månaderna, räknat från beställningstillfället.

Testa Fortnox gratis i sex månader

Marknadsföring

Om du är anställd som frisör och sedan startar eget finns det begränsningar i hur du får marknadsföra dig gentemot tidigare kunder. Alla medlemmar i Frisörföretagarna är med i Frisörsök utan kostnad.

Marknadsföring kan ske i olika kanaler så som sociala medier, tidningar eller på webben. Var noga med att identifiera din målgrupp, det vill säga vilka du huvudsakligen önskar sälja till, för att bli mer pricksäker i marknadsföringen. Vissa målgrupper, till exempel unga, kanske är mer mottagliga för marknadsföring via sociala medier, medan ett äldre klientel kanske främst tar del av marknadsföring i mer klassiska kanaler.

En bra marknadsplan gör det enklare att marknadsföra företagets verksamhet och att följa upp resultaten. I Fortnox blogg har vi sammanställt en guide om hur du snabbt och enkelt gör en proffsig marknadsplan.

Frisörföretagarna tipsar om hur du når dina kunder genom webb och sociala medier:

 • Bli känd för att vara bra på din sak.
 • Testa dig fram om vad som fungerar för dina följare. Gör mer av det som fungerar bra.
 • Ta riktigt bra före och efter-bilder.
 • Hashtagga lokalt.
 • Ha en bra hemsida och erbjud online-bokning.
 • Se till att synas på Google My Business med kommentarer och rating. Håll koll på vad som skrivs.
 • Lokal sökmotoroptimering är viktigt.

Ska du anställa?

Om du har behov av att anställa personal finns det en hel del att tänka på. I vår företagsguide om lön och löneadministration har vi samlat allt du behöver veta om att anställa. Glöm inte att anmäla till Skatteverket att företaget är arbetsgivare.

Praktisk guide - så startar du

Vi vet att det kan vara mycket att tänka på när man befinner sig i uppstartsfasen av sitt nya företag. I vår företagsguide har vi därför sammanställt information om allt du behöver veta när du startar företag – steg för steg, från start till mål.

Fortnox_foretagsguide-190x179.png

Rekommenderad företagsform

Vanligaste bolagsformerna för en frisörsalong är enskild firma och aktiebolag. Om du anställer och när företaget är din huvudsakliga inkomstkälla är det ofta fördelaktigt att driva företaget som ett aktiebolag. I och med att ett aktiebolag är en juridisk person blir du inte personligt ansvarig för företagets ekonomiska åtaganden, vilket är en fördel. Läs mer om aktiebolag här. Har du inte startkapital nog går det också alldeles utmärkt att starta företaget som en enskild firma.

Vi guidar dig – steg för steg

Ta hjälp av en branschorganisation

Som egenföretagare kan det vara skönt att ha en branschorganisation i ryggen. De kan bland annat hjälpa dig med stöd i olika frågor och du får tillgång till ett nätverk med värdefulla kontakter. Följ länkarna nedan för att kika runt bland olika organisationer:

Branschorganisationer-190x179.png

Nystartad? Testa Fortnox gratis!

Nyligen startat ditt företag? Vi ger dig en extra skjuts i uppstarten! För dig som startat företag de senaste tre månaderna bjuder vi på programavgiften för valfritt paket det första halvåret. Enkelt att komma igång med fri support och fria webbutbildningar.

Raket som symboliserar start av företag
 • Enkelt att komma igång.

 • Sveriges mest använda molnbaserade ekonomiprogram.

 • Fri support och fria webbutbildningar.

 • 400+ färdiga kopplingar till andra system.

 • Kopplingar till banker och myndigheter.

Gäller nystartade företag som startats under de senaste tre månaderna, räknat från beställningstillfället.

Vad tyckte du om den här sidan?