986
2021-03-16T15:07:23+01:00 2021-03-16T10:05:23+01:00 Fortnox Fortnox Fortnox
Fortnox
fortnox_logo_black.jpg
Fortnox 2021 sv

AI-doktorn som trotsade döden

AI-doktor - jobbar han verkligen som det? Nä, det gör han inte. Men han ÄR filosofie doktor, inom AI, och han ansvarar för AI-lösningar på Fortnox. Så - Fortnox being Fortnox - från dag 1 på bolaget har han kallats “AI-doktorn”. Inte för att han har något emot det. Han gillar den informella Fortnoxkänslan. Det där unika, som inte går att sätta fingret på men som gör att du både kan vara seriös, resultatfokuserad - och ändå gapskratta med kollegorna. 

Hans jobb går ut på att få insikter från data och att använda dem till bra produkter och tjänster. Såhär: att inte bara gå på den där “känslan” – som bra verksamheter oftast har kring sina produkter och kunder – utan att kunna prova den känslan mot fakta. Rita en karta baserad verkligheten. Samtidigt hör det ihop – känslan måste finnas för att man ska komma på att rita kartan. Och den finns på Fortnox – hos massor av duktiga supportmedarbetare, säljare och andra som känner både produkter och kunder väl. Johan hjälper också till att bygga in smart teknik i produkterna som automatiserar olika steg. Sånt som användare tidigare varit tvungna att fixa manuellt. 

Han kom från akademin till Fortnox och det steget var ganska stort. I hans tidigare yrkesliv låg fokus på undervisning och att skriva ansökningar till finansiering av forskningsprojekt. Ansökningar som kunde ta lååång tid att få beviljade. Så startsträckan innan ett projekt startade kunde bli… lång. Johans passion har alltid legat i hur AI kan användas praktiskt för att lösa problem. Och på Fortnox fick han vara med och bygga riktiga produkter som riktiga människor kan använda för att lösa riktiga problem. Som den automatiserade bokföringen från kontoutdrag. Det gick på rekordtid att gå från idé till prototyp till produkt – och nu är den i kundernas händer. Det gör Johan glad. Det finns många företag som jobbar med att tillämpa AI. Men i Johans ögon stack Fortnox ut som ett bolag där det verkligen hände saker. 

Dit ville han. Så gärna att han trotsade döden. Eller – vänta nu. Det där låter som en mild överdrift. Ok, kanske lite. Men ändå. Kvällen innan hans slutinterjvu fick han en allergichock och låg inlagd på akuten. Det stoppade honom dock inte och en lojal hustru körde en halvsovande Johan dagen efter till Växjö. Intervjun gick uppenbarligen bra, trots att Johan var lite vimmelkantig. För här är han och har varit det i över ett år.  

Ett år som varit fantastiskt och roligt och framgångsrikt. Men också väldigt annorlunda. Lite trist att flytta till Växjö och bolaget med häftigaste kulturen och finaste arbetsmiljön – och sedan bara få jobba hemma. Nu ser han fram emot att pandemin ska släppa greppet så han får vara på plats i de fina lokalerna, träffa alla härliga kollegor och att dottern kan få besöka pappas jobb och “gunga och äta godis” som hon har berättat på förskolan att man gör där. Och fortsätta fixa de bästa AI-lösningarna för kunder och kollegor.

Läs vidare

Hon fick sitt livs chans – två gånger!

Med 6 roller i bakfickan axlar Karin ännu en

HockeyMackan säger (nästan bara) Ja

Hon lämnade Odessa och fick en stor familj på Fortnox

Nu får han utveckla det han själv hade velat ha

En golv-krasch väger lätt på Saras väg mot framtid

Lediga tjänster

Vill du också jobba på Sveriges ledande molnbaserade lösningar för ekonomi och administration för småföretagare?

Se våra lediga tjänster