Så gör du för att starta en intresseorganisation – sociala företag och kooperativ


Fortnox AB Fortnox AB Fortnox AB
Fortnox AB
fortnox_logo_black.jpg
Fortnox AB 2021 sv

Kort om branschen

Totalt finns cirka 16 000 intresseorganisationer i landet, enligt SCB. 6 000 av dem är politiska organisationer, yrkes- och branschorganisationer, fackförbund och religiösa samfund. Cirka 10 000 är idrottsföreningar, stödföreningar och liknande.

Intresseorganisation.png

– Många framgångsrika företag startas kring en gemensam idé i syfte att stärka medlemmarna och/eller att förändra samhället, berättar Gordon Hahn, ordförande Coompanion Sverige. Det startas också allt fler företag inom delningsekonomin, den cirkulära ekonomin och gig-ekonomin.

Exempel på verksamheter

 • Bilpool

 • Taxi- och åkeriverksamhet

 • Driva en lanthandel eller annan service

 • Jobba journalistisk, artistiskt eller kulturellt i grupp

 • Erbjuda vård och omsorg

 • Odla och sälja närodlat och närproducerat

 • Ordna arbetsintegrering

 • Bredbandsföreningar

 • Föräldra-, brukar- eller personalkooperativa skolor, förskolor och äldreboende

 • Intraprenad i kommunerna för exempelvis städtjänster

 • Kända (stora) ekonomiska föreningar är Praktikertjänst och Coop.

Vad krävs för att starta?

Vi tipsar tillsammans med Gordon Hahn, Coompanion Sverige, om viktiga saker att tänka på inom olika områden för dig som funderar på att starta eller har startat en intresseorganisation.

Fragor_och_svar-190x179.png

Material, inventarier och lokaler

– Det beror helt på vilken verksamhet du startar, säger Gordon Hahn. Det kan vara allt från en bärbar dator till en hel gård, en förskola eller något annat.

Undersök vad som behövs inom just ditt område.

Ekonomi och juridik

Startar du din intresseorganisation som en ekonomisk förening behövs inget startkapital. Se till att ni har tillräckligt med pengar för att komma igång med er verksamhet. Ett tips är att kontakta Almi eller Nyföretagarcentrum i uppstartsfasen – de kan ofta hjälpa till med rådgivning kring företagande och finansiering.

Som egenföretagare har du ofta inte samma ekonomiska trygghet som en anställd, varpå det är viktigt att teckna en företagsförsäkring och eventuellt ett medlemskap i en a-kassa. Se också över din sjukförsäkring, som täcker inkomstbortfall vid eventuell sjukfrånvaro. Det är nämligen vanligt att företagare saknar ett fullgott försäkringsskydd.

Ett tips är att ta hjälp av Coompanion i starten – det ökar chanserna att ditt företag överlever på lång sikt.

Marknadsföring

– Det är alltid viktigt att känna sin målgrupp, nätverka och ha en hemsida, tipsar Gordon Hahn. Försök att synas på Google-sökningar och ha en närvaro i sociala medier.

En bra marknadsplan gör det enklare att marknadsföra företagets verksamhet och att följa upp resultaten. I Fortnox blogg har vi sammanställt en guide om hur du snabbt och enkelt gör en proffsig marknadsplan.

Ska du anställa?

Om du har behov av att anställa personal finns det en hel del att tänka på. I vår företagsguide om lön och löneadministration har vi samlat allt du behöver veta om att anställa. Glöm inte att anmäla till Skatteverket att företaget är arbetsgivare. Med ett bra löneprogram behöver du inte vara någon expert för att hantera löner – lagar och regler är ofta inlagda och hålls uppdaterade direkt inne i programmet.

Programvara

Även intresseorganisationer är bokföringsskyldiga, förutsatt att de bedriver näringsverksamhet.

Fortnox är Sveriges mest valda ekonomiprogram online, och gör det både enkelt och roligt för dig att hantera företagets administration.

Vi bjuder dig som startar nytt företag på programavgiften de första sex månaderna. Gäller nystartade företag som startats under de senaste tre månaderna, räknat från beställningstillfället.

Testa Fortnox gratis i sex månader

Praktisk guide - så startar du

Vi vet att det kan vara mycket att tänka på när man befinner sig i uppstartsfasen av sitt nya företag. I vår företagsguide har vi därför sammanställt information om allt du behöver veta när du startar företag – steg för steg, från start till mål.

Fortnox_foretagsguide-190x179.png

Rekommenderad företagsform

Ekonomisk förening är ofta ett bra alternativ. Du blir inte personligt juridiskt ansvarig för ekonomin, det finns en tydlig bolagslagstiftning som inte är öppen för tolkning och det för ner ägandet till dem som verksamheten faktiskt berör.

Andra alternativ kan vara att driva aktiebolag med begränsad vinstdelning, driva en stiftelse eller en ideell förening med ett helägt dotterbolag som i sin tur är ett aktiebolag.

Vi guidar dig – steg för steg

 • Så gör du för att starta ekonomisk förening
 • Så gör du för att starta aktiebolag
 • Allmän information om att starta företag
 • Ta hjälp av en branschorganisation

  Som egenföretagare kan det vara skönt att ha en branschorganisation i ryggen. De kan bland annat hjälpa dig med stöd i olika frågor och du får tillgång till ett nätverk med värdefulla kontakter.

  Branschorganisationer-190x179.png

  Nystartad? Testa Fortnox gratis!

  Nyligen startat ditt företag? Vi ger dig en extra skjuts i uppstarten! För dig som startat företag de senaste tre månaderna bjuder vi på programavgiften för valfritt paket det första halvåret. Enkelt att komma igång med fri support och fria webbutbildningar.

  Raket som symboliserar start av företag
  • Enkelt att komma igång.

  • Sveriges mest använda molnbaserade ekonomiprogram.

  • Fri support och fria webbutbildningar.

  • 400+ färdiga kopplingar till andra system.

  • Kopplingar till banker och myndigheter.

  Gäller nystartade företag som startats under de senaste tre månaderna, räknat från beställningstillfället.

  Vad tyckte du om den här sidan?