Så gör du för att starta företag inom transportbranschen


Fortnox AB Fortnox AB Fortnox AB
Fortnox AB
fortnox_logo_black.jpg
Fortnox AB 2021 sv

Kort om branschen

Att arbeta inom transport är ett spännande yrke, där du kommer i kontakt med mycket människor. Det finns många olika inriktningar att välja beroende på var du har ditt intresse och din kompetens.

Illustration med lastbil, båt, flyg och last som symboliserar transport

– Det är en bred bransch där det är en fördel att hitta en egen nisch, säger Andreas Lönnquist, VD på Billafrakt som utför specialtransporter, maskintransporter, projekt- och speditionsuppdrag.

Branschen står även inför ett spännande skifte, där du får vara del av en förändringsprocess.
Bild på Andreas Lönnquist
– Transportbranschen kommer antagligen att gå igenom en del större förändringar med tanke på klimatfrågan. Det kan finnas både för- och nackdelar med det, säger Andreas. Branschen står också inför ett generationsskifte, vilket är en fördel om du ska köpa ett befintligt företag.

Många som startar eget i transportbranschen köper en befintlig bil som redan har uppdrag. För att lyckas gäller det att hitta en nisch och satsa på service och kvalité.

– Fördelen med transportbranschen är att du skapar dina egna dagar. Det blir väldigt varierat, säger Andreas Lönnquist.

Inriktningar

 • Åkeri – Äger bilar som huvudsyssla och har en eller ett fåtal uppdragsgivare. Ungefär hälften av Sveriges åkerier är enbilsåkare som är anslutna till en lastbilcentral eller ett förmedlingsföretag.

 • Transportfirma – Kan ha egna fordon men fokuserar på att utföra tjänsten och lånar ofta in fordon och chaufför.

 • Lastbilcentraler (LBC) – Hjälper åkerier med försäljning och administration. Åkerier kan ansluta sig.

 • Transportförmedlingsföretag – Sluter avtal med köpare av transporttjänster. Anlitar åkerier som utför transporterna via transportörsavtal. Transportförmedlingsföretagens affärsidé är att minska transportkostnaderna genom att samlasta gods. De har ett stort nätverk av kunder och åkerier och kan därför erbjuda kompletta transporttjänster och i många fall även logistik i form av lagerhantering och distribution.

Fler exempel:

 • Budfirma

 • Taxi och specialtaxi för viss målgrupp

 • Samåkningsservice

 • Återvinningsbranschen

 • Containertrannsporter

 • Byggvaror till kund

 • Entreprenadtransporter – grusbilar

 • Flyttransporter

 • Dagligvarutransporter

 • Nischat mot vissa producenter, exempelvis närodlat

Vad krävs för att starta?

Det är bra att veta innan vilken typ av kunder du vill ha och vilka varor du ska frakta eftersom varje typ av gods har sina krav. Undersök noga var behoven finns i branschen innan du bestämmer dig för att starta eget.

Fragor_och_svar-190x179.png

Nedan listar vi tillsammans med Andreas Lönnquist, VD på Billafrakt som utför specialtransporter, maskintransporter, projekt- och speditionsuppdrag, ett antal tips inom olika områden för dig som planerar att starta eget.

Material, inventarier och lokaler

Framför allt behöver du ett fordon till din verksamhet. Här finns pengar att spara genom att köpa begagnat.

– En begagnad bil kostar runt en miljon, säger Andreas Lönnquist. Ett nytt ekipage kostar 2-4 miljoner.

De flesta enmansföretagen i branschen har inget utpräglat kontor, utan är ofta mobila.

– Enbilsåkarna har ofta kontoret på fickan och lastbilen hemma på kvällen, uppger Andreas Lönnquist. Jobbar de åt någon så kan det finnas uppställningsyta vid deras lokaler.

Tillgång till ett verktyg och en yta där du kan underhålla och ta hand om ditt fordon är att föredra. Har du inte det redan idag kan det finnas möjlighet att hyra ett lämpligt ställe i närheten.

Ekonomi och juridik

Startkostnaderna i och med att du behöver ett fordon för att kunna bedriva din verksamhet är relativt höga. Det finns ofta möjlighet att ta in externa finansiella medel genom exempelvis banklån för att komma igång och kunna investera i verksamheten. Ett tips är även att ta kontakt med Almi eller Nyföretagarcentrum i uppstartsfasen.

Glöm heller inte bort försäkringen – det är vanligt att företagare saknar ett fullgott försäkringsskydd.

