Aktuellt just nu
Fortnox AB Fortnox AB Fortnox AB
Fortnox AB
Fortnox AB 2020 sv

Småföretagare i fokus i regeringens nya krispaket

Tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter, rabatt på hyran för utsatta branscher, och statlig lånegaranti för små och medelstora företag. Det är några av insatserna i det nya krispaket som regeringen presenterade den 25 mars – denna gång med små och medelstora företag i fokus.

En tillfällig sänkning av arbetsgivaravgifterna kommer att föreslås under perioden 1 mars till 30 juni 2020, så att enbart ålderspensionsavgiften betalas. Nedsättningen föreslås gälla för upp till 30 anställda, och på den del av den anställdes lön som inte överstiger 25 000 kronor per månad. För att ge motsvarande lättnad till enskilda näringsidkare föreslås även en sänkning av egenavgifterna.

 

Läs hela artikeln

Ändra den debiterade preliminärskatten om vinsten minskar

Som företagare ger Skatteverket dig möjligheten att ändra din debiterade preliminärskatt om företaget drabbas ekonomiskt på grund av coronavirus-spridningen.

Preliminärskatten baseras på den summa som ditt företag antas tjäna in under det kommande året. I början av varje inkomstår går man igenom den förväntade inkomsten och möjligt överskott ska beräknas. Summan uppges sedan till Skatteverket, som räknar ut hur mycket preliminärskatt som ska betalas. Eftersom det är en uppskattning, kan du ändra den debiterade preliminärskatten om något oförutsett händer – när som helst under året, så ofta det behövs.

 

Läs hela artikeln

Regeringens krispaket – vad innebär det för dig som har anställda?

Regeringen har den 16 mars beslutat om ett krispaket för att mildra den ekonomiska effekt som coronaviruset har – och fortsatt kommer ha – på svenska företag och jobb. Vi har summerat vad paketet innebär, och hur de nya reglerna påverkar företagare som har anställda.

Regeringen har föreslagit att slopa karensavdraget från och med den 11 mars och en och en halv månad framåt. Från och med den 1 april har dock regeringen föreslagit att staten tar över hela sjuklöneansvaret för dag 1–14. Det är ännu inte bestämt hur detta ska hanteras rent praktiskt. Vi rekommenderar därför att ni hanterar det som vanligt i Fortnox Lön och går in och gör eventuella justeringar när det är klart hur det ska hanteras.

 

Läs hela artikeln