• Fri support
  • 30 dagars öppet köp
  • Säkert i molnet

Jag är välutbildad

Publicerad den 9 mars 2009
Kategori VD-ord Jan

Provokativ titel eller hur? Jag tänker på den gamla historien om det amerikanska företaget. Det kanske är en vandringsägen, men innebörden är ändå klar och mycket tänkvärd..


Ett stort företag i USA hade ett utvecklingsprojekt med en budget på flera miljoner dollar. Efter något år visade det sig att det här projektet inte alls blev så lyckat – ja, det var faktiskt en katastrof.


Styrelsen samlades för att diskutera det allvarliga läget. Några sade att den ansvarige skulle sparkas direkt. Styrelseordföranden var en klok person som kunde inse att det hela var ett avancerat projekt som redan från början hade inneboende stora risker. Argumentet som ordföranden framförde var helt enkelt den förnuftiga inställningen att varför ska man sparka en person som genom det havererade projektet fått en dyr utbildning.


Resultatet blev att styrelsen lät den ansvarige bli kvar och få ett förtroende för ett nytt projekt som sedan blev en lysande affär för företaget.


För dig som har ett mindre företag är lärdomen enkel – ge inte upp! Går det åt skogen så har du något värdefullt med dig inför nästa satsning. Och då kommer du att lyckas! Själv har jag erfarenhet av att starta flera företag. Jag var med om tre stycken innan jag fann modellen i ett programföretag som jag grundade 1984 och som jag var VD för fram till 2000. Då hade vi en omsättning på 199 miljoner kronor och en vinst före skatt på 34 miljoner. Ändå valde jag att lämna det här för att starta drömföretaget - Fortnox..


Jan Älmeby, VD Fortnox AB

jan.almeby@fortnox.se