Starta Företag

Publicerad: 17 december 2021|Senast uppdaterad: 19 augusti 2022

Så gör du för att starta en intresseorganisation – sociala företag och kooperativ

Två personer som håller i pusselbitar
“De idéburna, kooperativa och sociala företagen blir allt fler”. Så beskriver Gordon Hahn, ordförande Coompanion Sverige, det aktuella läget i landet. Är du en av dem som är intresserad av att starta en intresseorganisation? Då har du hittat rätt! Vi hjälper dig som går i starta-tankar med bra saker att tänka på inför uppstarten.

Kort om branschen

Totalt finns cirka 16 000 intresseorganisationer i landet, enligt SCB. 6 000 av dem är politiska organisationer, yrkes- och branschorganisationer, fackförbund och religiösa samfund. Cirka 10 000 är idrottsföreningar, stödföreningar och liknande.

– Många framgångsrika företag startas kring en gemensam idé i syfte att stärka medlemmarna och/eller att förändra samhället, berättar Gordon Hahn, ordförande Coompanion Sverige. Det startas också allt fler företag inom delningsekonomin, den cirkulära ekonomin och gig-ekonomin.

Exempel på verksamheter

  • Bilpool

  • Taxi- och åkeriverksamhet

  • Driva en lanthandel eller annan service

  • Jobba journalistisk, artistiskt eller kulturellt i grupp

  • Erbjuda vård och omsorg

  • Odla och sälja närodlat och närproducerat

  • Ordna arbetsintegrering

  • Bredbandsföreningar

  • Föräldra-, brukar- eller personalkooperativa skolor, förskolor och äldreboende

  • Intraprenad i kommunerna för exempelvis städtjänster

  • Kända (stora) ekonomiska föreningar är Praktikertjänst och Coop.

Starta eget företag

Vad krävs för att starta?

Vi tipsar tillsammans med Gordon Hahn, Coompanion Sverige, om viktiga saker att tänka på inom olika områden för dig som funderar på att starta eller har startat en intresseorganisation.

Material, inventarier och lokaler

– Det beror helt på vilken verksamhet du startar, säger Gordon Hahn. Det kan vara allt från en bärbar dator till en hel gård, en förskola eller något annat.

Undersök vad som behövs inom just ditt område.

Ekonomi och juridik

Startar du din intresseorganisation som en ekonomisk förening  behövs inget startkapital. Se till att ni har tillräckligt med pengar för att komma igång med er verksamhet. Ett tips är att kontakta Almi  eller Nyföretagarcentrum  i uppstartsfasen – de kan ofta hjälpa till med rådgivning kring företagande och finansiering.

Som egenföretagare har du ofta inte samma ekonomiska trygghet som en anställd, varpå det är viktigt att teckna en företagsförsäkring och eventuellt ett medlemskap i en a-kassa. Se också över din sjukförsäkring, som täcker inkomstbortfall vid eventuell sjukfrånvaro. Det är nämligen vanligt att företagare saknar ett fullgott försäkringsskydd.

Ett tips är att ta hjälp av Coompanion i starten – det ökar chanserna att ditt företag överlever på lång sikt.

Marknadsföring

– Det är alltid viktigt att känna sin målgrupp, nätverka och ha en hemsida, tipsar Gordon Hahn. Försök att synas på Google-sökningar och ha en närvaro i sociala medier.

En bra marknadsplan gör det enklare att marknadsföra företagets verksamhet och att följa upp resultaten. I Fortnox blogg har vi sammanställt en guide om hur du snabbt och enkelt gör en proffsig marknadsplan.

Ska du anställa?

Om du har behov av att anställa personal finns det en hel del att tänka på. I vår företagsguide om lön och löneadministration  har vi samlat allt du behöver veta om att anställa. Glöm inte att anmäla till Skatteverket att företaget är arbetsgivare. Med ett bra löneprogram  behöver du inte vara någon expert för att hantera löner – lagar och regler är ofta inlagda och hålls uppdaterade direkt inne i programmet.