– Försäkra företaget, fordon, transport, rättsskydd och rörelseansvar, och dig själv, tipsar Andreas Lönnquist.

Det är också viktigt att hålla koll på avtal och tillstånd.

– För att bedriva godstransport behöver du trafiktillstånd. Sedan anmäler du fordonet i yrkesmässig trafik hos Transportstyrelsen. Transportbranschen är en av de mest reglerade branscherna så det finns många lagar och förordningar att lära sig.

Programvara

Utöver de eventuella system du använder i tjänsten behöver du ett bokförings- och faktureringsprogram så att du kan sköta din bokföring och ta betalt från dina kunder. Använd med fördel ett program som går att integrera med dina externa system, så du slipper att lägga onödig tid på att flytta över information mellan dem.

Fortnox är Sveriges mest valda ekonomiprogram online, och gör det både enkelt och roligt för dig att hantera hela företagets administration. Med vår integrationslicens kopplar du enkelt ihop systemet med både för- och eftersystem för sömlös överföring av data.

Vi bjuder dig som startar nytt företag på programavgiften de första sex månaderna. Gäller nystartade företag som startats under de senaste tre månaderna, räknat från beställningstillfället.

Testa Fortnox gratis i sex månader

Marknadsföring

Marknadsföring kan ske i olika kanaler så som sociala medier, tidningar eller på webben. Var noga med att identifiera din målgrupp, det vill säga vilka du huvudsakligen önskar sälja till, för att bli mer pricksäker i marknadsföringen. Vissa målgrupper, till exempel unga, kanske är mer mottagliga för marknadsföring via sociala medier, medan ett äldre klientel kanske främst tar del av marknadsföring i mer klassiska kanaler som dagstidningar.

– Hitta din målgrupp. Sätt upp en hemsida och ha en närvaro i sociala medier. Sätt upp skyltar och låt anställda bära företagets logga. Håll koll på vad konkurrenterna gör, säger Andreas Lönnquist.

En bra marknadsplan gör det enklare att marknadsföra företagets verksamhet och att följa upp resultaten. I Fortnox blogg har vi sammanställt en guide om hur du snabbt och enkelt gör en proffsig marknadsplan.

Ska du anställa?

Om du har behov av att anställa personal finns det en hel del att tänka på. I vår företagsguide om lön och löneadministration har vi samlat allt du behöver veta om att anställa. Glöm inte att anmäla till Skatteverket att företaget är arbetsgivare. Med ett bra löneprogram behöver du inte vara någon expert för att hantera löner – lagar och regler är ofta inlagda och hålls uppdaterade direkt inne i programmet.

Praktisk guide - så startar du

Vi vet att det kan vara mycket att tänka på när man befinner sig i uppstartsfasen av sitt nya företag. I vår företagsguide har vi därför sammanställt information om allt du behöver veta när du startar företag – steg för steg, från start till mål.

Fortnox_foretagsguide-190x179.png

Rekommenderad företagsform

Med anledning av det kapital du behöver satsa på bland annat fordon i samband med att du startar företaget är ofta aktiebolag att föredra.

– Aktiebolag rekommenderas även för enmansföretag på grund av investeringen. Däremot kan chaufförer starta en enskild firma och sälja tjänsten till någon som äger en bil.

I och med att ett aktiebolag är en juridisk person blir du inte personligt ansvarig för företagets ekonomiska åtaganden, vilket är en fördel.

Vi guidar dig – steg för steg

På följande sidor har vi samlat all nödvändig information som krävs för att starta företag.

Ta hjälp av en branschorganisation

Som egenföretagare kan det vara skönt att ha en branschorganisation i ryggen. De kan bland annat hjälpa dig med stöd i olika frågor och du får tillgång till ett nätverk med värdefulla kontakter. Nedan tipsar vi om branschorganisationer för dig i transportbranschen.

Branschorganisationer-190x179.png

Nystartad? Testa Fortnox gratis!

Nyligen startat ditt företag? Vi ger dig en extra skjuts i uppstarten! För dig som startat företag de senaste tre månaderna bjuder vi på programavgiften för valfritt paket det första halvåret. Enkelt att komma igång med fri support och fria webbutbildningar.

Raket som symboliserar start av företag
 • Enkelt att komma igång.

 • Sveriges mest använda molnbaserade ekonomiprogram.

 • Fri support och fria webbutbildningar.

 • 400+ färdiga kopplingar till andra system.

 • Kopplingar till banker och myndigheter.

Gäller nystartade företag som startats under de senaste tre månaderna, räknat från beställningstillfället.

Vad tyckte du om den här sidan?