• Fri support
  • 30 dagars öppet köp
  • Säkert i molnet

Hoppa över en generation

Publicerad den 22 januari 2010
Kategori VD-ord Jan

Mer än 90 procent av Sveriges företag arbetar fortfarande med sina administrativa program installerade på sin dator. Det har ju fungerat sedan många år tillbaka så varför ska det inte fungera i morgon också?


Man lär sig leva med programmens egenheter, med besväret med installation, uppdateringar och att sköta säkerhetskopieringen. Men de som startar nya företag – och det är fler än 50 000 som startades förra året – de ser förstås på framtiden utan att färgas av det gamla. De hoppar direkt på nästa generation av program, de webbaserade och inser att bekymren som jag nämnde ovan slipper man helt. Dessutom får man en massa nya fördelar som att flera kan arbeta samtidigt fast man är på helt olika platser, ja faktiskt var som helst i världen där man kommer åt internet.


Det är samma sak som händer i de länder som tidigare inte haft något egentligt ledningsnät för telefoni. Det finns idag ingen anledning att sätta upp telefonstolpar och dra en massa ledningar. Man går direkt på mobiltelefoni och därmed också mobil datakommunikation.


Våra konkurrenter med traditionella dataprogram ser nu hur vi som uppstickare får en växande andel av det som är framtiden. Webbaserat program kommer att bli helt dominerande inom några år; det finns många undersökningar som stöder det. Och det bästa betyg vi har fått är att några av Sveriges största och ledande revisions- och redovisningsbyråer har valt oss som samarbetspartner. Anledningarna är flera, men en av de viktigaste att byrån kan arbeta med vissa saker som bokföring och rådgivning, medan deras kund kan sköta trevliga saker som fakturering och genom en egen inloggning få en bra överblick av hur det går för företaget.


Du som har drivit företag länge och är inne i den gamla världen – hoppa gärna till nästa generation. Du kommer att upptäcka en helt ny värld av möjligheter!


Jan Älmeby, VD Fortnox AB

jan.almeby@fortnox.se