Programvara

Även intresseorganisationer är bokföringsskyldiga, förutsatt att de bedriver näringsverksamhet.

Fortnox är Sveriges mest valda ekonomiprogram online, och gör det både enkelt och roligt för dig att hantera företagets administration.

Vi bjuder dig som startar nytt företag på programavgiften de första sex månaderna. Gäller nystartade företag som startats under de senaste tre månaderna, räknat från beställningstillfället.

Praktisk guide – så startar du

Vi vet att det kan vara mycket att tänka på när man befinner sig i uppstartsfasen av sitt nya företag. I vår företagsguide har vi därför sammanställt information om allt du behöver veta när du startar företag – steg för steg, från start till mål.

Rekommenderad företagsform

Ekonomisk förening är ofta ett bra alternativ. Du blir inte personligt juridiskt ansvarig för ekonomin, det finns en tydlig bolagslagstiftning som inte är öppen för tolkning och det för ner ägandet till dem som verksamheten faktiskt berör.

Andra alternativ kan vara att driva aktiebolag med begränsad vinstdelning, driva en stiftelse eller en ideell förening med ett helägt dotterbolag som i sin tur är ett aktiebolag.

Vi guidar dig – steg för steg

På följande sidor har vi samlat all nödvändig information som krävs för att starta företag.

Hjälp finns att få

Ta hjälp av en branschorganisation

Som egenföretagare kan det vara skönt att ha en branschorganisation i ryggen. De kan bland annat hjälpa dig med stöd i olika frågor och du får tillgång till ett nätverk med värdefulla kontakter.

Nystartad? Testa Fortnox gratis!

Nyligen startat ditt företag? Vi ger dig en extra skjuts i uppstarten! För dig som startat företag de senaste tre månaderna bjuder vi på programavgiften för valfritt paket det första halvåret. Enkelt att komma igång med fri support och fria webbutbildningar.

  • Enkelt att komma igång.

  • Sveriges mest använda molnbaserade ekonomiprogram.

  • Fri support och fria webbutbildningar.

  • 400+ färdiga kopplingar till andra system.

  • Kopplingar till banker och myndigheter.

Gäller nystartade företag som startats under de senaste tre månaderna, räknat från beställningstillfället.

Testa gratis i sex månader

Kom igång nu

Relaterade artiklar

En kvinna som sitter vid en dator
Fakturering|Skatter & moms|Starta Företag

Publicerad: 24 maj 2022|Senast uppdaterad: 14 februari 2024

Allt om F-skatt [Guide]

F-skattsedel innebär att den som bedriver en näringsverksamhet själv ansvarar för att betala in skatter och sociala avgifter. Men måste alla ha F-skatt – eller...

Starta företag

Det finns många uppenbara fördelar med att starta eget och vara egenföretagare – inte minst att du är din egen chef och får jobba med något du valt själv. Samtidigt ska man inte skönmåla småföretagarlivet, som kan vara nog så tufft – särskilt när du kämpar för att komma igång. Målet med företagande är ofta individuellt. Vissa anser kanske att lycka är att kunna dra sig tillbaka och leva resten av livet som ekonomiskt oberoende efter en kortare tids hårt arbete. Andra ser skapandet i sig, alltså att driva och utveckla ett framgångsrikt företag, som vägen till lycka.

Så startar du en ideell förening

Har du länge drömt om att starta näringsverksamhet som verkar för medlemmarnas intressen eller rättigheter? Har du något du brinner för lite extra som du vill

Så startar du en e-handel

Två av tre personer handlar på internet under en genomsnittlig månad. Om ditt företag finns på nätet och har en e-handel, kan du fånga kunder som annars inte

Så söker du starta eget-bidrag

Starta eget-bidrag är ett stöd som Arbetsförmedlingen kan bevilja till arbetssökande som vill – och bedöms kunna – starta och driva ett eget företag. Men vad

Så startar du ett holdingbolag

Har du någon gång funderat på att starta ett moderbolag som inte bedriver någon verksamhet, men som har ett rörelsedrivande dotterbolag? Ett sådant bolag

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.